Merénylet készült egy szocialista képviselő ellen

Ecsődi László MSZP-s parlamenti képviselő ingatlanát akarta fölrobbantani a szerdán, több helyszínen elfogott négy férfi egyike, akiket robbanóanyaggal elkövetett visszaéléssel gyanúsítanak. A nyomozás szerint ugyanez a férfi adott le lövést korábban Hiller István házára is.

Összehangolt akció keretében csaptak le a rendőrök szerdán Zuglóban és Százhalombattán a négy gyanúsítottra. A nyomozók felfedtek egy műhelyt is, ahol robbanószerkezetek készültek. Az akció idejére a BRFK-n készültséget rendeltek el, és azt csak a hajnali órákban, a négy ember elfogása után fújták le. Utóbb kiderült, hogy a négy gyanúsított egyike Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő házát akarta felrobbantani. Ezt a Központi Nyomozó Főügyészség közölte, miként azt is, hogy a férfit azzal is gyanúsítják, hogy lövést adott le 2007 decemberében Hiller István oktatási miniszter házára.

Ecsődi László
Ecsődi László

Ecsődi adonyi családi házára 2007 őszén Molotov-koktélokat dobtak. A politikus tegnap közölte: folyamatosan kap fenyegető leveleket.

A társaság állítólag olyan pokolgépet készített, amely hasonlatos a 2005 júliusában történt londoni buszrobbantásnál használt szerkezethez. A HavariaPress úgy tudja, hogy az időzítővel felszerelt bombákat egy hétköznapi eszközbe rejtették, így azt a rendőrök valószínűleg egy esetleges közúti ellenőrzés során sem fedezték volna fel. A robbanóanyag egyébként a háztartásokban előforduló szokásos anyagokból is előállítható, de könnyen instabillá válik, és ezért nem használják sem katonai, sem ipari célra.

A robbanószerkezetek mellett lőfegyvereket és lőszereket találtak a nyomozók szerda hajnalban Pest megyében. A Nemzeti Nyomozó Iroda közlése szerint a pokolgépeket még szerda éjjel fel akarták használni. Az elsődleges szakértői vélemény szerint három robbanószerkezetet, éleslőfegyvert, hetven lőszert foglaltak le a nyomozók. A Százhalombattán működő "bombagyárban" további robbanóanyagokat, két újabb robbanószerkezetet és az előállításukhoz szükséges eszközöket is találtak.

A négy személyt robbanóanyaggal visszaélés bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. Az Ecsődi elleni merénylet előkészítésével gyanúsított személy ellen a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja az eljárást. Az ügyészség közlése szerint a pokolgép alkalmas lett volna emberi élet kioltására. A férfi tagadja a terhére rótt bűncselekményt és nem hajlandó vallomást tenni, ennek ellenére kezdeményezik az előzetes letartóztatásba helyezését.

Az ügyről a rendőrség egyelőre nem kívánt bővebb információkkal szolgálni.

Célpontban a politikusok

Az utóbbi egy-két évben több politikus is erőszakos támadás célpontja volt. Legutóbb Molnár Albert szocialista képviselő autóját gyújtották fel, idén januárban. Tavaly februárban viszont egyetlen napon - az egészségügyi törvény végszavazása előtt - több MSZP-politikus, illetve a párthoz közel álló személy házára dobtak Molotov-koktélt. A célpontok közt volt egy párttisztséget nem viselő bőcsi vállalkozó, valamint Sándor István volt gödi polgármester, további a dunaújvárosi Dér Zsuzsanna és Kálmán András - valamennyien szocialista országgyűlési képviselők.

A sor korántsem teljes, hiszen az MSZP-s Hiller István házára rálőttek, Kóka István egykori SZDSZ-es miniszter, akkor szabad demokrata elnök épülő villájára Molotov-koktélokat hajítottak, Szilvásy György titkosszolgálatokat irányító miniszter ugyancsak épülő hétvégi házát pedig valamilyen robbanóanyaggal rongálták meg. Először egyébként még 2007 őszén Ecsődi képviselőnek a Fejér megyei Adonyban lévő családi házát támadták meg.

A kilencvenes évek végén végrehajtott bombamerényletek közül néhány célpontja ugyancsak politikus háza volt. Például 1998 márciusában Torgyán József, a kisgazdapárt akkori elnöke ingatlanánál robbantottak. Ugyanabban az évben bomba robbant Szájer Józsefnél is. A következő esztendőben pedig annak a sorháznak a kertjébe dobtak kézigránátot, ahol az SZDSZ-es Eörsi Mátyás is lakott. Eddig egyetlen támadásnál sem következett be személyi sérülés. A tetteseket eddig nem találták meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.