Jól nézzék meg ezt az asszonyt, mert ő egy csaló!

Több mint százan dőltek be azoknak a dunaújvárosi csalóknak, akik önkormányzati lakások olcsó megszerzését ígérték számukra. Az "előlegként" befizetett pénznek nyoma veszett, a szabadlábon védekező csalók viszont nem tűntek el a városból.

Különös jelenet tanúi lehettek a közelmúltban a dunaújvárosi földhivatalban sorban álló ügyfelek. A csendben várakozó emberek közül egyszer csak kilépett egy férfi, beállt a terem közepére, majd az egyik középkorú hölgyre mutatva fennhangon a következőket mondta:

- Egy kis figyelmet kérek! Jól nézzék meg ezt az asszonyt, mert ő egy csaló! Ne álljanak szóba vele, egy szavát se higgyék el, mert képtelen igazat mondani. Üzletet pedig végképp ne kössenek vele, mert magukat is átveri.

Nem ez volt az egyetlen eset, amikor a láthatóan indulatos férfi, Matticza Krisztián nyilvános helyen pellengérre állította B. Ibolyát. Ma is bármikor szembejön vele az utcán az asszony, lehetőleg úgy szól be neki, hogy azt a környéken minél többen hallják. Sajátos bosszú ez a férfi részéről, mivel B. Ibolya korábban átverte őt: 300 ezer forintot csalt ki tőle. Az asszonynak és két társának - H. Istvánnénak és R. Sándornénak - nem Matticza Krisztián volt az egyetlen áldozata. A Dunaújvárosi Városi Ügyészség szerint másfél év alatt öszszesen 113 személyt csaptak be, ezért a minap mindhármukat nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással vádolták meg.

A vádirat szerint az általuk működtetett Korrekt Hitelközvetítő és Tanácsadó Iroda 2006-2007-ben olyan ügyfeleket keresett, akiknek a piaci ár alatt 20-30 százalékkal kínáltak eladásra önkormányzati lakásokat. A csalók úgy tüntették fel magukat, mint akiknek bizalmas információik vannak a dunaújvárosi önkormányzat lakásértékesítési szándékáról, egyúttal hozzásegíthetik az ügyfeleiket a jelentős haszonnal kecsegtető üzlethez.

- Nekem például azt a mesét adták elő, hogy a város először az önkormányzati lakások bérlőinek ajánlotta fel megvételre az ingatlanokat, de sokan, főként a nyugdíjasok, még a kedvezményes vételárat sem tudták előteremteni - mondja Matticza Krisztián. - B. Ibolya azt ígérte, hogy előbb bérlőként bejuttat egy ilyen lakásba, aztán később majd megvásárolhatom az önkormányzattól. Azt állította, hogy mindez teljesen legális, és a lakás majdani vételárából 300 ezer forint előleget kért.

Matticza Krisztián fizetett. Csakúgy, mint a másik 112 áldozat. A három vádlott ügyfelenként 300-450 ezer forintot kasszírozott, összesen 44 millió forintot tettek zsebre. Nem tudni, hogy miben bíztak, hiszen Dunaújvárosban hat évvel ezelőtt lezárult az önkormányzati lakások értékesítése, a megmaradt 400 bérlakás eladása sem a rövid, sem a hosszú távú tervek között nem szerepel. Mivel a csalók fantomlakásokat kínáltak megvételre, a lebukásuk csak idő kérdése volt.

- Miután átvették tőlem az előleget, azt kérték, hogy ne menjek be az önkormányzathoz, ne keltsek hírverést a lakások körül - mondja Tóth János, akinek az élettársa és annak lánya is benevezett egy-egy lakásra, így a család egymillió forintnál is többet bukott az ügyön. - A kitöltött papírokon a polgármesteri hivatal fejléce és pecsétje is szerepelt - csak utólag derült ki, hogy hamisítványok voltak. A lakásról csupán annyit árultak el, hogy melyik utcában és melyik háztömbben van. A pontos címet titkolták. Azt mondták azért, hogy ne zaklassam az ott lakó nyugdíjas nénit, aki még nem tudja, hogy az önkormányzat egy idősotthonban akarja elhelyezni. Azt ígérték, hogy az előleg befizetése után 10-12 hónappal költözhetek majd be a lakásba.

A csalók lába alatt 2007 őszén vált forróvá a talaj, amikor egyre több ügyfél jelezte: ideje lenne megkötni a végleges adásvételi szerződéseket.

- Véletlenül tudtam meg, hogy átvertek - mondja Tóth János. - Találkoztam az utcán egy ismerősömmel, aki abban a háztömbben közös képviselő, ahol az új lakásunk lett volna. Újságoltam neki, hogy hamarosan szomszédok leszünk, mire közölte velem, hogy abban a házban egyetlen önkormányzati lakás sincs. Megfordult velem a világ. Azonnal bementem a polgármesteri hivatalba, ahol nagy szemekkel néztek rám, és először nem is értették, hogy mit akarok. Utána közölték, hogy az önkormányzat egyetlen bérlakást sem tervez eladni, úgyhogy valószínűleg csalás áldozata lettem.

A hír futótűzként terjedt el a városban, néhány nap alatt az áldozatok valósággal megrohamozták a városházát. A helyzet tisztázása után Kálmán András, Dunaújváros polgármestere büntetőfeljelentést tett.

- Azon túl, hogy az ügyben teljesen vétlen önkormányzatot komoly erkölcsi kár érte, meg kell jegyeznem, a csaláshoz - az elkövetők gátlástalanságán kívül - szükség volt az áldozatok óvatlanságára és hiszékenységére is - mondja Kálmán András. - A károsultak simán elhitték, hogy egy önkormányzat a jól értesülteknek fű alatt, gyakorlatilag korrupt módon értékesítheti az ingatlanait. Úgy érezték, hogy egy ilyenfajta etikátlan eljárás a mai Magyarországon bármikor előfordulhat. Ez legalább olyan szomorú, mint maga a csalás.

A Korrekt-iroda által kicsalt 44 millió forint sorsáról egyelőre nem tudni semmit, de valószínű, hogy a pénz már nincs meg. Tóth János elmondta: a botrány kipattanása után megbízott egy pénzbehajtó vállalkozást, hogy szerezzék vissza a 300 ezer forintját. A cég előzetes tájékozódás után közölte: nem vállalja a feladatot, mivel egyik csalónál sem találtak értékelhető vagyonelemeket.

Megkerestük a szabadlábon védekező vádlottakat, de egyikük sem kívánt nyilatkozni az ügyről. Pedig szívesen megkérdeztük volna tőlük, hogy egy ekkora botrány után miért maradtak Dunaújvárosban, ahol naponta szembetalálkoznak az egykori áldozataikkal? A dunaújvárosi földhivatalban lejátszódott kínos jelenethez a vádlottak egyébként már hozzászokhattak. Az elmúlt másfél évben többek között leöntötték savval az autóikat, fenyegető postai és elektronikus levelekkel bombázzák őket, a nyílt utcán rendszeresen durva káromkodásokat kell elviselniük. Bár a vádlottak bírósági tárgyalása még nem kezdődött el, a jelek szerint a dunaújvárosiak már nekiláttak egy sajátos büntetés végrehajtásának.

De az élet nem áll meg. B. Ibolya ugyanis egy új hitelközvetítő irodát nyitott.

Matticza Krisztián: B. Ibolya azt ígérte, hogy előbb bérlőként bejuttat egy lakásba, amit majd megvásárolhatok az önkormányzattól
Matticza Krisztián: B. Ibolya azt ígérte, hogy előbb bérlőként bejuttat egy lakásba, amit majd megvásárolhatok az önkormányzattól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.