Helycserés támadásban a Fidesz

A Fidesz szerint az SZDSZ ténylegesen kormánypárt lett - és ezt jogilag is ki kell mondani. Épp ezért Répássy Róbert az Országgyűlés házbizottságának tegnapi ülésén azzal fordult Szili Katalin házelnökhöz, hogy "hétfői határidővel" rendezzék a médiakuratóriumok ügyét.

Az MSZP vonja vissza a testületekből azokat a kurátorait, akiket az SZDSZ koalícióból való kilépése után delegált. Akkor az SZDSZ ellenzékké vált, s a kormánypárti-ellenzéki egyensúly érdekében kellett kiegészíteni a kuratóriumokat MSZP-sekkel.

- Az SZDSZ-t kormánypártinak kell tekinteni, hiszen megszavazták Bajnai Gordont, s támogatják a programját. Korábban pedig egyeztettek az MSZP-vel a miniszterelnökről és a miniszterekről - mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese, hozzátéve: ha az MSZP nem vonná vissza kurátorait, akkor Szili Katalinnak hétfőn meg kell indítania a jelölési eljárást, hogy a médiatestületek kuratóriumát egészítsék ki a Fidesz és a KDNP által delegált tagokkal, az egyensúly helyreállítása érdekében. "Az SZDSZ ellenzéki jogokat bitorol, s ennek az MSZP a haszonélvezője." Répássy Róbert szerint a "Ház falain belül" pedig a paritásos bizottságokat és a szintén kormánypárti-ellenzéki egyensúly elvén működő vizsgálóbizottságokat kell ellenzéki tagokkal kiegészíteni az SZDSZ kormánypártisága miatt. Ez az SZDSZ által kezdeményezett, még a megalakulás előtt álló UD Zrt.-vel kapcsolatos, illetve a Fidesz által javasolt egy másik, a Soros Found LLC-nek "a magyar emberek megtakarításait veszélyeztető" akcióját feltáró vizsgálóbizottságok működését érintheti.

Az SZDSZ részéről Fodor Gábor és mások is többször leszögezték: nem lépnek koalícióra, az MSZP "konstruktív partnerei".

Tegnapi hír, hogy a házelnöktől kéri az MTV kuratóriumának elnöke annak tisztázását, mi a státusza a paritásos alapon felállított testületben az MDF által delegált egy, és az SZDSZ javaslatára bekerült két tagnak - értesült az MTI. Az MDF-frakció megszűntével Csernus János delegált már nem ellenzéki, és nem is kormánypárti, így a kormánypártiak többségbe kerültek. A paritás úgy állítható helyre, hogy az ellenzéki frakciók jelölnek (közösen) egy új tagot. A Magyar Rádió kuratóriumi elnökségében tegnap szóba került: kérjék fel Szilit a felborult paritás helyreállítására, illetve forduljanak az Alkotmánybírósághoz; ezeket azonban a kormánypárti többség nem támogatta. Információink szerint a Duna Televízióban - az MDF-es tag miatt felborult paritás helyreállítására - az ellenőrző testület fideszes elnöke javasolta, hogy egy kormánypárti tag ne szavazzon, ez azonban - egyelőre - nem került napirendre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.