Folyamatos virrasztás Tiszalökön, őrtüzek égtek Tiszaeszláron

Szerdán - valószínűleg kora délután - temetik el a múlt héten, Tiszalökön lelőtt Kóka Jenőt, akinek Nefelejcs utcai háza udvarán továbbra is több mint százan virrasztanak. Balogh Mihály, a tiszalöki cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint a helybéli romák egy része fél, mások bosszúsak, haragosak, bírálják a rendőrséget, mert úgy látják, tehetetlen.

Tiszalökön és a közeli településeken szembetűnő a fokozott rendőri jelenlét. Továbbra is feszült a hangulat a szomszédos Tiszaeszláron, ahol a múlt héten csütörtökön három terepjáró keltett riadalmat. Utóbb kiderült, vadászok ültek bennük, de azóta a cigányok esténként őrtüzeket gyújtanak, és hajnalig virrasztanak az utcákon.

Az őrtűz mellett ülő cigányok egy Tiszaeszlárra bevezető úton haladó autót figyelnek
Az őrtűz mellett ülő cigányok egy Tiszaeszlárra bevezető úton haladó autót figyelnek

Egy-egy tüzet nyolcan-tízen ülnek körül, azt mondják, így tudtára adhatják egy esetleges támadónak, hogy felkészültek a fogadására, nem félnek tőle. A helyszínen szerzett információink szerint a tüzek körül ülők feltételezik, hogy Tiszalök után Tiszaeszlár következik. Arra a kérdésre, hogy miből gondolják ezt, nem tudtak felelni. Közölték: addig égnek az őrtüzeik, amíg a rendőrség el nem fogja az elkövetőt.

Hozzátették: minden gyanús autó rendszámát felírják, és átadják a rendőrségnek. Egy informátorunk szerint Tiszaeszlárra ma senki nem mer behajtani terepjáróval.

Bencze József országos rendőrfőkapitány ötvenmillió forintra emelte a romák elleni, halálos áldozatokkal járó fegyveres támadások nyomravezetői díját.

Az altábornagy szombaton közölte, hogy a nagycsécsi, a tatárszentgyörgyi és a tiszalöki bűncselekmények összefüggnek, azonos az elkövetői kör, ezért a korábban kitűzött 10-10 millió forintos nyomravezetői díjat egységesíti, és 50 millió forintra emeli. (Értesüléseink szerint a nyomravezetői díj fölemelését Bajnai Gordon miniszterelnök indítványozta.)

Bajnai: Alávaló gyilkosság

Az MSZP választmányának szombati ülésén - Radnóti Miklós születésének közelgő, 100. évfordulója alkalmából - egy vers hangzott el a fasizmus áldozatává vált költőtől. Bajnai Gordon miniszterelnök a tanácskozás elején mondott beszédében elsőként a Tiszalökön történt gyilkosságról beszélt, amely, mint mondta: megviselte.

"Gyilkosság, mégpedig orvul elkövetett, alávaló, alattomos. Újabb cigány polgártársunk meggyilkolása egy sorozat része, amelynek bármi is legyen a motivációja, a Magyar Köztársaság biztonsága ellen elkövetett szégyenletes, állatias cselekedet. Ez utóbbi jelző nem biztos, hogy helytálló, ugyanis állatok ilyen motivációval nem rendelkeznek" - fogalmazott Bajnai Gordon, hozzátéve: a kormánynak segítenie kell a rendőrséget feladata elvégzésében, hogy meg tudják védeni polgártársainkat, továbbá, hogy minden bűnös elnyerje büntetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.