Ki gyújtogatott Tatárszentgyörgyön?

A rendőrség nem zárja ki, hogy a tulajdonosnak érdekében állhatott az április 7-i kedd hajnali, tatárszentgyörgyi tűzeset, de továbbra sem tartják elképzelhetetlennek a bosszút vagy a rasszista motivációt. Horváth Lídia, a ház tulajdonosa elképesztőnek tartja a feltételezést, hogy ők gyújtogattak volna.

Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója az MTI-nek azt mondta: több körülmény is alátámasztani látszik, hogy esetleg maguk a tulajdonosok gyújtották fel kedd hajnalban a tatárszentgyörgyi házukat. Tavaly ősszel ugyanis az ingatlanra 20 milliós, az ingóságokra 4,6 milliós, a melléképületre négymilliós biztosítást kötöttek. Kiderült az is, hogy a házastársak korábban hitelt vettek fel az örkényi takarékszövetkezettől, amelynek törlesztőrészleteit egy ideje már nem tudták fizetni, s emiatt április 20-án Ráckevén a házat elárverezték volna. Mindezt azonban megakadályozta a tűz, amely az elsődleges adatok szerint 2,5-3 millió forintos kárt okozott.

A rendőrség szerint az is furcsa, hogy a ház a sértettek hazaérkezésekor be volt zárva, és Horváth Lídia nyitotta ki az ajtót a tűzoltóknak. Ha Molotov-koktélos támadásról lenne szó, akkor a bedobott palackkal ütött lyukon több oxigén jutott volna be a házba, a mostaninál nagyobb tüzet okozva. A bűnügyi igazgató azt is elmondta: Horváth Lídia először beleegyezett a poligráfos hazugságvizsgálatba, később mégsem vállalta azt. Mindezek ellenére továbbra sem zárják ki azt, hogy bosszúból vagy rasszista indítékból gyújtogatott valaki.

Horváth Lídia, a tatárszentgyörgyi cigány kisebbségi önkormányzat alelnöke kérdésünkre válaszolva elképesztőnek nevezte a rendőrség feltételezését, hogy ők maguk gyújtották volna föl a házukat. Kijelentette: 2004-ben, amikor az ingatlant megvették, majd felújították, kötelező volt biztosítást kötniük az épületre, másképp nem kaptak volna hitelt. Állítása szerint a biztosító a száz négyzetméteres alapterületű, felújított tetőzetű otthont 20 millió forintra értékelte, ők mint tulajdonosok, ebben nem befolyásolták a szakértőket. A házukban hifitorony, tévé, hűtőláda, szekrénysor és más, nagy értékű berendezés is volt - ez mind elégett, mint ahogyan az otthon tartott pénzük is. Az asszony hozzátette: a ház ajtaja valóban zárva volt, de a bejárati üvegajtó alsó részét betörték, az udvar felőli bukóablak be volt nyomva, és a padlásajtót is nyitva találták, noha azt mindig csukva tartják.

Megkérdeztük Horváth Lídiától azt: miért tagadta meg a poligráfos vizsgálatot. Az aszszony tagadja ezt. Ő - állítása szerint - azt kérte a rendőröktől, hadd konzultáljon erről egy jogi szakértővel és a családjával.

Horváth Lídia helyi cigány önkormányzati alelnök háza kedd hajnalban égett ki
Horváth Lídia helyi cigány önkormányzati alelnök háza kedd hajnalban égett ki
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.