Erős szezont hozhat a válság

Erős szezont várnak az idén a Balatonnál működő vállalkozások: reményeik szerint a gyenge forint miatt az idehaza nyaraló magyarok és a tóhoz érkező külföldiek száma is emelkedni fog. Akadnak, akik szerint mindez csak spekuláció. A mostani hosszú hétvégén - jó idő esetén - telt házat várnak a Balatonnál.

Könnyen előfordulhat, hogy már az előttünk álló hosszú hétvégén - ha jó idő lesz - telt ház várható a Balatonon. Nem csak a négycsillagos wellness-szállodákban, hanem a sétahajókon, a kirándulóhelyeken, a különböző kulturális- és sportren-dezvényeken, szórakoztató programokon is. A turisztikai szakemberek szerint mindez már egy kivételesen erős nyári szezon képét vetíti előre.

Dani Barbara, a Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság vezetője ugyanakkor már azzal is elégedett lenne, ha megismétlődne a tavalyi vendégszám, amikor 1,3 millió turista pihent a tó környéki szálláshelyeken, s összesen 4,5 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyar tengernél. Az elmúlt években egyébként mindkét adat folyamatosan javult, ráadásul a korábbi 80-90 százalékos arányhoz képest tavaly az egész éves vendégforgalomnak már csak a 60 százaléka kötődött a nyári hónapokhoz. Mindez azt jelzi, hogy - el-sősorban a négycsillagos, egész évben nyitva tartó szállodáknak köszönhetően - fokozatosan hosszabbodik a balatoni szezon.

A tó környéki nyaralók, apartmanok kiadásával foglalkozó irodák az idei előfoglalások alapján a tavalyihoz hasonló jó szezonra számítanak. A megkeresett szálláshely-közvetítőknél és utazási irodákban úgy tapasztalják: a magyar vendégek foglalásainak száma várakozáson felüli, a külföldiek érdeklődése viszont egyelőre visszafogott. A Balatonalmádiban működő Mikes Szálláshely-közvetítő vezetői ugyanakkor - több más irodához hasonlóan - úgy vélik: Nyugat-Európában valószínűleg csak a következő hónapokban figyelnek fel a családok arra, hogy a gyenge a forint nekik kedvez, így az idén olcsó lehet számukra a balatoni nyaralás.

A magyarok számára viszont a drága euró a külföldi utazásokat teszi költségesebbé, emiatt a balatoni szállásadók a tavalyinál is több hazai vendégre számítanak. Kaponya Árpádné, a fonyódi Balaton Travel Utazási Iroda vezetője szerint az előfoglalások már jelzik a növekvő hazai keresletet. Több balatoni szálláshely-közvetítőnél arról számoltak be: a nyárra házat, apartmant kereső magyar érdeklődőknek már legalább 50-60 százaléka üdülési csekkel fizetne.

A megkérdezett szálláshely-közvetítők szerint az idén is el-sősorban a nagyon olcsó - a személyenként, éjszakánként 2800-3800 forintba kerülő - házak, apartmanok, valamint az igen drága, exkluzív kivitelű, naponta akár 100-200 eurós tarifájú nyaralók a legkeresettebbek. Benei Dávid, a Balatonszárszón szálláshely-közvetítéssel foglalkozó Adlertours Bt. vezetője például azt mondta: a vendégeik egy részének ma már a műholdas tévé, a klíma és az internetelérés is kevés, sokan vágynak medencére, pezsgőfürdőre is. Hozzátette: nem ritka eset, hogy az üdülni érkezők egy része csak azért kurtítja meg az eredetileg tervezettnél több nappal a nyaralását, hogy jusson a családi kasszából pihenésre szánt pénzből drágább, de luxuskivitelű nyaralóra.

A forgalom élénkülését prognosztizálják a balatoni kempingpiacon 85 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Balatontourist Zrt.-nél is. Polgár Tibor, az SCD Holding tulajdonában lévő, 17 kempinget működtető társaság vezérigazgatója az előfoglalások alapján a múlt évihez képest hét-nyolc százalékos forgalomnövekedésre számít. Hasonlóan optimista Borbély Judit, a Balatoni Hajózási Zrt. marketingvezetője is, aki szerint ugyan nem lehet messzemenő következetéseket levonni a hajózási szezonkezdet óta eltelt néhány hét forgalmi adataiból, ám az tény, hogy a korábbi évekhez képest jóval többen szálltak vízre az idei tavaszi, napsütéses hétvégéken.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere szerint azonban egyelőre csupán spekuláció, hogy a gyenge forint miatt feltétlenül emelkedni fog a Balatont választó hazai és külföldi vendégek száma. Mint mondta, egy gazdasági válság idején túl sok a bizonytalansági tényező, ráadásul a magyar családok többsége csak az utolsó pillanatokban dönt a nyári nyaralásáról, emiatt egy tartósan hideg-csapadékos időjárás komolyan visszavetheti a szezon forgalmát.

Óvatosan fogalmaz Szűcs Ákos, a négycsillagos Club Tihany vezérigazgatója is, aki szerint a forintválság hatására nem várható több nyugat-európai vendég a tó környékén. A Club Tihanyban például azzal számolnak, hogy az idén is folytatódik a német vendégek számának évek óta tartó csökkenése. Szűcs Ákos szerint a szálloda kihasználtságát jelentősen rontja az is, hogy a válság miatt az elő- és az utószezonban jelentősen csökkent a rendezvények-konferenciák száma. Hozzátette, a turizmus számára mélyütésnek számít a július elsejétől tervezett áfaemelés, mivel a szállásadók a tavaly ősszel rögzített idei áraikat ebben az évben már nem emelhetik.

Szezonnyitó napsütésben
Szezonnyitó napsütésben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.