Cserépfalu tűréshatára

Birkanépnek nézik a falusi lakosságot, akik kötelesek tűrni a szolgáltatói ostobaságot és felelőtlenséget - így fakad ki Szkárosi Endre költő. Az ELTE olasz tanszékének oktatója évek óta második otthonának tartja a Bükk hegységben megbúvó Cserépfalvát.

Felháborodását a helyi áramszolgáltató értesítése váltotta ki. Az ÉMÁSZ ebben arról tájékoztatja a helyieket, hogy karbantartás miatt a jövő hét első három munkanapján reggel fél nyolctól délután négyig szüneteltetik az áramszolgáltatást.

A döntés több szempontból is kifogásolható - állítja Szkárosi. - A hűtőszekrények áramtalanítása anyagi károkat okozhat, a háztartási berendezések működésképtelensége aránytalanul komoly gondot okoz, az informatikai eszközök használatának lehetetlensége miatt a helyi hivatalok, az óvoda és az iskola működése is veszélybe kerül. Szkárosi úgy véli, a munkavégzés lakosságbarátabb módon is megszervezhető lenne.

Ez csupán szolgáltatói hozzáállás kérdése. Budapesten és Szentendrén például - ahonnan szintén vannak fogyasztói tapasztalatai - soha nem szüneteltették az áramellátást három egymást követő napon, teljes munkaidőben.

- Azért zavarunk, hogy zavartalanul szolgáltassunk - hangzik az ÉMÁSZ válasza. - A cég évente több kilométer hálózatot újít fel a zökkenőmentes szolgáltatás érdekében. Ha nem tenné, akkor az üzemzavarok miatt lenne áramhiány. Csakhogy utóbbiról nem értesíthetnék előre a lakosságot. Az áramszünet egyébként nekik sem jó, hiszen bevételtől esnek el.

Úgy vélik, a probléma korántsem olyan nagy: a hűtők nem olvadnak le, az emberek többsége pedig nincs otthon napközben, így nem zavarja őket a háztartási gépek leállása. Mindemellett jogszabályi felhatalmazásuk van a szolgáltatás szüneteltetésére ilyen esetekben.

Csakhogy a szünet harmadik napján épp ballagást rendeznek a helyi általános iskolában. Áram nélkül nincs fodrász, hangosítás, nem üzemel az étterem, nem tudnak sütni-főzni otthon. A messzi földön legmagasabb templomtorony leálló órájáról nem is beszélve.

- Túlságosan felfújták ezt a dolgot - véli Kósik István, Cserépfalu polgármestere. - A karbantartás szükségszerű, ezt mindenki elismeri. Az ÉMÁSZ képviselőivel pedig lehet beszélni. A ballagás idejére tervezett munkákat első kérésre áttették egy későbbi időpontra. A leállás - mondja - a helyiek tűréshatárát nem érte el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.