Sorozatgyilkosoknál ritka a rasszista indíték

Az FBI volt vezető elemzője szerint ma már árnyaltabban látják a tipikus elkövetők profilját, és Amerikában legalábbis nem jellemző a lőfegyveres sorozatgyilkos.

- Nem ismerem a magyarországi körülményeket, a konkrét eseteket pedig főleg nem, de az Egyesült Államokban legalábbis ritka az a sorozatgyilkos, aki rasszista indítékból ölne - nyilatkozta lapunknak Mark Safa-rik amerikai kriminológus, aki 23 évet dolgozott az FBI-nál, ebből tizenkettőt a Szövetségi Nyomozóiroda A bárányok hallgatnak című mozifilmből is ismert Viselkedéselemző Központjának vezető munkatársaként. A ma már saját tanácsadó cégét irányító szakember szerint itt, ha egybevág az áldozatok etnikai hovatartozása, akkor az elkövetőt is ebben a körben kezdik keresni. - A sorozatgyilkosok ritkán lépnek át etnikai, vallási határokat. Általában olyan csoportban keresik áldozataikat, amelyet maguk is jól ismernek. Egy tipikus indíték például a szexuális motívum.

Megkérdeztük: mennyi ideig rejtőzködhet az elkövető két gyilkosság között? - Ebben nagyon nehéz általános szabályt felállítani, igen nagy a szórás. Például úgy érzi, a nyomában vannak, vagy új párkapcsolata alakult ki időközben, és lepleznie kell szándékait, nincsen rá ideje vagy alkalma, hogy újra lesújtson. Az én praxisomban is akadt olyan, aki heteken belül többször is gyilkolt, majd évekig passzív maradt.

Safarik nem véletlenül használta a "lesújtson" igét a "lőjön" helyett, ugyanis - mint megtudtuk - a lőfegyveres elkövetés még a közismerten alaposan felfegyverkezett Egyesült Államokban sem jellemző. - Tipikusan nyers fizikai erőszakot alkalmazva, puszta kézzel végeznek áldozataikkal, így például megfojtják őket.

Mint a szakember elmondja, az újabb kutatások tükrében ma már kevésbé tekintik aranyszabálynak a sorozatgyilkos 14 pontban meghatározott átlagprofilját, amelyet egyébként mostani cégtársa, Robert K. Ressler kriminológus dolgozott ki korábban. Érdekességként azonban íme, néhány tényező: több mint 90 százalékuk fehér férfi, általában intelligensek, de az iskolában gyengén teljesítettek, beilleszkedési zavarokkal küszködnek. Gyerekkori családi hátterük instabil volt, sokukat fizikailag, lelkileg vagy szexuálisan zaklatták, mégpedig általában valamely családtagjuk. Sokan intézetbe kerültek e problémák miatt, 60 százalék feletti az ágybavizelési arányuk 12 éves kor felett. Szexuális érdeklődésük eltér a szokványostól, vonzzák őket a szadomazochista praktikák, és kisállatokkal is előszeretettel kegyetlenkednek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.