193 szavazat kell az új kormányhoz

Az előzetes nyilatkozatoknak megfelelően borítékolható, hogy a parlament többsége a mai napon megszavazza a szocialista képviselők által - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány ellen - benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítványt. Utóbbit ugyanis egyszerű többséggel fogadja el az Országgyűlés, ehhez 193 képviselő támogató szavazata szükséges.

A szocialisták 188-an vannak - a mandátumáról lemondott Szabados Ákos helyére a mai napon kerül Velez Árpád - a tizenkilenc tagú liberális frakcióból pedig tizenhatan várhatóan megszavazzák Bajnai Gordon kormányfővé választását. (Az SZDSZ-ből hárman: Béki Gabriella, Velkey Gábor és Gulyás József jelezték korábban, hogy nem támogatják az indítványt, Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter pedig, bár nem írta alá a Bajnai-nyilatkozatot, közölte, hogy az SZDSZ többségével szavaz.)

Lendvai Ildikó aláírja a Gyurcsány Ferenc és a kormány elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt
Lendvai Ildikó aláírja a Gyurcsány Ferenc és a kormány elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt

A konstruktív bizalmatlansági indítványt tehát 203-an bizonyosan támogatják (talán egy-két, immár független MDF-es is), ez pedig több a miniszterelnök-cseréhez szükségesnél.

A mai parlamenti ülésnap Velez Árpád mandátumigazolásával és eskütételével kezdődik, majd a konstruktív bizalmatlansági indítvány vitájával folytatódik. Elsőként Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon mond beszédet - mindketten hatvanperces keretben. Ehhez két körben - először 20-20, majd 10-10 percben - szólnak hozzá a frakciók.

Miután az MDF-frakció formálisan megszűnt, így a politikusok csak függetlenekként kaphatnak szót: elsőként Herényi Károly, aki a két hozzászólási kör között mondhatja el álláspontját, tíz percben. A vita végén Bajnai kap ismét szót: negyedórában reagálhat az elhangzottakra. Ezt követően szavaz a T. Ház a konstruktív bizalmatlansági indítványról, majd Bajnai Gordon leteszi az esküt. Az új kormány miniszterei - akiket Bajnai várhatóan még az eskütétel előtt megnevez - legkorábban április 20-án tehetik le esküjüket a parlamentben.

Az Országgyűlés ma dönt a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazásról, és állást foglal majd a Fidesz által benyújtott, a parlament feloszlatására vonatkozó indítvány sürgős tárgyalásáról is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.