Láncreakció: három ciklusra tervez a Bajnai-kormány

Ha 2010 nyarán lesz a következő parlamenti választás, a Bajnai-kormánynak lesz ugyan ideje számos gyors válságkezelési intézkedés végrehajtására - korántsem biztos azonban, hogy azokat a majdani utód is felvállalja. Amennyiben a Fidesz jut hatalomra 2010-ben, feltehetőleg nem sok marad meg a Bajnai-programból.

Azonnal bevezethető, csak a következő ciklustól életbe léptethető, és évtizedes léptékű terveket is tartalmaz a Bajnai-kormány válságkezelési terve.

Az azonnal bevezethető intézkedések között találjuk a táppénz mértékének csökkentését, a "négy nap munka, egy nap képzés" munkahely-teremtési programok beindítását, vagy az állami vezetők javadalmazásának - részben már bejelentett - csökkentését. Még az idén (július 1-jétől) felfüggesztik az újonnan igényelhető lakástámogatásokat; 2010-ig kivezetik a 13. havi nyugdíjakat, a 2010-es csökkentett nyugdíjkorrekciót szintén elhagyják. "Azonnali hatállyal", két évre rögzítik a nominális bruttó kifizetéseket a közszférában, és rögzítik a családi pótlék összegét.

Már az idén csökkentik a közmédiumok támogatását, illetve az önkormányzatok kiadásait is. 2009 nyaráig elfogadhatják az idei, illetve a jövő évre tervezett adóváltoztatásokat (köztük az idei sávhatár-emelést), illetve már idén júliustól 5 százalékkal csökkentik a munkaadói járulékot, 25 százalékra növelik az áfát, bevezetik a 18 százalékos, kedvezményes adókulcsot, illetve megemelik a jövedéki adót.

A jövő évtől megszüntetnék a tételes ehót, ekkortól változtatják meg az szja-alapot, fölemelik az alsó sávhatárt, csökkentik a kulcsokat. 2010-ben következik a jövedéki adó jogharmonizációs emelése, januártól vezetnék be az ingatlanadót, a háromszorosára emelik a rehabilitációs hozzájárulást, és 2010-től a legtöbb szja-kedvezményt megszüntetik.

Mindez tehát még ebben a ciklusban megvalósítható.

Az év végéig egyszerűsítenék, olcsóbbá és hatékonyabbá tennék az építésügyi igazgatást; kiépítik az elektronikus építésügyi nyilvántartói rendszert, visszaszorítanák a tartozási láncot. Az ősztől már egyablakos ügyintézést ígérnek - ez elvileg szintén megoldható, rövid idő alatt. A Bajnai-program már 2009 végére minden településen állandó rendőri jelenlétet (vagy rendszeres járőrözést) ígér. Ez is belefér a ciklusba.

Ha azonban a Fidesz nyeri a 2010-es választásokat, alighanem visszaállítaná a 13. havi juttatásokat (ezeket legalábbis leszavazta a parlamentben), és valószínűsíthető, hogy visszatolnák három évre a gyest és a gyedet, és a családi adókedvezményeket is visszaállítanák. Az idei 5 százalékos járulékcsökkentés duplájára tettek korábban javaslatot, az áfát megint csökkentenék, a kedvezményes kulcsot pedig valamennyi alapvető élelmiszerre kiterjesztenék.

Kérdés még, miként viszonyulna kormányzati helyzetben a (jelentős adócsökkentést követelő) Fidesz a Bajnaiék által bevezetett adónemekhez - különösen az ingatlanadóhoz. A családi pótlékot a Fidesz korábbi jelzése alapján iskolalátogatáshoz kötné - az általános emelésben a párt nem feltétlenül érdekelt.

A Bajnai-program intézkedései közül talán csak 2010 tavaszán lesz érezhető a gyes két évre tervezett maximalizálása is - ez ugyanis az intézkedés hatályba lépése után 300 nappal született gyermekekre, illetve szüleikre lesz érvényes.

A beígért óvodai hálózatbővítés viszont csak 2012-re lesz elérhető (ezt alighanem a Fidesz sem "csinálná vissza"), a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése viszont csak ekkor kezdődne (ebből a nyugdíjrendszer átgondolását sürgető Fidesz sem feltétlenül visszakozna).

A Bajnai-kormány 2013-ra tenné a régió logisztikai szolgáltató központjává Magyarországot - az ezzel összefüggő infrastrukturális fejlesztések a következő ciklusra várnak.

De ez még hagyján: a programban eleve az egyéves cikluson túlmutató projektek közé sorolták az olyan, nagyobb volumenű átalakításokat, mint a közösségi közlekedés fejlesztése, a MÁV-csoport átalakítása (a privatizációellenes Fidesznek alighanem ehhez is lenne egy-két szava); 2000 kilométer út felújítása (2013-ig), a szakképzés, felnőttképzés, felsőoktatás modernizációja (újabb kényes pont, a felsőoktatás állami kézben tartását követelő Fidesz számára).

A "következő néhány esztendőre" ígérték a Magyarországot Horvátországgal, Szlovákiával és Romániával összekötő új gázvezeték megépítését, de persze a Nabucco, illetve Déli áramlat vezeték is ad majd feladatot a következő kormánynak - bár az egyelőre kérdés, hogy az egyértelműen Nabucco-párti, oroszellenes Fidesz mit kezd majd a Déli áramlattal.

A kormányprogramban említettek közül a paksi atomerőmű kapacitásának bővítése a leghosszabb projekt - a program szerint legalább tizenegy évig tarthat, ezt viszont - hasonlóan a többi nagyvolumenű infrastrukturális beruházáshoz - út közben már nehéz lesz leállítani, hacsak nem akar viszszarendezési "láncreakciót" a következő kormány.

Ugrik néhány gyermektámogatás
Ugrik néhány gyermektámogatás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.