Újraírja az MTV forgatókönyvét az euróárfolyam

Felülvizsgálja legnagyobb szerződéseit a Magyar Televízió, így próbál csökkenteni anyagi terhein. Az idén átadott óbudai székház bérleti szerződését is újratárgyalják, mert a havi 760 ezer eurós bérleti díjat - a jelenlegi árfolyamon - nem tudja kigazdálkodni a televízió.

Az MTV új, óbudai székháza - újratárgyalják a bérleti szerződést
Az MTV új, óbudai székháza - újratárgyalják a bérleti szerződést

Havonta csaknem 760 ezer eurót, a mostani árfolyamon 220 millió forintot fizet majd a köztévé bérleti díjként az új székházáért júliustól. Ez jóval több, mint amennyivel számmolhattak. Az óbudai bázisra - amelyet a Millenniumi Média Kft. építtetett magántőkéből - július 1-jéig be kell költöznie a köztévének, mert a Szabadság téren június végén lejár a kedvezményes bérleti szerződése.

- Az évi 2,6-2,7 milliárd forintos bérleti költséget a költözés kiadásaival is terhelt köztévé nem lesz képes kigazdálkodni. Felszólítottuk a menedzsmentet: próbálja megértetni ezt a tulajdonos-bérbeadóval - nyilatkozta a Népszabadságnak Szabó László, a köztévét felügyelő kuratórium fideszes tagja, aki jónak látná, ha forintban állapítanák meg a 22+18 évre kötött szerződés törlesztőrészleteit. A tévé menedzsmentköréből megtudtuk: ők is szükségesnek tartják a szerződés újraírását, hiszen a forint gyengülése miatt húsz százalékot "bukik" a tévé az eurós árakon.

A beruházó Millenniumi Média Kft. ügyvezető igazgatója, Pákozdy Zsolt nem kommentált, mondván: nem kapott értesítést a Magyar Televíziótól.

Kérdés: egy magyar cég miért euróban kötötte 2007-ben a Magyar Televízióval a szerződést? Ingatlanpiaci szakértők szerint ez piackonform megoldás. Egyfelől: az ingatlanberuházások banki finanszírozásának költségei (kamatai és egyéb díjai) eruóhitel esetén egyharmaddal olcsóbbak a forinthitelnél. Másfelől: az is piaci törvény, hogy a finanszírozás abban a devizában történik, amelyikben az ingatlant értékesítik. Márpedig Magyarországon a fejlesztők és a vevők többsége nem magyar. A Millenniumi Média azonban magyar cég, mint ahogy nem külföldi a Magyar Televízió Zrt. sem. Pákozdy Zsolt erre úgy reagált: a tévészékház-projektet nem lehetett másképpen finanszírozni, csak eruóban, mivel magyar bank forintban erre nem nyújtott volna hitelt.

- Nem csak ezt a projektet vizsgáljuk felül. Elővesszük a nagy szerződéseket, többek között az Antenna Hungáriával is tárgyalni szeretnénk a sugárzási díjról (ez évi hétmilliárd forint + áfa - a szerk.) - mondta lapunknak Czeglédi László, az MTV kuratóriumi elnöke.

A köztévének máig nincs elfogadott üzleti terve 2009-re. Czeglédi szerint addig nem is lesz, amíg át nem vizsgálják a nagy összegű szerződéseket, és el nem érik, hogy a köztévé jobb pozícióba kerülhessen.

Az idén rendkívüli terhek várnak az MTV-re. A költözés teljes kiadását 4,5 milliárd forint körül becsülik. A forint gyengélkedése további egymilliárd forint többletkiadással jár az idén - és euróért veszik a filmjogokat, a sportjogokat, így fizetik a nemzetközi televíziós szervezet (EBU) jogdíjait is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.