MSZP: új kabinet, feszültségekkel

Vitától volt hangos az MSZP elnökségének legutóbbi ülése - elsősorban az újonnan felállított külügyi kabinet személyi összetétele miatt.

Nemzetközi kapcsolatokért felelős kabinetet állított fel az MSZP vezetősége a párton belül, az új testület megalakulása azonban nem volt feszültségmentes. A párt külügyi titkárának helyére ugyanis többen is "bejelentkeztek", így például Dobolyi Alexandra és Herczog Edit EP-képviselők, illetve aspiráns volt a posztra Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár is. Utóbbi egyébként többek között nemzetközi kapcsolatok szakon is szerzett diplomát, és az egyik legtöbb nyelvet beszélő képviselő az Országgyűlésben.

A viták elkerülése végett aztán az MSZP ügyvezetése végül úgy döntött, hogy létrehoz egy nemzetközi kapcsolatokért felelős kabinetet, amelyben (az új frakcióvezető, Mesterházy Attila mellett) Vadai és Herczog is helyet kapott, a testület vezetője pedig Szekeres Imre elnökhelyettes lett. A döntést Vadai Ágnes erősen kritizálta a keddi elnökségi ülésen, de elsősorban nem annak tartalmát, inkább a módját. Az ügyvezetés ugyanis "elfelejtett" szólni az érintetteknek a változásról. Vadai egyébként a kabinetben az MSZP nőpolitikájáért és annak külügyi kapcsolatépítéséért felel majd.

Idetartozik, hogy Vadai egyébként aspiráns volt a titkosszolgálatokért felelős miniszteri posztra, de felajánlották neki a külügyi államtitkári helyet is. (Utóbbi esetén a honvédelmi államtitkár Iváncsik Imre lett volna, aki jelenleg a titkosszolgálatok irányításában vesz részt, ugyanebben a minőségben.) A politikus - bár forrásaink szerint sokan győzködték a külügyi pálya mellett - mégis úgy döntött: marad a honvédségnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.