'Számítok a szociális szakmára'

Nem tervez személycseréket a tárcánál az új szociális és munkaügyi miniszter. Herczog László a Népszabadságnak azt mondta: a következő évben elvégzendő feladatok megoldásában számít a szociális partnerek és a szakma képviselőire is.

- A szakszervezetek tüntetése után azt mondta, egyetért a követelésekkel, hogy a válságkezelő intézkedések ne a legszegényebbeket, a leghátrányosabb helyzetben lévőket sújtsák. Tehát nem ért egyet a tervezett kiadáscsökkentő intézkedésekkel?

- Nem ezt és nem így mondtam. Úgy fogalmaztam, hogy egyetértek a szakszervezeteknek azzal a követelésével, hogy igazságos tehermegosztást kell megvalósítani.

- Mit ért az igazságos tehermegosztás alatt?

- Azt, hogy a tehermegosztás méltányos legyen, s azokat a társadalmi rétegeket érintse, amelyek egyébként terhelhetők, és ne lehetetlenítse el senkinek az élethelyzetét. Egy példával megvilágítanám: elképzelhető, hogy valaki nem tud nyaralni, de az nem, hogy ne jusson a családjának élelemre.

- Országgyűlési bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy a munkahelyek megőrzését tartja fontosnak. Munkaügyi szakértőként úgy ítélte meg, hogy a tervezett válságkezelő intézkedések sem segítik új munkahelyek létrejöttét?

"Mindenkinek jusson élelemre"
"Mindenkinek jusson élelemre"

- Korábban a foglalkoztatás bővítése volt a foglalkoztatás prioritása, hiszen uniós összehasonlításban is rosszul állunk. Most viszont naponta halljuk, hogy a munkáltatók elbocsátásokra kényszerülnek. E helyzetben minden erőnket és a rendelkezésre álló uniós forrásokat arra kell fordítani, hogy a létszámcsökkentések ne következzenek be. És ez nemcsak pénz kérdése. Nem egy esetben a rugalmas munkaidő-szabályozással is lehet segíteni, az erre vonatkozó törvénymódosítást egyébként már beterjesztettük a parlament elé.

- Az elmúlt húsz évben minden kormány számított a munkájára. Most miért vállalta el a miniszteri posztot?

- Úgy ítéltem meg, sokan bíznak abban, hogy ezen a poszton is segíteni tudom azt, hogy a meglévő feszültségek enyhüljenek.

- Tervez személycseréket a minisztériumban?

- Nem. Ebben a helyzetben a folyamatosság nagyon fontos. Ugyanakkor nemcsak az apparátusra számítok, hanem a szociális partnerek, a szociális szakma képviselőire is.

- A szakszervezetek azt követelik, hogy azonnal egyeztessenek velük az érdekegyeztetés fórumain a tervezett intézkedésekről. Egyetért?

- Természetesen. Ahogy eddig, úgy a jövőben is megtárgyalunk minden olyan kérdést, amely a munkáltatókat és a munkavállalókat érinti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.