Sorsdráma Nagyrédén

Friss sírhant a nagyrédei temetőben: fehér liliomokból és rózsákból kötött koszorúk mindenütt, egyik tetején apró, sárga színű játékautó. A hatévesen, tragikus körülmények között elhunyt kisfiút Tősér Gabikát alig pár napja temették el, ugyanabba a sírba, ahová idén februárban, hosszú betegség után meghalt édesapját hantolták el. A gyerek édesanyjával épp hozzá látogatott ki április 15-én, szerdán délután: aznap ragasztották fel a családfő fotójával díszített síremléket, azt szerették volna megnézni.

Mikor odaértek a sírhoz, Gabika szaladt, hogy puszit adjon a fényképre, s közben - anyja elmondása szerint - simogatta a sírkő oldalát. Ekkor történt a végzetes baleset: a sírkő kimozdult a helyéről, és rázuhant a gyerekre. Az édesanya kétségbeesetten próbálta felemelni a csaknem egy méter magas, másfél mázsás gránittömböt, de nem sikerült kiszabadítania a fiát. A temető látogatói segélykiáltására többen a segítségére siettek, s így végre meg tudták emelni a súlyos követ. A kisfiút azonban már nem lehetett megmenteni - a kiérkező mentősök csak a halál beálltát tudták megállapítani.

- Görög sorsdráma - mondják a helybéliek, utalva arra, hogy az édesapa hosszú szenvedés után nemrég halt meg, a fia pedig épp az ő sírkövétől sújtva vesztette életét. - Véletlenek tragikus összejátszása - vélik azok, akik nem keresnek természetfölötti okokat a kettős halálra. - Emberi mulasztás - sejtetik néhányan, mondván: a sírkövet frissen ragasztották aznap, s talán nem volt megfelelően rögzítve a vasalás.

A temetőben még most is mindennapos téma a kisfiú halála. A háromezer-háromszáz lelkes, főként szőlészetből, borászatból, mezőgazdaságból élő mátraalji faluban ismerik egymást az emberek, sokan ezért úgy gondolnak az elhunyt kisfiúra, mintha családtagjuk lett volna. Idősebb helybéli asszonyokból gyorsan egy egész csoport verődik körénk a sírhant mellett.

- Aranyos gyerek volt, olyan, akárcsak a többi, eleven, vidám, játékos kedvű - mondja egyikük. A mellette álló megjegyzi: nem a nagyrédei óvodába járt, hanem Gyöngyösre, mert kissé elmaradt a fejlődésben a többiektől, ezért speciális foglalkozásokra kellett beíratni. Van, aki azt is tudni véli, hogy a kisfiú imádott fára mászni, ahová csak lehetett, felkúszott, még a kerítés tetejére is.

- Ugyan már, csak nem azt akarod ezzel mondani, hogy a gyerek rántotta magára a sírkövet - hát annak úgy kellene állni, mint a cövek, nemhogy egy ilyen kis hatéves óvodás megmozdíthassa! - inti le ingerülten az egyik asszony.

A temetőben ottjártunkkor több helyen is dolgoztak sírkövesek. Az egyik régi, harmincéves, még műkőből épített síremléket épp kalapáccsal verték szét a munkások. Homlokát törölgetve azt mondta egyikük: ketten kapaszkodtak rá a sírkőre, amíg egyáltalán meg tudták mozdítani.

- Egy gyerek semmiképp nem tud csak úgy kibillenteni egy ekkora kőtömböt. Ott a ragasztással lehetett valami bibi - tette hozzá.

A nagyrédei önkormányzat a tragikus eset után óvatosságra intette a helybélieket, s kérték, mindenki vizsgálja meg hozzátartozói síremlékének állapotát. Percze Tünde, a falu jegyzője szerint erre azonban csak javaslatot tehetnek, de senkit sem kötelezhetnek, mert a sírhelyek magántulajdonban vannak.

- Itt vidéken a temető szinte mindennapi része a közösség életének, a családtagok nem csak halottak napján járnak ki szeretteikhez, hanem szinte mindennap visznek friss virágot - mondja a jegyző.

Az önkormányzat tavaly kötött megállapodást egy gyöngyösi céggel a temető gondozására, így ez a vállalkozás tisztítja a hantok közötti ösvényeket, gondoskodik a nyitva tartásról, szervezi a teremetések rendjét. Percze Tünde szavai szerint a magáncég a sírkövek állapotára nem felügyel, ez nem tartozik a hatáskörébe.

A faluban több sírköves dolgozik. Egyikük készítette - a nagyszülők megrendelésére - a negyvenhárom éves, idén februárban elhunyt Tősér Péter síremlékét. A település utolsó utcájában megtaláltuk ennek a vállalkozónak a telephelyét, ő azonban nem tartózkodott ott, a kapun lakat csüngött. Amikor telefonon felhívtuk, csak annyit mondott: a szakértői vizsgálat majd kideríti, hibázott-e vagy sem, annak lezárásáig nem kíván nyilatkozni. Más forrásokból úgy tudjuk: a sírkőkészítő figyelmeztette a családot, hogy az április 15-én, vagyis a kisfiú halálának napján, délelőtt elkészült sírkő ragasztása friss, az csak huszonnégy óra múlva köt meg rendesen.

A rendőrség egyelőre közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a nagyrédei temetőben történteket. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a sírkövet szakértő elemzi, s amennyiben a szakvéleménye felveti bárkinek a felelősségét az ügyben, úgy ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indítanak.

Az építési törvény szerint csak nagyobb kripták és építményjellegű családi sírboltok esetében szükséges építési engedélyt kérni - síremlékek, sírkövek kialakításánál azonban nem. Az önkormányzatok helyi rendelettel nem szigoríthatják a magasabb szintű jogszabályt, így nincs módjuk arra, hogy a sírkövek felhelyezését szabályozzák. Számos településen - így például Nagyrédén is - úgy próbálták meg legalább részben ellenőrzés alá vonni ezt a tevékenységet, hogy kikötötték: a síremlékek kialakítását a munkálatok elkezdésekor a temető kezelőjénél be kell jelenteni. Egy nyomtatványon pedig azt is jelezni kell, ki a kivitelező, s milyen garanciákat vállal az elvégzett munkára.

Sokan úgy gondolnak az elhunyt kisfiúra, mintha családtagjuk lett volna
Sokan úgy gondolnak az elhunyt kisfiúra, mintha családtagjuk lett volna
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.