Veszélyben a kis kórházak

A tavalyinál nyolc-tíz százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a kórházak, s ezért már nem képesek a korábbi szolgáltatást biztosítani. A Magyar Kórházszövetség a rendszer ésszerűsítését szorgalmazza.

A kórházszövetség Egerben tartott közgyűlésének tegnapi megnyitója után nem sokkal kiderült, hogy Gyöngyösön, Hatvanban és Kiskunhalason a nem sürgős beavatkozások átütemezésére kényszerül a kórházat üzemeltető HospInvest Zrt. A holdinghoz tartozó kórházak problémáiról a Magyar Rádiónak nyilatkozó Kosztura László régiós vezérigazgató szerint az intézkedést nem a csődvédelem indokolja, inkább az áprilisban bevezetett finanszírozási szabályok miatt kényszerültek rá. Hatvanban és Gyöngyösön a korábbi bevételük alig több mint felét kapják meg az OEP-től. Ennek következménye, hogy a tervezett műtéteket arányosan át kell ütemezniük. Kosztura szerint erre valamennyi kórház rákényszerül majd.

A kórházszövetség tagjai ezt némiképp túlzásnak tartják, de azt elismerik, hogy csak a súlyponti és a nagyobb megyei kórházak úszhatják meg ezt a helyzetet, a többiek vesztesek lesznek. A Magyar Kórházszövetség tagjai közt végzett gyorsfelmérésből kiderül, hogy az idén átlagosan 8-10 százalékkal romlik a kórházak jövedelmezősége.

- Már nincs hová hátrálni. A kevesebből nem lehet ugyanazt és ugyanannyit nyújtani a betegnek, mint eddig - mondta Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. A hiány az áprilistól hatályos új finanszírozási rendszer, a működtetők önerejére terhelt kötelező, ötszázalékos béremelés következménye. Ekkora tartalék már nincs a rendszerben. A szövetség elkerülhetetlennek ítéli a struktúra ésszerűsítését, a kapacitások hozzáigazítását a helyi igényekhez. Varga Ferenc nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy be kell-e zárni kórházakat, mindössze annyit mondott: a kórházak érdekképviselőinek és a helyi döntéshozóknak kell mérlegelniük, hogy mozgósítják-e a belső tartalékaikat, vagy más megoldást találnak. A kórházszövetség leszögezi, hogy az intézményátalakításokhoz szakmai segítséget nyújt, de nem hajlandó "rábökni" valamelyik tagintézményére azzal, hogy be kellene zárni.

A válság miatt a kormány 30 milliárdot vont el az egészségügyi ellátásokra jutó 2009-es büdzséből. Az összeg felét a gyógyításra költhető keretből veszik el, egy új finanszírozási módszerrel. A kórházak csak a tavalyi bevételük 70 százalékára számíthatnak biztosan, a fennmaradó öszszeget teljesítményük arányában osztják szét köztük. (D. A. N.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.