Tüntetnek és petíciót adnak át a főkapitányság előtt

A Méltóságot Mindenkinek Mozgalom (MMM) ma este hat órától békés demonstrációt rendez az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székháza előtt. A Roma Polgárjogi Alapítvány vasárnap közölte: csatlakoznak a megmozduláshoz. A rendezvényen mécsessel, gyertyával róják le kegyeletüket a nagycsécsi, a tatárszentgyörgyi és a tiszalöki gyilkosság áldozatainak emléke előtt. Egyúttal petíciót kívánnak átnyújtani Bencze József országos rendőrfőkapitánynak.

Részletek a petícióból: "A magyarországi cigányság két évtizede folyamatosan romló helyzetében az elmúlt másfél évben ijesztő változás következett be: cigánynak lenni immár nemcsak megbélyegzettséget, kirekesztettséget és másodrendű állampolgári státuszt jelent, hanem e puszta tény a testi épség, mi több, az élet elemi veszélyeztetettségét hordozza. A romák meggyilkolása, a házaik ellen sorozatban elkövetett Molotov-koktélos támadások, a provokált utcai verekedések ugyanakkor csupán a jéghegy hátborzongató csúcsát jelentik. Ezek a szörnyű akciók ugyanis aligha történhetnének meg nyílt vagy legalább hallgatólagos társadalmi támogatottság híján. Márpedig közvetve vagy közvetlenül támogatottságukat biztosítja a gyűlöletbeszéd korlátlan terjedése és "természetesként" való elfogadása, a faji diszkrimináció munkahelyeken, szórakozóhelyeken, iskolákban és orvosi rendelőkben különösebb következmények nélkül folyatott napi gyakorlata, valamint az intézményes megkülönböztetés önkormányzati helyi rendeletekbe iktatott megannyi "törvényes" formája. E hallgatólagos támogatottságnak különös és veszélyes nyomatékot adnak a magas rangú állami vezetők szájából az utóbbi időben elhangzott rasszista tartalmú megnyilatkozások, valamint a rendre felderítetlenül maradt bűnügyeknek az az óhatatlan üzenete, hogy az állam - és erre hivatott legfőbb szerve, a rendőrség - nem is kíván különösebb erőfeszítéseket tenni roma állampolgárai épségének, életének és elemi emberi jogainak védelmében...

...E petíció megfogalmazói tisztában vannak azzal, hogy a napjainkra kialakult drámai helyzet oldása, majd javítása igen sok erőfeszítést kíván, és ez nem csupán az állami szervek dolga. Az első lépések azonban egyértelmű és üzenetértékű fellépést követelnek az államtól - mindenekelőtt annak a rend és a törvényesség napi biztosítására hivatott szervétől: a rendőrségtől.

A rendőrségnek garantálnia kell a ma testi épségükben és életükben leginkább veszélyeztetett roma lakosok védelmét. Az elmúlt időkben elkövetett támadások rendre települések elkülönült cigánysorain, illetve telepszerű lakóhelyeken történtek, ami a biztosra törekvő elkövetők szemszögéből "logikus" is. E szélsőségesen szegregált településeken és településrészeken - amelyeknek száma 5-800-ra tehető - ma a roma lakosság egésze potenciális áldozat, és gyakorlatilag eszköztelen a védekezésre. Követeljük, hogy a rendőrség állítson állandó, 24 órás őrszolgálatot ezekre a helyekre...

...Követeljük, hogy a rendőrség a maga eszközeivel járuljon hozzá annak tudatosításához, hogy a romák ellen elkövetett támadások ügye nem szakmai "belügy", nem is kizárólag az etnikai kisebbség ügye, hanem a magyar társadalom legszélesebb értelemben felfogott és mindenkit érintő közügye. Ennek jegyében követeljük az elmúlt hónapokban elkövetett romagyilkosságok és Molotov-koktélos támadások hatékonyabb felderítését! Követeljük a hetenkénti rendszerességű nyilvános tájékoztatást ... Ezt elemi feltételnek látjuk abban a tekintetben is, hogy javuljon a rendőrség és a lakosság együttműködése a faji gyűlölettel szembeni fellépésben, ami nélkül több ezer járőröző rendőr munkája sem szavatolhatja az itt élők - romák és nem-romák - épségét és biztonságát."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.