"Normálisan szeretnék sétálni az utcán"

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság most először szabott ki bírságot azért, mert a homoszexualitása miatt tiltottak ki egy férfit a tánciskolájából.

Amíg nem tudnak róla, senkit sem zavar, amint mások is tudják, már nincs többé helyed. Az emberek egy része elfogad, vannak, akik úgy tesznek, mintha tolerálnának, és vannak olyanok, akik aberráltnak tartanak, és úgy is kezelnek - mondja Czakó Péter, az első olyan homoszexuális panaszos, akinek esetében az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogsértést állapított meg. A közgazdászként dolgozó férfi hat évig járt egy fővárosi tánciskolába. Tavaly augusztusban, a szezonkezdő beiratkozása előtt azonban telefonon azt közölték vele: "inkább ne is iratkozzon be". Az iskola vezetője azzal indokolta az eltanácsolást, hogy Czakó Péter a nyilvánosság előtt is felvállalta homoszexualitását, s ez szerinte aberráció. Az "aberrált életvitel" pedig rossz fényt vetne a tánciskolára. Azzal búcsúzott, hogy a férfit korábban jó embernek ismerte, és reméli, Isten jó útra téríti.

- Az, hogy meleg vagyok, korábban soha nem került szóba, szerintem nem akartak tudomást venni róla. Egészen addig, amíg szerepet nem vállaltam egy reklámban, amelyben a melegek házasságát népszerűsítettem. A végső pillanat az lehetett, amikor jelentkeztem egy homoszexuális szépségversenyre - mondja Czakó Péter, aki az Egyenlő Bánásmód Hatóságához fordult, hogy állapítsák meg a jogsértést. Az iskolának 200 ezer forintot kell fizetnie.

Dr. Kádár Tamás, az ügy felelőse lapunknak azt mondta: ők csak akkor szabnak ki büntetést, ha a diszkriminációval vádolt semmilyen együttműködést nem tanúsít. Épp ezért a bejelentések többsége egyezséggel zárul, hiszen a cél a kompromisszum. A legtöbb esetben a fogyatékosságuk, az életkoruk, az etnikai hovatartozásuk miatt éri hátrány a panaszosokat.

Kádár Tamás szerint már társadalmi következményeik is vannak az eljárásaiknak.

- Lassan-lassan mintha elindulna valami, de akár egy későbbi bírósági ügyben is van jelentősége annak, ha jogsértést állapítottunk meg. Tavaly tizenhét esetben éltek az ügyfelek bírósági felülvizsgálattal. Eddig hét per fejeződött be jogerősen, mindegyik esetben a hatóság álláspontját osztották a bírák - mondja Kádár Tamás, aki szerint ugyanakkor vannak "visszaesők" is: egy bank például a mai napig nem ad hitelt a 70 évnél idősebb kérelmezőknek, hiába állapították meg, hogy ezzel jogsértést követ el a pénzintézet.

A bírság 200 ezertől akár hatmillió forintig terjedhet, illetve a vétkesnek számolnia kell a jogsértésének nyilvánossá tételével is. A panaszok évről évre, ugrásszerűen nőnek, ebben az évben idáig több mint négyszáz bejelentés érkezett.

Az egyébként jogi aktivistaként is ténykedő Czakó Péter más fórumokon is keresi igazát: - Addig, amíg "normális" melegként nem mehetek végig atrocitások nélkül az utcán, az emberek fejében pedig extrém és torz kép él a homoszexualitásról, nem állhatok meg - mondja.

Dr. Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság vezetője tegnap, "Az elv és gyakorlata" címmel rendezett szakmai fórumon kezdeményezte, hogy az esélyegyenlőség ellenőrzésében szűnjenek meg a párhuzamosságok. Szerinte ugyanis a kelleténél kevesebb információt tudnak egymásról az ellenőrzésre kijelölt szervek. A munkaügyi főfelügyelettel közösen tartott konferencián a közép-magyarországi felügyelet vezetője, dr. Bérdi András is egyetértett a javaslattal, saját tapasztalataiból ugyanis világosan kiderült: a több mint hétezer ügyükből mindössze tíz érkezett diszkrimináció miatt, ebből is hét, egyetlen személytől. Ahogy fogalmazott: amíg hivatalosan háromszázezren, a becslések szerint akár egymillióan dolgoznak ma bejelentés nélkül, nem biztos, hogy épp az esélyegyenlőség a legsürgetőbb kérdés a felügyeletnél.

Czakó Péter
Czakó Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.