Bohócot csinál az EP-választásból az Internetes Demokrácia Pártja?

"Nyaralj egy hónapig Brüszszelben, álomfizetésért!" - e felhívással toborozza EP-listájára a jelölteket az Internetes Demokrácia Pártja. Az alapító szerint ez nem is annyira vicces.

- A magyar politikai elit szereplése talán nem elég vicces? - így utasította vissza a mozgalma komolyságát firtató kérdésünket az Internetes Demokrácia Pártja (IDE) első szólója. A gyöngyösi Bognár Attila nem vitatja persze, hogy választási kampányuk sajátosra sikeredett. "Nyaralj egy hónapig Brüsszelben, álomfizetésért!" - így szól a felhívás, és aki időben jelentkezett, a sorsoláson már fel is került a listájukra.

A többieknek még meg kell dolgozniuk a lehetőségért: a következő körben - május 5-én - már csak azok rúgnak labdába, akik elég sok ajánlószelvényt szereznek az IDE számára. Egyébként a dolgok jelenlegi állása szerint néhány tucatnyi kopogtatócédulával már valószínűleg be lehet férni a hatvanhatos keretbe (egy-egy párt maximum ennyi embert szerepeltethet az EP-listán).

Ahhoz persze, hogy az "álomfizetés" elérhető közelségbe kerüljön, először össze kellene gyűjteni az induláshoz szükséges húszezer ajánlást. Ám erre még Bognár sem kötne nagy összegű fogadást, mert eddig alig több mint hatszázan szálltak be a játékba, és az idő fogy: a szelvényeket május 6-ig kellene leadni.

Ha a párt mégis részt vehetne az EP-választáson, egy uniós mandátum megszerzéséhez a várhatóan alacsony - talán negyven százalék körüli - részvételi arány mellett is kellene 150-160 ezer szavazat. Ez legalább annyira álomnak tűnik, mint az a bizonyos fizetés.

De lépjünk túl a részleteken, hiszen a lényegről még szó sem esett. Vagyis: amenynyiben az IDE bejut az EP-be, a listán szereplő jelöltek majd mindegyike kipróbálhatja magát képviselőként, mert egy-egy ember csak egy hónapot töltene Brüsszelben, azután lemondana mandátumáról, és jönne a következő. Az ötéves ciklus alatt így hatvanan kerülnének sorra.

Bognár Attila szerint mindez mégsem csupán tréfa. A pártot ugyanis 2004-ben azért alapította, mert úgy vélte, hogy "az internet segítségével ötvözhető a képviseleti demokrácia a közvetlen demokráciával". Az IDE képviselői a világháló segítségével a választók folyamatos és közvetlen irányítása alatt állhatnának - magyarázza -, mert minden fontosabb kérdésben megkérdeznék a népet. A gombot pedig aszerint nyomnák a parlamentben, hogy mit akarnak az emberek.

A komolytalannak tűnő ötlet véletlenül jött, ám gyorsan kiderült, hogy a "hülyeség" gyorsan terjed. Az első szóló egyébként úgy gondolja, ezzel nem lógnak ki a sorból, hiszen gyakran a nagypolitika sem más, mint bohózat. Az IDE viszont - mondja - legalább nem árt senkinek.

Akkor sem keserednek el különösebben, ha kudarcot vallanának, hanem készülnek 2010-re. A választók meg majd eldöntik, hogy akarják-e ezt a sajátos internetes demokráciát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.