Lesz-e Sofőrnek jogosítványa?

Munkaügyi szakemberek úgy vélik, érdemes volna úrvezetői jogosítványhoz juttatni hátrányos helyzetű állástalanokat. A szaktárca sem idegenkedik a gondolattól, de egyelőre nincs rá pénz.

A falujában csak Sofőr becenéven emlegetett, 40 éves roma férfi tavaly nyáron - úgy tűnt - jó üzletet csinált: baráti kölcsönből vett egy nálánál tíz évvel fiatalabb Ladát hatvanezer forintért, a kocsit helyrepofozta, majd elindult bodzabogyót szedni Somogy és Tolna megyébe. Sofőr és felesége három hét alatt száz mázsa bogyót vitt az átvevőhelyre, s ezért összesen 400 ezer forintot kapott, miközben a benzinre mindöszsze 25 ezer ment el. Az üzlet mégsem hozta meg a várt hasznot, mivel Sofőrt abban a három hétben ötször kapták el a rendőrök, s összesen 340 ezer forintra bírságolták.

- Jogosan - ismeri el Sofőr -, mert sajnos nekem nincs jogsim.

Sofőr 13 éves kora óta vezet - innen a beceneve is -, jogosítványt azonban nem szerzett. Pedig Sofőr jól vezet, balesetet sosem okozott. Korábban a jogosítvány feltétele volt az általános iskola elvégzése, ám Sofőrnek csak hat osztálya van. Két éve már a nyolc osztály nem követelmény, ám az évek óta munkanélküli Sofőrnek nincs százezer forintja a tanfolyamra.

- Ha lenne jogsim, nemcsak gyógynövényből gyűjthetnék többet, de könnyebben találnék állást is - állítja Sofőr. - Megint vennék egy öreg autót, az se baj, ha nem működik, mert én minden karburátoros autót meg tudok javítani. Mindegy, hogy Trabant vagy Ferrari, a kezemre áll.

Sofőr falujában még találunk legalább tíz roma férfit, aki hasonló helyzetben van. Mindannyian tudnak - és szoktak is - vezetni, de pénzük nincs a tanfolyamra. S ők is úgy vélik, a jogosítvánnyal és egy öreg kocsival sokkal jobb helyzetben lennének az álláskereséskor. Ugyanezt számos faluban felvetették már a jogosítvánnyal nem rendelkező állástalan romák.

A fentiekből adódik a kérdés: vajon, a munkaügyi központok miért nem indítanak ingyenes B kategóriás vezetői tanfolyamot annak érdekében, hogy ezzel javítsanak az eldugott falvakban élő, tartósan állástalan romák munkaerő-piaci esélyein. Annyi tanfolyam indult már az érintettek munkához juttatása érdekében, ám ezek túlnyomó többsége - ezt a munkaügyi központok is elismerik - nem hozott eredményt. Az egyik kisebbségi vezető ironikusan meg is jegyezte:

- A romáknak indított tanfolyamok nem a romáknak biztosítanak munkát, hanem azoknak a tanároknak, akik a tanfolyamokon oktatnak.

Tegyük hozzá: a munkaügyi központoknál dolgozó szakemberek közül is sokan úgy gondolják: bizonyos esetekben érdemes volna úrvezetői jogosítványhoz juttatni az erre áldozni képtelen állástalanokat. Brebán Valéria, a Dél-Dunántúli Munkaügyi Központ vezetője - kérdésünkre válaszolva - elmondta: szívesen próbálkoznának ilyen kurzus indításával, ám a jogszabályok nem teszik lehetővé a B kategóriás autóvezetői tanfolyam elvégzését, ugyanis a munkaügyi tárca nem támogathatja.

Ezt megerősítette a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtóosztálya is. Megkeresésünkre levélben válaszoltak, s abból megtudtuk: elsősorban azok a képzések részesülnek támogatásban, amelyek egy-egy adott állás betöltéséhez szükségesek. A B kategóriás autóvezetői jogosítvány viszont nem olyan végzettség, ami önmagában elég lenne egy álláshoz. Ugyanakkor a tárcánál is úgy látják: az úrvezetői jogosítvány megléte javíthatja a hátrányos helyzetű álláskeresők munkához jutási esélyeit, valamint azt, hogy önálló jövedelemszerző tevékenységet folytassanak (mint például Sofőr a gyógynövénygyűjtéssel). A minisztérium véleménye szerint a jogosítvány megszerzése a mai világban legalább annyira fontos, mint a digitális írástudás vagy nyelvtudás elsajátítása. Ezért a tárca fontolgatja, hogy kísérleti programként elindít úrvezetői tanfolyamokat. Ehhez azonban jelenleg nincs meg a forrás a Munkaerőpiaci Alapban. Vagyis a tárca forrásra vár.

Sofőr nem várhat addig. Ő újra vesz egy lerobbant kocsit, és elindul párjával gyógynövényt gyűjteni. A siker azon áll vagy bukik, hogy a rendőri ellenőrzés mennyire lesz sűrű.

A siker az ellenőrzések sűrűségén múlik?
A siker az ellenőrzések sűrűségén múlik?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.