Megjelent a politikai terrorizmus

Amit korábban csak sejtettek, ma már tudják: Magyarországon vannak olyan személyek, akik készek politikai terrorcselekmények elkövetésére - nyilatkozta lapunknak a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. Laborcz Sándor szerint a "kemény mag" néhány tucat emberből áll.

A "klasszikus" szélsőségek területén 2008-ban nem voltak jelentős változások - olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) évkönyvében. Ám politikusok ingatlanai ellen támadást intéztek, volt, akinek az autóját gyújtották fel, sokan gyanús port tartalmazó borítékot kaptak. A közelmúltban elfogták egy radikális csoport négy tagját, egyikük az eddigi adatok szerint merényletekre készült.

Laborc Sándor
Laborc Sándor

Az NBH főigazgatója mégis azt állítja, a korábbi időszakhoz képest stabilizálódott a helyzet. Laborc Sándor dandártábornok lapunknak nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy 2006-ban szélsőséges csoportok felgyújtották az MTV székházát, hetekig randalíroztak Budapest utcáin, barikádokat építettek, a rendőrökre Molotov-koktélokat dobtak. Mára eme radikális csoportok társadalmi és politikai támogatottsága jelentősen csökkent, a szervezetek megosztottá váltak.

Egyes politikusokat és a titkosszolgálatokat is többször vádolták azzal, hogy a terrorkártyával fenyegetnek - mondta Laborc -, miközben az egyidejű jelenségek nyilvánvalóvá tették, hogy nem a levegőbe beszélnek. Azt viszont elismeri, hogy az illetékes hatóságok a 2006-os és részben a későbbi eseményeket sem tudták előre jelezni.

A szolgálat átszervezése után már születtek bizonyos eredmények - hangsúlyozta a főigazgató. Például tavaly október 23-án vagy az idén március 15-én nem voltak a korábbiakhoz hasonló rendbontások, mert Laborc szerint a hatóságok azokat képesek voltak megakadályozni. Azt is a felderítés sikerének tartja, hogy egy csőbombáról nem akkor szereztek tudomást, amikor robban, hanem már korábban megtalálták egy kocsiban.

Némi egyszerűsítéssel: amit korábban csak sejtettek, ma már tudható - fogalmazott Laborc. A szolgálat jellege miatt konkrétumokról nem kívánt beszélni, ám jelezte: a magukat a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereghez tartozónak valló négy személy elfogása épp e tudás eredménye. Magyarországon egyébként még nem volt példa arra, hogy sejtszerűen szerveződő radikális csoportot vagy ehhez tartozó személyt politikai célú terrorcselekmények előkészítésével gyanúsítsanak - tette hozzá.

A négy ember őrizetbe vétele után alig néhány nappal megrongáltak néhány pártirodát, ami arra utalhat, hogy lehet még néhány más hasonló csapat. Laborc szerint több forgatókönyv létezhet. Például olyan látszatot igyekeznek kelteni, hogy az elfogott személyek ártatlanok. De az sem zárható ki, hogy valaki "kedvet kapott" hasonló akció elkövetéséhez: ezt a szakemberek másolási effektusnak nevezik. Az is elképzelhető, hogy valóban működnek más sejtek. A főigazgató sejteni engedi: ennél többet tudnak, ám az már a nyílt büntetőeljárás lefolytatására jogosult hatóságokon múlik, hogy milyen konkrét intézkedéseket tesznek.

A titkosszolgálat információi szerint vannak olyan személyek, akik készek erőszakosan fellépni a demokratikus államrend megdöntésére, és vannak olyanok, akik belesodródnának efféle akcióba - mondta kérdésünkre a főigazgató. Konkrét számokról nem kívánt beszélni, csak annyit árult el, hogy az első körbe tartozók, az úgynevezett kemény mag létszáma - akik készek akár a fegyveres fellépésre is - legfeljebb néhány tucatnyira tehető.

Minden bizonnyal más téma: Piricse, Nyíradony, Nagycsécs, Tarnabod és Tatárszentgyörgy után jött Tiszalök. Mindenütt romák ellen követtek el támadást. Laborc szerint indokolt az aggodalom az ilyen brutális cselekményekkel kapcsolatban. Folyamatban van az egyes ügyek körülményeinek felderítése, az indíték megállapítása, illetve annak meghatározása, hogy a bűncselekmények és más esetek között van-e összefüggés. A főigazgató erről többet most nem mond.

De nem kerülheti el a szolgálatok figyelmét - fogalmazott -, hogy egyes szélsőséges szervezetek tevékenysége arra irányul, hogy a roma lakosságot akár erőszak alkalmazásával is megfélemlítse. Az NBH munkatársainak egyik fő feladata, hogy a nemzetbiztonsági törvényben meghatározott bűncselekményeket - idetartozik a kisebbségek elleni erőszak is - a számára biztosított valamennyi lehetséges eszköz alkalmazásával megelőzze. A már elkövetett bűncselekmény esetében a nyílt nyomozás a rendőri szervek feladata, velük a hivatal szorosan együttműködik.

Az SZDSZ nemet mond Tóth Károly javaslatára

Az SZDSZ nem támogatja Tóth Károlynak azt a javaslatát, hogy a nemzetbiztonsági területen vezetői szint közbeiktatására volna szükség. Ez annak a beismerése, hogy az elmúlt években nem sikerült megfelelő módon biztosítani a színvonalas, politikamentes munkát, és az új miniszter vezérkari főnök státusú vezető segítségére szorul - ez áll Gulyás József szabad demokrata képviselő, nemzetbiztonsági bizottsági tag tegnap kiadott közleményében.

Gulyás József hozzáteszi: "Remélem, hogy a szocialista képviselő javaslata nem tükrözi az MSZP vagy a kormány hivatalos álláspontját, és abban is bízom, hogy más párt sem fogja azt támogatni. A polgári titkosszolgálatok politikamentes, magas szakmai színvonalú működtetése a mindenkori kormány felelőssége." A szabad demokrata képviselő emlékeztet arra, hogy a "civil kontrollt" első helyen az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága hivatott ellátni.

A civil kontroll érvényesülésében kitüntetett szerepe van a szabad sajtónak is. Egy "vezérkari főnök" közbeiktatása a kormány és a titkosszolgálatok, illetve az illetékes parlamenti bizottság közé, gyengítené a civil kontrollt, valamint elmosná a politikai felelősséget, ami kiemelt fontosságú ezen a területen" - áll Gulyás József közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.