Előzetes letartóztatásban a bombagyárosok

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a négy férfit, akinél szerdán robbanószerkezeteket, lőfegyvereket és lőszereket találtak a nyomozók - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szombaton.

Amint arról már beszámoltunk, a rendőrök múlt szerdán Pest megye területén több helyszínen négy személyt fogtak el, valamennyiüket robbanóanyaggal visszaélés bűncselekmény elkövetésének gyanújával. A nyomozó iroda az elfogottak közül három ember ellen indított eljárást, őket helyezte most előzetes letartóztatásba a bíróság.

Egy másik személlyel szemben - akit azzal gyanúsítanak, hogy Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő ingatlanát akarta felrobbantani, illetve 2007-ben lövést adott le Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára - a Központi Nyomozó Főügyészség jár el. Őt is előzetes letartóztatásba helyezték. Ecsődi házára egyébként már korábban is dobtak Molotov-koktélt.

A rendőrség arról számolt be, hogy a nagy erők bevonásával végrehajtott akcióban az elsődleges szakvélemény szerint három robbanószerkezetet - közöttük egy focilabdába épített pokolgépet, amit már felrobbantottak -, éleslőfegyvert, hetven lőszert foglaltak le, és megtalálták azt a műhelyt is, ahol a robbanószerkezeteket előállították. Ott további robbanóanyagokat, két újabb robbanószerkezetet és az előállításukhoz szükséges eszközöket találtak. A nyomozás eddigi adataiból feltételezhető, hogy a lefoglalt szerkezeteket a gyanúsítottak még múlt szerda éjszaka fel akarták használni.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint több politikus ellen is merényletet terveztek, neveket azonban nem árult el. Draskovics Tibor az InfoRádiónak úgy fogalmazott: "megjelent immár kézzelfoghatóan, fenyegetően a belföldi eredetű, politikai motivációjú terrorizmus Magyarországon". Hangsúlyozta, hogy a rendőrség - információnk szerint a titkosszolgálatokkal közösen - hosszú munkával felderített egy olyan "terrorista sejtet", amelynek tagjai tudatosan robbantásos és más súlyos bűncselekmények elkövetésére, valójában merényletsorozatra készültek.

A miniszter szerint a csoport megtette az előkészületeket: öszszeállították a végrehajtáshoz szükséges szerkezeteket, amelyek akár emberi élet kioltására vagy súlyos kár okozására is alkalmasak. "Nagyon durva, ha úgy tetszik, elvetemült cselekményekre készültek", jelentette ki Draskovics. Azt még vizsgálják, hogy a gyanúsítottaknak van-e közük a romák elleni támadásokhoz, de az biztos, hogy a csoport tagjai korábban is követtek el Molotov-koktélos támadásokat.

- A gyanúsítottak a magukat Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezethez tartoznak - mondta a miniszter.

Az MTI összeállítása szerint a szervezet a következő eseményeket vállalta eddig magára.

2007. december 11.

Lakásának mélygarázsában négy ismeretlen, fekete ruhát és csuklyát viselő férfi megtámadta Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét, volt szocialista képviselőt, aki súlyos sérüléseket szenvedett a kezén és a fején.

2007. december 16.

Ismeretlenek három Molotov-koktélt dobtak Kóka János épülő házára. Ugyanazon a hétvégén ismeretlenek rálőttek Hiller István MSZP-alelnök házára is, az épületet két lövés érte.

2008. február 8.

Gödön, Cegléden, Dunaújvárosban, Kunhegyesen és Rácalmáson összesen öt szocialista képviselő házára dobtak Molotov-koktélt ismeretlenek. Személyi sérülés nem történt.

2008. április 1.

Molotov-koktélt dobtak az újlipótvárosi Hollán Ernő utcai jegyirodára, amely teljesen kiégett.

2008. szeptember 3.

Ismeretlen összetételű, gyúlékony anyag felhasználásával megrongálták Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter nyaralóját.

2009. január

John Emese szabad demokrata politikus halálos fenyegetést kapott a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezettől. A politikus az őt ért fenyegetés miatt nem indult el a ferencvárosi időközi választás második fordulójában.

2009. március 6.

Egy szabadszállási telephelyen egy autóbuszban robbanás történt. Ennek következtében fölötte leszakadt a garázstető egy része, amely további hat járművet is megrongált. A kár meghaladja az ötvenmillió forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.