Átzsilipeltek a szocialisták a kabinetben

Fontos irányítói helyeket őriztek meg a Bajnai-kormányban a szocialisták. A miniszterelnök és az MSZP közti együttműködés most gördülékeny, de néhány sértett politikus jóvátételre vár.

Egy "vezéráldozattól" (Veres János) eltekintve az MSZP-nek sikerült megőriznie befolyását és kontrollját a Bajnai-kormányban - erre utal a miniszteri és államtitkári névsor. Emlékezetes, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő annak idején igyekezett pártbéli pozícióját is megerősíteni azzal, hogy az MSZP erős embereit, pontosabban, a meghatározó posztokon lévő politikusokat bevitte a kabinetbe.

Most ismét megvalósult az MSZP eredeti forgatókönyve, amely szerint a gazdasági-pénzügyi tárcákat külsőknek engedik át, a többi minisztériumokban maradnak a szocialisták.

Felmerült, hogy visszaemelik a közigazgatási államtitkári posztokat, és a klasszikus két államtitkáros modellre állítják át a rendszert, ehhez azonban nincs már elég idő. Ezért a koordinációs szakállamtitkárok jogosítványait bővítik.

A jelenlegi - és politikus - államtitkárok feladata pedig az erősebb kontrollal bővül. Az MSZP és a frakció, valamint a kormány közti személyi hidat Kiss Péter jelenti, és nem Molnár Csaba kancelláriaminiszter. Úgy tudjuk, Kisst is azzal sikerült kormányban maradásra bírnia Lendvai Ildikó pártelnöknek, hogy ha nem lesz a kabinetben, a frakciót sem lehet majd egyben tartani a megszorítások végigszavazásánál.

Ami az államtitkárok maradását, illetve "átzsilipelését" illeti, nem volt komoly nézeteltérés a kormányfő és a párt között. Úgy tudjuk, a jelenlegi államtitkárok munkájával elégedett volt, csak Vadai Ágnes honvédelmi és Vojnik Mária egészségügyi államtitkárnál merült fel a váltás szándéka (utóbbinál családi és nem szakmai ok miatt), de végül mindketten maradtak. Keller László pénzügyi államtitkár helyére Katona Tamást ültették - nem Bajnai, inkább a párt kérésére. Felmerült, hogy Katona mellé egy "politikai államtitkár" is kerülhet, de végül úgy döntöttek: Katona egyedül is képes elvezetni az apparátust.

A Népszabadság információi szerint egyébként Puch László - aki a szocialista párt pártigazgatója lesz - önként döntött a távozás mellett, de állítólag ezzel megelőzte Bajnait.

A pozíció nélkül maradt szocialisták (például Tukacs István válságügyi kormánybiztos, Kolber István volt kutatásfejlesztési és Keller László pénzügyi államtitkár) várhatóan kormánymegbízotti vagy miniszteri megbízotti feladatot kaphat. Utóbbiak nem fizetett státuszok, a kormánybiztosi mandátumok már foglaltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.