Tiszalökön a romák meg akarják védeni magukat

A tiszalöki gyilkosság felderítése folyik, hetvenen dolgoznak az ügyön. A településen rettegnek a romák.

Információink szerint a Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetében fölboncolták a tiszalöki gyilkosság áldozatát, Kóka Jenőt. A Tiszalök-Újtelepen lakó 54 éves roma férfit szerdán késő este lőtték agyon, amikor munkába indult. Megtudtuk: Kóka Jenőt a jövő hétfőn szállíthatják haza hozzátartozói, és valószínűleg a hét közepén temetik el. A férfit az Országos Cigány Önkormányzat, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat, valamint a Roma Polgárjogi Mozgalom saját halottjának tekinti.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője nem tud újabb fejleményről beszámolni. Megkeresésünkre azt mondta: folyik az adatgyűjtés, minden bejelentést ellenőriznek, az ügyön hetvenen dolgoznak.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte: Tiszalökön és környékén továbbra is fokozott a rendőri jelenlét. Az állományt a megyei rendőr-főkapitányság bevetési szolgálatával és a készenléti rendőrséggel is megerősítették.

Tiszalök polgármestere, Gömze Sándor kérdésünkre válaszolva elmondta: a komoly rendőri jelenlét és a polgárőrök gyakoribb járőrözése ellenére az újtelepi romák rettegnek, újabb támadástól tartanak, és úgy vélik, meg kell védeniük önmagukat. A polgármester hozzátette: saját keretéből százezer forinttal járult hozzá a temetés költségeihez, a családot támogatásáról biztosította.

Mécsesekkel emlékeztek a rokonok, barátok, ismerősök
Mécsesekkel emlékeztek a rokonok, barátok, ismerősök

A gyilkosság helyszínén csütörtök este több mint százan gyújtottak gyertyát Kóka Jenő emlékére, egyben tiltakozva az embertelen gyilkosság ellen. Borsi Gyula - a helyi roma polgárjogi iroda vezetője, aki a virrasztók között szinte folyamatosan a család mellett tartózkodik - tudósítónknak azt mondta: az özvegy és lánya megtört.

Csütörtök este riadalom tört ki a virrasztók között: tudomásukra jutott egy hír, amely szerint a közeli Tiszaeszláron, a Kossuth utcában - ahol Kóka Jenő lánya lakik a családjával - három terepjáró köröz. A virrasztók közül többen autókkal indultak át Tiszaeszlárra. Velük volt Borsi Gyula is, aki azt mondta: a terepjárókat a Tisza töltésén érték utol, a benne ülő vadászok kérdésükre azt válaszolták, hogy idegeneket vadásztatnak. Borsi szerint a terepjárók felvonultatásával meg akarták zavarni a virrasztást. Balogh Barnabás alezredes, Tiszavasvári rendőrkapitánya közölte: csütörtök este Tiszaeszlárról, Tiszadadáról és Tiszadobról is bejelentést kaptak sötét vagy fekete színű terepjárókról. Közülük Tiszaeszláron kettőt igazoltattak a rendőrök. Utasaik vadászok voltak, irataikat, fegyvertartási engedélyüket rendben találták. (Cs. K.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.