Meggyalázták a munkaszolgálatosok emlékét?

Önmagában ezért, ha az egykori munkaszolgálatost halálra dolgoztatták, nem jár kárpótlás, mert a bírósági gyakorlat szerint nem állapítható meg, hogy az élet elvesztését „a magyar hatóság vagy hatósági személy politikai indíttatású önkénye" - vagyis „tevőleges közrehatása" - okozta volna.

Azt ugyanis nem találják „tevőleges közrehatásnak", hogy „a korabeli hatályos jogszabályi rendelkezések" - egy 1942-es törvénycikk - értelmében zsidó származású személyek nem teljesíthettek fegyveres szolgálatot, hanem őket munkaszolgálatra kellett vezényelni, annak „minden lehetséges következményével" együtt - amint azt a Fővárosi Bíróság (FB) egyik ítéletében megjegyzi.

Felháborítónak tartja ezt az érvelést, és pert kezdeményezett az FB ellen egy máig tisztázatlan körülmények között elhunyt munkaszolgálatos leánya, aki nem kapott kárpótlást édesapja halála miatt. Az idős asszony képviselője, Ádám György ügyvéd úgy véli, meglehetősen abszurd, hogy a bíróság „hatályos rendelkezésként" hivatkozik egy olyan szélsőségesen zsidóellenes jogszabályra, amelyet 1945-ben visszamenőleges hatállyal semmisítettek meg.

A népbíráskodásról szóló, s máig alkalmazandó levő törvény szerint még az is népellenes bűncselekményt követett el, aki részt vett a zsidóellenes törvények - így az FB által hivatkozott 1942-es rendelkezés - megalkotásában - hangsúlyozza az ügyvéd. A bíró ezért példátlanul és igen súlyosan tévedett - állítja -, amikor a „korabeli jogszabályra" hivatkozott.

Ádám György úgy véli, a bíróság indoklásából az derül ki, hogy a munkaszolgálatosok megkülönböztetése jogszerű volt. Ebből pedig nyilvánvaló a következtetés - fogalmaz -, hogy a gyakorlatilag kényszermunkára hurcolt „kisegítő szolgálatosokkal" szembeni atrocitások ugyancsak törvényesnek minősíthetők.

Az FB ezzel a sajátos jogértelmezéssel meggyalázza az egykori munkaszolgálatosok emlékét, ami a becsület és az emberi méltóság megsértését jelenti - véli az ügyvéd. Miután elhunytról van szó, a személyiségi jogokat már csak a közeli hozzátartozók érvényesíthetik, és erre tesz most kísérletet W. József egykori munkaszolgálatos lánya. Egyébként Ádám György jogi képviselőként több hasonló ügyben is közreműködik.

A keresetet tavaly decemberben nyújtották be, és az FB elleni per lefolytatására a Fővárosi Ítélőtábla a Fejér Megyei Bíróságot jelölte ki. Az ügyben az első tárgyalást a jövő hétre tűzték ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.