Kossuth tér, műveleti terület

Már több tüntetést is bejelentettek április 14-re, amikor a parlament a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványról szavaz.

Már a Kossuth téren március 15-én demonstrálók felvetették, hogy az Országház köré jövő kedden élőláncot kellene vonni. A szinte megszokott radikális csoportok mellett a Civil Öszszefogás Fórum szintén tiltakozni kíván, ezt Fricz Tamás politológus közölte csütörtökön. A rendőrség tegnap még egyeztetett a feltételekről a szervezőkkel.

A gyülekezési törvény szerint a tüntetést betilthatják, ha az veszélyezteti a népképviseleti szervek zavartalan működését. Ezért parlamenti ülésnapokon az Országház közvetlen közelében már jó ideje nem engednek semmilyen demonstrációt. Ha valaki mégis utcára akar vonulni, tudomásul kell vennie, hogy csak a villamosvágányok mentén felállított kordonokon kívül tiltakozhat.

A Köztársasági Őrezred az ülésnapokon szervezett tüntetések esetén általában létesítményvédelmi intézkedést ad ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Kossuth tér jelentős részét műveleti területté nyilvánítják, körbekerítik, a Parlament környékét jelentős rendőri erőkkel biztosítják. Minden bizonnyal ez történik majd április 14-én is. Igaz, azt viszont, hogy a munkahelyükre érkező vagy onnan távozó képviselőket ne támadják meg, így sem mindig tudták megakadályozni. Néhány alkalommal előfordult ugyanis, hogy gépkocsikat dobáltak meg.

A rendészeti miniszter szerint több politikus ellen is merényletet terveztek annak a csoportnak a tagjai, akiket szerda este fogtak el a nyomozók. Draskovics Tibor állítja: Magyarországon megjelent a politikai motivációjú terrorizmus. A rendőrség hosszú munkával felderített egy olyan terrorista sejtet, amelynek tagjai tudatosan, merényletsorozatra készültek. Ennél enyhébb, de hasonló bűncselekményeket már elkövettek, bizonyos politikai célok szolgálata érdekében - mondta. A merényletsorozathoz szükséges előkészületeket megtették: összeállították a végrehajtáshoz szükséges szerkezeteket, amelyek akár emberi élet kioltására, vagy súlyos kár okozására is alkalmasak.

Fricz nem szólalhat föl

Nem szólalhat fel a konstruktív bizalmatlansági indítvány jövő keddi parlamenti vitájában a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - közölte a házelnök. Szili Katalintól Fricz Tamás politológus, a CÖF szervezője levélben kérte, hogy felolvashassák petíciójukat, amely szerint az Országgyűlés feloszlatására és előre hozott választásra volna szükség. Szili tegnapi válaszlevelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az országgyűlésben csak a képviselők, illetve a jogszabályokban meghatározott személyek szólalhatnak föl. A házelnök hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben csak akkor hívja össze a házbizottság rendkívüli ülését - amit Fricz kért tőle -, ha azt valamelyik frakcióvezető kezdeményezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.