A vagyonról érdeklődnek a felvételin

A szülők vagyoni helyzetéről is érdeklődött az egyik gimnázium a jelentkező diákoktól, miközben a felvételin csupán a korábbi jegyeket, illetve a központi írásbeli eredményét szabad figyelembe venni. Az Oktatási Hivatalhoz eddig néhány tucat panasz érkezett, a felvételi eljárás azonban még nem zárult le.

Miért szeretnél iskolánkban tanulni? - erre a kérdésre is válaszolniuk kellett az egyik fővárosi gimnázium hat évfolyamos képzésére jelentkező diákoknak, akiknek magukat is be kellett mutatniuk pár sorban. Az idei felvételi eljárás során ugyanakkor a hat és a nyolc évfolyamos gimnáziumokban már csak a központi írásbeli eredményét lehetett figyelembe venni. Saját írásbelit és szóbeli vizsgát nem lehetett szervezni: többek között azért sem, hogy az iskolák ne tudják kiválogatni maguknak a jobb szociális hátterű tanulókat.

Felvételi a Teleki Blanka Gimnáziumban
Felvételi a Teleki Blanka Gimnáziumban

Néhány iskola azonban mégis megpróbált ilyen jellegű információkat szerezni. Amikor például az egyik szülő megkérdezte, miért van szükség az írásbeli bemutatkozó dolgozatra, azt a választ kapta: a szülők is segíthetnek a megfogalmazásban. Sőt az iskola éppen azt szeretné fölmérni, hogy a szülők mennyiben tudják majd segíteni gyermekük tanulmányait - azonos pontszám esetén ennek alapján tudnak majd rangsorolni.

Név nélkül nyilatkozó szülők elmesélése alapján voltak olyan iskolák is, ahol nyílt napot szerveztek a hozzájuk jelentkező diákok számára: itt megkérdezték például a szülők iskolai végzettségét. Sokat nyom a latban az általában két hónapig tartó előkészítő is, amely úgy tízezer forintba kerül tantárgyanként (a központi felvételit magyarból és matematikából íratják meg). - Ezeken a kurzusokon az iskolák megismerik a gyerekeket, illetve a szüleiket, így már tudják, kivel állnak szemben, amikor jelentkezéskor találkoznak a nevével - meséli egy pedagógus végzettségű anya, akinek mindkét lánya felvételizett az idén hat, illetve nyolc évfolyamos gimnáziumba. Megjegyezte: több helyen jelezték, hogy előnyt élveznek az előkészítősök, a körzetesek, illetve azok, akiknek a testvérei az adott iskolába járnak, illetve szülei, nagyszülei ott voltak diákok.

Érdeklődésünkre Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke azt mondta: a "bemutatkoztó levéllel" kapcsolatban nem érkezett hozzájuk panasz, így nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy jogszerű
volt-e az iskola eljárása. Mint fogalmazott: ahhoz vizsgálni kell, hogy az ott leírtak milyen következményekkel jártak a felvételire. Leszögezte: a hat és a nyolc évfolyamos gimnáziumok csak a korábbi tanulmányi teljesítményt, illetve a központi írásbeli eredményét vehetik figyelembe a felvétel eldöntésekor. Azonos pontszám elérésekor pedig előnyt élvezhetnek a halmozottan hátrányos helyzetű és a körzetben lakó diákok, illetve azok, akiknek a testvére odajár. Ezeket a feltételeket a felvételi tájékoztatóban közölnie kell az iskolának.

- Az előkészítőn való részvételt ugyanakkor nem szabad figyelembe venni a felvételin, ahogy versenyt sem szervezhetnek a jelentkezők számára - hangsúlyozta Bakonyi László. Megjegyezte: a hivatalhoz érkezett néhány tucat panasz alapján ugyanakkor volt olyan iskola, amely szaktárgyi vetélkedőn mérte föl a hozzájuk jelentkezők tudását. Egy anyuka bejelentése alapján pedig az egyik iskola egy olyan kérdőívet akart kitöltetni a szülőkkel, amelyen a fizetésüket, illetve vagyoni helyzetüket firtatták. - Ezek azonban egyedi esetek, az iskolák többsége betartja a szabályokat - mondta Bakonyi László, hozzátéve, hogy az Oktatási Hivatal vizsgálja a panaszok jogosságát.

A felvételi eljárás még nem zárult le. A vizsgák ugyan márciusban véget értek, és a legtöbb diák nem hivatalosan már ismeri a felvételi döntést, a hivatalos értesítést április 27-ig küldik meg az iskolák. Azt követően a jegyzőnél lehet panaszt tenni a felvételi szabályok esetleges megsértése miatt.

Sikertelen fellebbezés esetén - származási vagy vagyoni helyzet miatti - hátrányos megkülönböztetés miatt az Oktatási Hivatalhoz lehet fordulni. Bakonyi László arra számít, hogy az idén megszaporodik a panaszok száma. A hivatalnak ugyanis az idén már lehetősége van arra, hogy amennyiben valóban sérült az esélyegyenlőség elve, az érintett iskolában tanulói jogviszonyt létesítsen a panaszos diáknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.