Hunvald beismerte

Egyre több szálon fut a Hunvald-ügy. Az előzetesben lévő erzsébetvárosi polgármester már részben elismerte, hogy hűtlen kezelésben és magánokirat-hamisításban bűnös, a hivatali vesztegetés vádját tagadja. Ugyanakkor bizonyos, hogy már lemondott a fővárosi mandátumáról, csak azt nem tudni, milyen áron.

Újabb gyanú merült föl Hunvald György VII. kerületi polgármester ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza lapunknak elmondta: a gyanú szerint a polgármester állást adott Kardos Péter, az önkormányzat pénzügyi bizottsága volt elnöke élettársának, Kardos szavazataiért cserébe (az SZDSZ-es politikus ugyancsak gyanúsítottja a 2003-2004-es panamagyanús ingatlanügyeknek).

Az élettárs alig százezer forintos bruttó fizetését kiegészítették még havi negyedmillióval. Ez utóbbi összeget névleg Kardos egy barátja kapta, színlelt tanácsadói szerződés alapján, amíg Kardost tavaly őrizetbe nem vették. A szóban forgó barát ugyancsak gyanúsított, a polgármester bérlakás-kiutalási keretéből ő is kapott ingatlant 2006 nyarán.

Az ügy kapcsán Hunvaldot hivatali vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással gyanúsítják. Utóbbiakat lényegében elismerte, a hivatali vesztegetést tagadta. A polgármestert a bérlakás-kiutalások kapcsán hivatali viszszaéléssel, 14 önkormányzati bérház előző ciklusbeli hasznosítása kapcsán pedig csalással, okirat-hamisítással és vesztegetéssel gyanúsítják (méghozzá bűnszervezetben elkövetve, amelyben a polgármester állítólag bűnsegédként működött közre).

Mindeközben Hunvald akadályoztatása miatt három erőcsoport vette kézbe a hatalmat a VII. kerületben. A hivatalos helyettes Gergely József alpolgármester, korábbi MSZP-frakció-vezető, aki forrásaink szerint fontolgatja, hogy 2010 őszén ringbe szállna a kerület vezetéséért. A polgármester helyettese "pártvonalon" Ripp Ágnes, az oktatási bizottság elnöke, a politikai helyettes pedig Kéri László polgármesteri tanácsadó (a politológusnak csupán névrokona - a szerk.). Vele kapcsolatban terjedt el az információ, hogy a Hunvald által állítólag már korábban aláírt, a fővárosi mandátumáról lemondó nyilatkozatot ő őrzi. (Más források szerint a papír Hunvald feleségénél van.)

Kérit egyik kerületi forrásunk úgy jellemezte: "olyan, mint az éjszakai kísértet", sokan hallottak már róla, de nem nagyon látták. A tanácsadó irodája a polgármesterével szemközt van a VII. kerületi hivatalban. Az Erzsébetváros ügyeit jól ismerők szerint Kéri nagy befolyásra tett szert, mióta Hunvald az I. kerületi Baloldali Ifjúsági Társulás szervezetének elnöki tisztségéből tíz éve átcsábította magához tanácsadónak, patrónusa őrizetbe vételével azonban az ő csillaga is leáldozóban van.

Forrásaink szerint Kéri politikai-kommunikációs stratégiai tanácsadói feladatokat látott el (a hivataltól erről információt nem voltak hajlandóak közölni), úgy tudni, ő javasolta, hogy az ügyészségi nyomozásban érintett házeladások ügyében a kerület is végezzen vizsgálatot. A február közepén tárgyalt, és a kerületet irányító MSZP- SZDSZ-koalíció által elfogadott anyag mindent rendben is talált: az ügyletekből az önkormányzatnak nemhogy kára nem volt, épp ellenkezőleg (a Fidesz a jelentés megtárgyalásakor tiltakozásként elhagyta az üléstermet). Némi szépséghibája volt az önkormányzati jelentésnek, hogy az előterjesztő Hunvald nem tudott jelen lenni az ülésen, mert előző nap a főügyészség őrizetbe vette.

(Az érintettet is meg akartuk szólaltatni, de Kéri tudatta, hogy nem akar nyilatkozni.)

Forrásaink egybehangzóan állítják: Hunvald már régen aláírta lemondását, most már csak az alkudozás folyik, hogy a dokumentum milyen áron juthasson el a fővárosi MSZP-hez. Úgy tudjuk, az átadás ára lehet, hogy a főváros továbbra sem vezet be szigorúbb építési szabályokat a zsidónegyednek is nevezett Belső-Erzsébetvárosban. Ezt tavaly Demszky Gábor főpolgármester és a városházi SZDSZ erősen szorgalmazta volna, az MSZP és a Fidesz azonban együttesen megakadályozta.

Hunvald György bilincsben
Hunvald György bilincsben - fővárosi mandátumáról már lemondott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.