Egyre több a rosszul táplált gyerek

2005 óta lassan emelkedik a rosszul táplált gyerekek száma, az utóbbi fél évben pedig erőteljesen nő, most körülbelül 120 ezren lehetnek a Gyermekétkeztetési Alapítvány felmérései szerint. Nem éheznek, de kevés és rossz minőségű ételhez jutnak.

Több mint ezer, intézetben élő csecsemő 46 napon át több és jobb minőségű ételt kapott a Raiffeisen Bank tavaly októberben indított akciójában. Minden, úgynevezett okoskártyás vásárlás után öt forintot, összesen 10 millió forintot fordítottak erre.

- Azóta eltelt négy hónap, és az élet felfordult - utalt a válságra a bank vezérigazgató-helyettese, Soós Csaba. Ezért döntöttek úgy, hogy megismétlik az akciót, ezúttal a gyermekotthonoknak ajánlva minden vásárlás után 10 forintot. Persze ebből nem juthat az összes - körülbelül 20 ezer -, gyermekotthonban élő gyerek élelmezésének (ideiglenes) javítására. Azt, hogy mely otthonok kaphatnak a pénzből, a Gyermekétkeztetési Alapítvány munkatársai pályázaton döntik el, ők segítenek az élelmiszerek szétosztásában is. - Egyáltalán nem mindegy, hogy egy gyerek csak krumplis tésztát ebédel, vagy kap utána egy kis gyümölcsöt is - hangsúlyozta Király Gábor, az alapítvány elnöke.

Ők évente 80 ezer gyereknek adnak enni, háromezernek naponta, a többieknek 4-5 alkalommal hetente. Becsléseik szerint körülbelül 120 ezer rosszul táplált gyerek él Magyarországon: nem éheznek, de kevés és rossz minőségű ételhez jutnak. - Főleg krumplit, kenyeret és tésztát esznek, de ezt sem eleget. Hús, zöldség, gyümölcs szinte soha nem kerül eléjük - mondja. Az alapítvány munkatársai leginkább az iskolákon keresztül találják meg a rászoruló gyerekeket. A szülőktől nem kérnek jövedelemigazolást, inkább az osztályfőnökök elmondása alapján döntenek.

Minden novemberben felmérést készítenek: 600-1000 település óvoda és iskolapedagógusait kérdezik meg, hogy véleményük szerint hányan nyomorognak, hányan élnek szegénységben az adott helyen. Ez alapján Király Gábor elmondta, hogy 1996 és 2005 között nem változott számottevően a rosszul táplált gyerekek száma, azóta viszont lassan emelkedik, az utóbbi fél évben pedig erőteljesebben nő. - A középosztály talán még nem, de a legszegényebbek már érzik a válság hatását - állítja.

Ami a gyermekotthonokban élő gyerekeket illeti, Király Gábor szerint szélsőségesen változó, hogy ők milyen ételhez jutnak. - Már nincs egységes előírás arra vonatkozóan, hogy mit kell adni a gyerekeknek, az ellátásuk minősége nagyban függ az adott fenntartó helyzetétől, az élelmezésvezető ügyességétől - mondja. Ahol például az otthon kapcsolatban van egy élelmiszerüzemmel vagy van konyhakert, jobb a gyerekek ellátása. Az elnök szerint ennek ellenére nem tudnak annyi élelmiszert bevinni egy gyerekotthonba, ami ne fogyna el szinte azonnal.

Bozsoki Róbert, a Hűvösvölgyi Gyermekotthon igazgatója hozzátette: ők 40 ezer forintot kapnak havonta gyermekenként. Ebből nemcsak az élelmezést, hanem az összes költséget, a ruhákat, tanszereket, könyveket, üdültetést kell kifizetniük. Az összeg évek óta nem változott, és mivel az étkeztetés a legfontosabb, a többi költségre minden évben kevesebb jut. - Mi még szerencsés helyzetben vagyunk, a vidéki gyermekotthonokban sokkal kevesebb pénzből gazdálkodnak - mondja.

Olyanynyira, hogy vannak otthonok, ahol a gyerekek után járó családi pótlékból vesznek ruhákat vagy karácsonyi ajándékot nekik, holott ez szabályellenes. A válság hatása Bozsóki Róbert szerint az otthonokban is érezhető. - A budapesti átmeneti otthonokban telt ház van, az utóbbi időben ugyanis különösen sok gyereket kellett rossz körülményeik miatt átmeneti gondozásba venni - állítja.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke attól tart, hogy a gazdasági helyzet romlásával egyre több lesz a rászoruló és egyre kevesebb a felajánlás. A bank akciójához hasonló adakozásból ugyanis nem sok van, az alapítvány inkább egyéni adományozók pénzéből gazdálkodik. - Kétezer forint körül van egy átlagos adomány összege, az adakozók nagy része maga is szerény lehetőségekkel rendelkezik, főleg nyugdíjasok - mondja az elnök. Mivel őket is erősen érinti a válság, arra számítanak, hogy az adományok radikálisan csökkenni fognak.

Pedig az elnök szerint most lesz csak igazán fontos a munkájuk, már nem csak a gyerekeknek. - A válság hatásainak enyhítésére kidolgoztuk egy ingyenkonyha-hálózat tervét valamennyi rászorulónak - mondja. Egyelőre azonban sehonnan nem kaptak visszajelzést.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány majálisán a Városligetben 2008 májusában
A Gyermekétkeztetési Alapítvány majálisán a Városligetben 2008 májusában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.