Veres János helyét keresik

Jövő hétfőn választ új frakcióvezetőt az MSZP: várhatóan Mesterházy Attila lesz a befutó. Az így megüresedő frakcióvezető-helyettesi poszt esélyese Veres János.

Jövő hétfőn választ a szocialisták képviselőcsoportja frakcióvezetőt, miután Lendvai Ildikó lemondott posztjáról. A pártelnök maga helyett Mesterházy Attilát ajánlotta, aki egyelőre biztos befutónak látszik. A megválasztása esetén megüresedő frakcióvezető-helyettesi székért már nagy verseny lesz. A legtöbb támogatást Szanyi Tibor élvezi. Aspiráns a posztra Alexa György, Szabó Vilmos, Török Zsolt, Baráth Etele és Gúr Nándor is. A papírformát Veres János távozó pénzügyminiszter bejelentkezése boríthatja fel. Veres megkerülhetetlen erőt képvisel a frakcióban; könnyedén maga mögé utasíthat minden más indulót. (Veres kapott frakcióvezetői jelölést is, kérdés, hogy szembe kíván-e menni Lendvai ajánlásával.) Úgy tudjuk, hogy az MSZP hármas elnöki vezetése sem bánná, ha Veres frakcióvezető-helyettesként folytatná. A válságkezelés során szükség lehet arra, hogy Veres "magyarázza el" a frakciónak, mit, miért kell meglépni - neki ugyanis pénzügyi kérdésekben hisznek. A többi aspiráns pedig újra megmérettetheti magát, ha Szili Katalin győz a pécsi polgármester-választáson. Ebben az esetben Katona Béla lehet a házelnök, aki így szintén leadja a frakcióvezető-helyettesi posztját.

Veres János
Veres János

Veres Jánosnak Bajnai korábban a "keleti kapcsolatokért felelős" kormánybiztosi posztot ajánlotta fel, érdemi választ eddig nem adott. Veresnek információink szerint komoly "elégtételt" akarnak adni; felmerült, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal és az Európai Központi Bankkal való kapcsolattartóként is dolgozhatna - ez azonban egyelőre csak ötlet, megvalósítása hónapokba telhet.

Mindenesetre Veres "kimaradása" a Bajnai-kabinetből az MSZP elnökségét is megosztotta. A keddi tanácskozáson - amelyen Bajnai először ismertette velük a miniszteri névsort - többen kifogásolták Draskovics Tibor igazságügyi miniszter újrázását, Molnár Csaba kancelláriaminiszteri és Ficsor Ádám titokminiszteri kinevezését. Forrásaink szerint a vita várható volt, hiszen e körben Draskovics népszerűtlen, Molnár "új fiú", s Ficsor jelölése egy igen kényes posztra meglepetésként hatott. Az új tárcavezetőkről elsősorban az MSZP elnöki hármasa, Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Szekeres Imre egyeztetett, kihagyva a szocialista párt többi vezetőjét. Többen - például Ujhelyi István alelnök - is kifogásolták, hogy vasárnap este még azt a tájékoztatást kapták, hogy Draskovics nem lesz miniszter, Ficsor neve pedig még szóba sem került. Ehhez képest hétfőn, illetve kedden már kész névsort kaptak. Értesüléseink szerint Varga László, a Societas vezetője szóvá tette, hogy a fajsúlyos szocialista miniszterek bennmaradásával a kabinet nehezebben lesz szakértői kormánynak minősíthető. Az elnökségi ülés végén - miután Bajnai távozott - Lendvai Ildikó elismerte, hogy a párton belüli egyeztetést kritika érheti.

Változások a miniszterelnöki kabinetben

Nem maradnak munka nélkül a Gyurcsány Ferenc idején felállított miniszterelnöki kabinet tagjai, hangsúlyeltolódások azonban lesznek - tudtuk meg. Szigetvári Viktor, Bajnai Gordon kabinetfőnöke a politikával és az államigazgatással foglalkozik, a kommunikációs területtel nem. A kabinet ezzel foglalkozó szervezeti egységét "kitolják" a kancellária alá. A kommunikációs stáb vezetője Baráth Péter, az eddigi stratégiai kommunikációs főigazgató lesz, illetve marad. Rózsa Gyöngyi PR-igazgató várhatóan, ahogy Kirsch Zsuzsa kreatív igazgató viszont marad. Gyurkovics Tamás, Gyurcsány egykori beszédírója, majd a Bajnai alá tartozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs igazgatója nem marad a stáb tagja. Bajnai eddigi miniszteri kabinetfőnöke, Hegedűs Dóra kormánybiztosként segíti a miniszterelnök szakpolitikai munkáját. Bajnai megtartja szűk stábját. A MeH-ben dolgozó szakértői és kutató-elemzői stábot Keszthelyi András, Gyurcsány volt politikai főtanácsadója irányítja. Marad Gyurcsány kommunikációs főtanácsadója, Gréczy Zsolt is, úgy tudjuk, a társadalmi kapcsolatokért felel majd. Budai Bernadett megőrzi szóvivői posztját, Daróczi Dávidot várhatóan Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője váltja, de tárgyalnak más jelöltekkel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.