Lassan, de terjed a vírusfertőzés

Mexikóban már 159 ember halálát okozta a sertésinfluenza, de a bizonyítottan belőle adódó halálesetek száma 26 - jelentette be José Ángel Córdova Villalobos egészségügyi miniszter. A gyanús megbetegedések száma 2498, kórházba 1311 beteget vettek fel e betegség tüneteivel.

Az USA-ban 91 influenzás megbetegedésről bizonyosodott be, hogy a sertésinfluenza vírusa okozta. A betegek közül ötöt kellett kórházba szállítani. Az Egyesült Államok tíz szövetségi államában találtak sertésinfluenzás eseteket.

Az Európai Bizottság megerősítette: ezentúl nem a sertésinfluenza vírusának, hanem "új influenzavírusnak" nevezi azt a vírust, amely a Mexikóból kiinduló járványt okozza. Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy így elkerülhető a zűrzavar az állatbetegség és az emberi megbetegedés megnevezésében.

Franciaország kérni fogja az Európai Uniót, hogy függessze fel a Mexikóba irányuló légi járatokat - közölte szerdán Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter. A Mexikóból érkező járatok esetében Párizs nem kér ilyen intézkedést, mert azt akarja, hogy a latin-amerikai országban tartózkodó francia állampolgárok hazatérhessenek. Bachelot elmondta, hogy csütörtökön, luxembourgi találkozójukon terjeszti ezt a kérést európai uniós kollégái elé. Horvátország szerdán jelezte első sertésinfluenza-gyanús esetét. Egy 22 éves eszéki nőről van szó, aki a minap tért vissza az USA-ból. A beteget Tamiflu vírusölő gyógyszerrel kezelik.

Három újabb fertőzést azonosítottak a brit hatóságok az eddig ismert két megbetegedésen túl. Egy 12 éves kislány és két felnőtt lelete bizonyult pozitívnak. Azonnali hatállyal bezárták azt az iskolát, ahová a beteg kislány jár, és mindegyik tanulót kezelik Tamifluval. Az egészségügyi minisztérium összesen 32 millió, egyszer használatos szájmaszk beszerzését kezdeményezte.

Tegnap délig három bizonyítottan sertésinfluenzás megbetegedést észleltek Németországban, Ausztriában is beigazolódott a gyanú, hogy sertésinfluenzával került kórházba egy nő. A 28 éves, guatemalai származású nő azután lett roszszul, hogy meglátogatta szüleit a tengerentúlon, és átutazóban Mexikóban is járt.

Dél-Koreában öt, Izraelben egy újabb betegről feltételezik, hogy a sertésinfluenza vírusa betegítette meg őket. Megjelent a betegség a fekete kontinensen is: a Dél-afrikai Köztársaság egészségügyi hatóságai vizsgálnak két sertésinfluenza-gyanús esetet. Egyiptomban úgy döntöttek, hogy "haladéktalanul" levágatják az összes, mintegy 300 ezer sertést az országban.

A kínai külügyminisztérium visszautasította azokat a nyugati sajtóban megjelent beszámolókat, amelyek szerint nem Mexikóból, hanem Kínából indult ki a sertésinfluenza. A kínai lakosság körében és az ország sertésállományában eddig még nem okozott megbetegedést az A/H1N1 influenzavírus-törzs - mondta Mao Csün-an külügyi szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.