Az MDF számos elemet támogat a csomagból

Az MDF a Bajnai-csomag szakmai támogatásáról csak a konkrét törvényjavaslatok ismeretében dönt - de úgy tűnik, a kiadáscsökkentés jó része mellé odaállnak Dávid Ibolyáék. A Fórummal ma egyeztet a miniszterelnök.

Ma egyeztet Bajnai Gordon miniszterelnök MDF-es vezető politikusokkal, Dávid Ibolyával, Herényi Károllyal és Makay Zsolttal. A napirenden az szerepel, hogy az MDF-es független képviselők a válságkezelési terv mely elemeit tudják támogatni - noha a többség az MSZP és az SZDSZ voksaival biztosított.

- Nagy kérdés, mire lesz elég a Bajnai-csomag, lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hogy egy év alatt helyrehozza azt, amit a száznapos program és hét év kormányzati semmittevés idézett elő - mondta Dávid Ibolya kedden Pécsett. "A csomag ugyanis 5-5,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számol, ma pedig minden felelős elemző 8,5-10 százalékot prognosztizál". Az MDF elnöke megjegyezte: a tizennyolc százalékos áfakulcs nagy kérdőjel. "Ha a szegényeket akarjuk segíteni, akkor célszerűbb lehet a tömegközlekedés támogatása. Dávid Ibolya a családi pótlék befagyasztását "gyáva megoldásnak" nevezte, szerinte a társadalmi igazságosságot még a családi pótlék megadóztatása vagy limitálása is jobban szolgálná.

- Az MDF a szakmai válaszait akkor fogalmazza meg, ha az új kormány terveinek részletei törvényjavaslat formájában is ismertté válnak - közölte Pécsett Dávid Ibolya.

A fórumos nyilatkozatok egyébként azt valószínűsítik: a Dávid Ibolyához lojális MDF-es honatyák megszavazzák a közszféra-kifizetések befagyasztását 2 évre; a 13. havi juttatás megszüntetését; a 2009-es második félévi keresetkiegészítés felülvizsgálatát is. Várhatóan igent mondanak a 13. havi nyugdíj megszüntetésére; a 2009-es 13. havi nyugdíj második részének visszavonására; a GDP-hez kötött nyugdíjprémium bevezetésére. Emellett a gyed és a gyes időtartamának maximalizálására 2 évre; a lakástámogatások felfüggesztésére; a gáz- és távhő- ár-kompenzáció fokozatos kivezetésére (ha az így keletkező forrásokat átcsoportosítják a fűtés és szigetelés támogatására.)

Az adórendszer-változtatások közül valószínűleg támogatják az 5 százalékos járulékcsökkentést; az szja-sávhatár kitolását 1,7 millióról 1,9 millióra; a 25 százalékos áfaemelést - ha a kormány időhatárt szab meg; a 18 százalékos áfakulcs bevezetését is (de ezt a turizmusra, a szálláshely-szolgáltatásra is kiterjesztenék). Az egyelőre kérdéses, hogy az adókedvezmények megszüntetésére is rábólintanak-e, a független fórumos képviselők ugyanis kedden az adótörvények parlamenti vitája során olyan módosítóindítványokat tettek, hogy ne szüntessenek meg minden kedvezményt. Támogatják viszont a jövedéki adóemelést, 5-6 százalékosra az alkohol és a dohánytermékek esetén (a benzinét és a gázolajét nem); az értékalapú ingatlanadó bevezetését pedig csak akkor, ha ez része a vagyonadó bevezetésének.

A demokrata fórumosok várhatóan szintén támogatják, hogy 2010-től az alsó adókulcs csökkenjen 15-17 százalékosra, a felső pedig 33-35 százalékosra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.