Az egyetemisták negyede sosem szerez diplomát

Több száz hallgatót veszítettek el az idén az egyetemek és a főiskolák. Az elégtelenül teljesítő másodéveseket át kellett sorolni a támogatott képzésből a költségtérítéses formára, de nagy részük nem tudta befizetni a tandíjat.

A 2007 szeptemberében az egyetemekre és a főiskolákra beiratkozott 47600, államilag támogatott hallgató közül 4300 - az érintettek több mint 9 százaléka - nem teljesítette az első két szemeszterben az előírt kreditek legalább felét. A felsőoktatási törvény szerint ők csak költségtérítéses formában folytathatják. Ez az előírás a most másodéves hallgatókra érvényes elsőként. Az évenkénti átsorolásról szóló új szabályozás célja, hogy a néhány pontos felvételi pontkülönbség miatt ne legyenek teljes tanulmányuk idejére támogatott, illetve költségtérítéses képzésekre bebetonozva a hallgatók. A támogatott képzésből kiesettek helyére jól teljesítő költségtérítésesek kerülhetnek.

Az intézmények az elégtelenül teljesítő hallgatóknak csak a felét, 2200 diákot soroltak át szeptemberben fizetős képzésekre. Átsorolni ugyanis legföljebb az adott helyen tanuló támogatott hallgatók 15 százalékát lehet, de néhány helyen az elégtelenül teljesítők ennél jóval nagyobb arányban voltak.

A szaktárca adatai szerint a nappali tagozatos, illetve a részidős képzésekben hasonló, öt-öt százalék körüli az átsoroltak aránya, képzési területenként azonban nagy a szórás. Az agrár-, a műszaki és a természettudományos képzésekben a hallgatók 6-9, a bölcsészettudományi, a gazdasági, a jogi, az orvosi, a pedagógusképzési területeken viszont csak a diákok 1-3 százalékát irányították át fizetős oktatásra (az arányok nem függetlenek attól, hogy az előbbi területekre kettessel is be lehetett kerülni). Államilag támogatott képzésbe ugyanakkor a kiesetteknél kevesebben kerültek be: a 17100 érintett költségtérítéses hallgató 9 százaléka, úgy 1500 diák tanulhat most ingyen. Az átlagnál nagyobb arányú - 15-25 százalék - átsorolásra az agrár-, az informatikai, a műszaki, a természettudományos képzésekben volt mód.

A támogatott képzésből kiesettek közül sokan nem tudták befizetni a százezrekre rúgó költségtérítést. A tárca erről nem gyűjtött be adatokat, de a lapunk által megkérdezett egyetemek és főiskolák jelzései alapján az intézmények több száz hallgatót veszíthettek. A Pécsi Tudományegyetemen 162 támogatott hallgatót soroltak át költségtérítésesnek, a felük nem folytatta tanulmányait. Az ELTE-n 276 hallgatót irányítottak át fizetős szakra, de csak 79-en fizették be a költségtérítést.

Az egyetemek a hallgatói létszám után kapják az állami támogatást. Az állami képzésből kiesett hallgatók után nem jár a fejkvóta, viszont ha a költségtérítést sem fizetik be, pénzt veszít az intézmény. Az egyetemek ugyanakkor nem tudják betölteni a kiesett támogatott hallgatók helyeit. A költségtérítéses hallgató ugyanis kevesebb, ráadásul az átkerüléshez kiemelkedően kell teljesíteniük.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Budapesti Műszaki Főiskola oktatási igazgatója, Kártyás Gyula. Itt az 1665 érintett hallgató közül 231-et soroltak át költségtérítésesnek, de közülük csak 105-en fizették be a tandíjat. A megüresedett helyekre csak 85 költségtérítéses hallgatót irányítottak át.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen átsoroló határozatot kapott 715 olyan hallgató, aki tanulmányait még 2002-ben kezdte meg, de még mindig nem fejezte be. A 2002-ben beiratkozott hallgatóknak ugyanis 13 félév alatt el kell végezniük a tízszemeszteres képzést, különben csak költségtérítéses formában tanulhatnak. Szabó Mihály szerint a hallgatóknak hozzávetőleg csupán a negyede fejezi be az előírt tíz félév alatt a tanulmányait, 25 százalékuk 10-13 félév között szerez diplomát, újabb negyedük 13 félévnél is tovább jár egyetemre. A maradék negyednyi hallgató sosem szerez diplomát.

A költségtérítés összege néhány nappali tagozatos képzésen (Ft/szemeszter)

Forrás: Felvételi tájékoztató

 

IntézménySzakKöltségtérítés
mértéke
Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karnéprajz110 000
Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karanglisztika120 000
Eszterházy Károly Főiskola Tanárképzési és Tudástechnológiai Karpedagógia150 000
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karmérnök informatikus185 000
Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaság-tudományi Karalkalmazott közgazdaságtan195 000
Kodolányi János Főiskolakommunikáció és médiatudomány207 000
Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karjogász210 000
Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolagazdálkodási és menedzsment (angol nyelven)305 000
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karfizika315 000
Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karáltalános orvos975 000
Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvos-tudományi Karfogorvos1 355 400
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.