Keserű viták Fodor nélkül az SZDSZ-ben

Miközben a kormányfővel tárgyalnak a kormányprogramról, saját frakciójukat nem tudják egységbe kovácsolni a liberálisok - sem Bajnai mellett, sem a "renitensek" ellen.

Támogathatónak tartják Bajnai Gordon kormányprogramjának részletes változatát a liberálisok - derült ki az SZDSZ parlamenti frakciójának tegnapi négyórás ülésén. A szabad demokraták információnk szerint több kérést intéztek Bajnaihoz, többi között a vállalkozások bürokratikus terheinek, illetve adóinak mérséklésére, illetőleg a rászorultsági elv erőteljes megjelenítésére - amire a kormányfő nyitottnak mutatkozott -, de általánosságban pozitívan fogadták a miniszterelnök csomagját. A jövő héten tovább egyeztetnek Bajnaival - aki pénteken hozza nyilvánosságra a részletes programot -, így most nem is kellett végleges döntést hozniuk, miután a program "vázát" már elfogadták.

Az SZDSZ-frakció két órán át tárgyalt a kormányfővel, majd újabb két órát nélküle. Egyik forrásunk szerint "keserű vitát" folytattak a "három renitens" képviselő ügyéről, de nem élezték szavazásig a konfliktust. Mint ismert, Béki Gabriella, Gulyás József és Velkey Gábor sem Bajnai Gordon miniszterelnöki jelöltségét, sem az általa megfogalmazott politikai szándéknyilatkozatot, sem a Gyurcsánnyal szembeni konstruktív bizalmatlansági indítványt nem támogatta. A három (Fodor-párti) képviselő felmentést kért, de nem kapott a frakciótól a kötelező (támogató) szavazás alól. Ezért merült fel megbüntetésük igénye, elsősorban Kóka János frakcióvezető hívei körében, illetve megyei szervezetek, választmányi tagok részéről. Hankó-Faragó Miklós egyenesen a három politikus kizárásának napirendre vételére tett javaslatot. Lapunknak ezt azzal indokolta, hogy a három képviselő a párt mindhárom vezető testületének döntésével szembement. Azt elismerte, hogy a frakciótagokat a pártvezetőség nem kötelezheti semmire, viszont nem volt frakciódöntés a miniszterjelöltek támogatását/elutasítását illetően, de, mint hangsúlyozta, világos, egyértelmű döntés született arról, hogy kívülről támogatják a kabinet megalakulását, ebbe pedig a miniszterjelöltek támogatása is beletartozik, "érdekes módon ezzel a frakció többi tagja tisztában volt".

A frakcióülés egyik résztvevője szerint hosszasan vitáztak Gulyásékkal, de végül szavazási javaslat nem került az asztalra. A frakció kétharmados többséggel (a 19-ből 13 szavazattal) zárhatja csak ki tagjait, így eleve valószínűtlen lett volna a kezdeményezés sikere a tizennégy képviselő részvételével megtartott ülésen. Az még nem dőlt el, hogy más szankciókat kirónak-e Gulyásékra. Ez lehet pénzbüntetés vagy a parlamenti bizottsági, jegyzői tisztségektől való megfosztás.

Úgy tudjuk - a sokak megütközését kiváltva éppen külföldön tartózkodó - Fodor Gábor távollétében nem akarták dűlőre vinni a kérdést, így az ügyet legkorábban a jövő héten zárhatják le. A frakcióülés után az érintettek egyike sem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Lezárta a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság az SZDSZ 2007-es elnökválasztása ügyében. Nyolc gyanúsított ellen vádemelést javasolt magánokirat-hamisítás miatt - közölte a BRFK csütörtökön. A rendőrség tavaly február 18-án rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen, mert a liberális párt elnökválasztó közgyűlésén "ismeretlenek más személy nevében eljárva, hamis aláírással szavazócédulákhoz jutottak, és azzal jogosulatlanul vettek részt a szavazáson". (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.