Szonda: nő a bizalom az új kormány iránt

Az új kabinet iránt növekvő bizalmat mért a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása, amely lapunk megbízásából készült. A Bajnai Gordon megválasztása után készült felmérés szerint a kormányfő ugyan olyan osztályzatot kap mint Orbán.

Az április 1-jén, Bajnai Gordon hivatalos jelölése előtt készült felméréshez képest a szerdán országos, telefonos, ezer ember megkérdezésével készült kutatás szerint nőtt a bizakodók aránya: a két héttel ezelőtti 28 százalékhoz képest most 35 százaléknyian vannak azok, akik szerint a Bajnai-kormány tevékenysége javítani fog az ország helyzetén, miközben 25-ről 18 százalékra csökkent azok aránya, akik ennek az ellenkezőjét várják.

Eközben az előző felméréshez képest nem változott azok aránya, akik nem remélnek változást az ország gazdasági helyzetében az új kormány munkába állásától. A pártpreferenciájukat tekintve bizonytalanok, akik hasonló kérdésekben rendszerint tartózkodnak a markáns vélemények megfogalmazásától, ebben a kérdésben meglepően nagy arányban (38 százalék) tekintenek bizakodva a felálló új kormány működése elé. Igaz, ugyanennyien vannak körükben, akik se pozitív, se negatív változásra nem számítanak.

A bizonytalan szavazók relatíve pozitív várakozását az is erősíti, hogy a válsághelyzet megoldására az új miniszterelnököt alkalmasabbnak vélik (ötfokú skálán átlagosan 2,8 pontot kapott), mint Orbán Viktort (2,4). A válaszadók összessége ugyanakkor alig lát különbséget a két politikus alkalmasságában (2,7 és 2,8).

A megkérdezettek kétharmada tud arról, hogy Bajnainak van válságkezelő programja, és ezt még az ellenzéki és bizonytalan szavazók többsége is elismeri, leginkább az MSZP-szavazók gondolkodnak így, körükben 80 százalék azok aránya, akik szerint rendelkezik programmal az új miniszterelnök.

A miniszterelnök első parlamenti beszédében bejelentett intézkedései közül az állami vállalatok vezetőinek bércsökkentése szinte osztatlan sikert arat a társadalomban (4,4-es átlag egy ötfokú skálán), míg a szociális kiadások visszafogását természetesen inkább elutasítják (2,4). Igaz ez akkor is, ha a megszorítások elkerülhetetlenségét érzékelik az emberek, hiszen 79 százalék gondolja úgy, hogy a gazdaság rendbetételéhez mindenképpen szükség van megszorításokra, és 84 százalék vélekedik úgy, hogy a Fidesz is megszorításokat vezetne be, ha kormányra kerülne.

Bajnai Gordon tegnap a szocialista és a szabad demokrata frakció előtt ismertette a kormány válságkezelő programját, amelyben az egyensúly megőrzése és a gazdaság serkentése egyaránt prioritásként szerepel. A kormányfő szerint akár 5,5-6 százalék körüli receszszió is sújthatja idén a magyar gazdaságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.