Kirúgás után ismét az egyetemen

Több tucat hallgatót hiába zárnak ki elégtelen tanulmányi teljesítménye miatt egy felsőoktatási intézményből, a következő felvételin ismét jelentkezik, és van, hogy föl is veszik ugyanoda.

Évi 120 hallgatót bocsát el rossz teljesítménye miatt a Budapesti Műszaki Főiskola: ők a harmadik félév végére sem teljesítettek legalább 40 kreditet (tanulmányi egységet), miközben az előírt tananyag egy-egy szemeszterre 27-33 kredit. - A kizártak közül mégis 25-30 diákot a felvételit követően újra a hallgatói között tudhat a főiskola - mondta Kártyás Gyula, az intézmény oktatási igazgatója. Hozzátette: vannak, akik nappali helyett a levelező tagozatot választják, esetleg más szakon kezdenek újra, de többen ugyanannak a képzésnek vágnak neki, ahonnan eltanácsolták őket.

A jelenség a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen sem ismeretlen. Itt tavaly az elsőévesek 23 százalékát, azt megelőzően 15 százalékát bocsátották el. Nem haladtak ugyanis legalább "fele sebességgel", azaz nem szereztek meg két szemeszter alatt legalább 30 kreditet. Szabó Mihály, az egyetem központi tanulmányi hivatalának igazgatója elmondta: vannak olyan hallgatók, akik már az első szemeszter után látják, hogy nem lesz elég a bennmaradáshoz a teljesítményük, ezért már abban az évben beadják újra ugyanoda a felvételi jelentkezésüket.

Jó érettségi eredménnyel pedig nem is kell újból felvételizni, hiszen az eredmény, amiből a pontokat számolják, nem évül el. A korábban elvégzett krediteket köteles beszámítani az egyetem, így az újraindított tanulmányokat is könnyebben lehet teljesíteni. Ha az újra felvételiző átcsúszik az egyetem szűrőjén, akkor nincs baja abból, hogy ismét beadta a jelentkezését. Csak addig mások elől foglalta el az államilag támogatott helyet.

A BME az idei felvételi tájékoztatóban szerette volna kikötni, hogy akit tanulmányi okokból egy adott évben elbocsátottak, azt ugyanabban az évben és ugyanarra a szakra ne lehessen felvenni. Szabó Mihály szerint, ha a hallgató az egyetemen nem felelt meg, akkor ne jöhessen vissza csak azért, mert egyszer jól érettségizett. Ehhez a kikötéshez azonban az Oktatási Hivatal nem járult hozzá. Bakonyi László, a hivatal vezetője azt mondja: azért nem, mert alkotmányellenes lenne. Alapvető állampolgári jog ugyanis a felsőoktatásban való részvétel. - Ha pedig az ahhoz vezető szűrő a felvételi eljárás, akkor abból senkit nem lehet kizárni. Megjegyezte: tudomása szerint van olyan intézmény, ahol százas nagyságrendben felvételiznek újra a korábban elbocsátott hallgatók. Hogy pontosan hányan, arról ősszel lesznek országos adatok.

Jó érettségi eredménnyel nem kell újból felvételizni
Jó érettségi eredménnyel nem kell újból felvételizni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.