A főombudsman magára maradt

Diplomatikus szavakba csomagolt, de könnyen dekódolható bírálatot fogalmazott meg három ombudsman a negyedik, Szabó Máté ellen. Kállai Ernő kisebbségi biztos szerint kapcsolatuk a minimálisan szükséges szintre szorult vissza.

A szociológiai kutatások egyik atyja volt a XX. század második felében - így jellemezte Kállai Ernő kisebbségi ombudsman Kemény Istvánt. A tavaly elhunyt szociológusról elnevezett díjat elsőként Majtényi Balázs társadalomkutató vehette át, aki az elismeréssel járó százezer forintot felajánlotta az Amaro Drom folyóiratnak.

Ennyit a protokollról: a rendezvény pikantériáját valójában az a közlemény szolgáltatta, amelyet - Jóri András adatvédelmi biztos és Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek biztosa nevében is - Kállai Ernő olvasott fel. Látszólag semmi különös: az állásfoglalás megköszöni a civil szféra képviselőinek, hogy az elmúlt időszakban felemelték szavukat a "jogtalanság, az igazságtalanság, az emberi jogok megsértése ellen".

A három ombudsman azonban nevesítve is köszönetet mondott szervezeteknek, történetesen (egy kivételével) épp azoknak, amelyek a leghevesebben tiltakoztak Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa "cigánybűnözős" nyilatkozata ellen. (Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet például kinyilvánította: amíg Szabó Máté tölti be a tisztséget, úgy tekinti, hogy nincs általános ombudsman.)

Elhíresült interjújában Szabó Máté a "cigánybűnözés" profiljáról beszélt, és egy "kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról", szemben "a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával". Az ombudsman a Rádió C-nek nyilatkozva megerősítette vélekedését, hogy létezik "cigánybűnözés", majd - a tiltakozások hatására - visszavonta szavait. És egyértelművé tette: nem kíván lemondani. A felháborodást kiváltó nyilatkozat után mindenesetre Sólyom László köztársasági elnök is megdorgálta a tisztségre amúgy általa jelölt Szabó Mátét.

Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy a három ombudsman által jegyzett állásfoglalás aláírói közül a negyedik, Szabó Máté neve hiányzik. (Megkeresésünkre azt üzente: külföldön van.) Kállai Ernő kisebbségi biztos lapunknak elmondta: "Nem tartottuk volna jó ötletnek, ha ő - mármint Szabó Máté - is aláírója egy ilyen nyilatkozatnak. A három szakombudsman kapcsolata az általános ombudsmannal az utóbbi időben a minimálisan szükséges, törvényben szabályozott keretek közé szorult vissza."

Kállai Ernő ezt Szabó Máté "különböző megnyilvánulásaival" magyarázta. A kérdésre, hogy a "cigánybűnözős" nyilatkozatra gondol-e, a kisebbségi ombudsman csak ennyit válaszolt - is.

Emlékeztetőül: Szabó Máté a közelmúltban hozta nyilvánosságra azt az elképzelését, hogy a jelenlegi négy helyett elegendő lenne egyetlen ombudsman is. Ez a javaslat is tiltakozást váltott ki.

Kállai Ernő átadja a Kemény István-díjat Majtényi Balázs társadalomkutatónak
Kállai Ernő átadja a Kemény István-díjat Majtényi Balázs társadalomkutatónak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.