Bodajk lemond az EU félmilliárdjáról

Bodajk nem kéri azt a csaknem félmilliárd forintos uniós támogatást, amit tavaly nyert el iskola- és óvodafelújításra és -bővítésre. Az önkormányzat szerint annyira megváltoztak a feltételek, hogy a beruházás ma már csődbe vinné a kisvárost.

- Ez lett volna Bodajk történetének legnagyobb beruházása - kesereg Oszlánszki Zsolt, a Fejér megyei kisváros független polgármestere. - Most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, ahol még utoljára megállhattunk. Hosszas vívódás után a képviselő-testület úgy döntött, nem kísértjük a sorsot, lemondunk a régóta dédelgetett projektről.

A 4400 lelkes város éves költségvetése nem éri el a 400 millió forintot, miközben az általános iskola és az óvoda tervezett felújítása, valamint bővítése már az eredeti tervek szerint is 530 millió forintba került volna. Oszlánszki Zsolt szerint nem voltak irreálisak az elképzeléseik, hiszen a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében tavaly kiírt pályázaton a beruházás költségeinek 90 százalékára lehetett vissza nem térítendő támogatást szerezni, az önkormányzat pedig már akkor elkülönítette az 50 millió forintos önrészt. A kisváros augusztusban kapta meg az értesítést arról, hogy elnyerte a 480 millió forintos támogatást. A szerződés aláírásához építési engedélyre és a részletes költségelemzésre volt szükség. Ám a szerződéskötés előtt pár nappal a bodajki képviselő-testület úgy döntött, hogy eláll a beruházástól, és ezzel lemond majdnem félmilliárd forint elnyert támogatásról.

- Nem volt más választásunk - állítja a polgármester. - Az engedélyeztetési eljárás során kiderült, hogy számos jogszabály és műszaki előírás szigorodott, emiatt például az akadálymentesítés érdekében két lift beépítését is kötelezővé tette volna, s a tervekhez képest drága tűzálló ajtók beszerelését írták elő. Jelentősen növelte volna a költségeket a szigorúbb hőszigetelési paraméterek teljesítése is. Mára százmillió forinttal emelkedett a beruházás összköltsége, a többletet pedig a városnak kellett volna előteremtenie. Erre már nem volt fedezet, a jelenlegi gazdasági helyzetben pedig kockázatosnak ítélték a hitelfelvételt, mivel a város bevételei között nem találták meg a kölcsön visszafizetésének a garanciáit. Felmerült az is, hogy csökkentsék a beruházás műszaki tartalmát, azaz valamit hagyjanak el a tervezett munkálatokból, de erre nem volt lehetőség, mivel az uniós támogatás csak akkor jár, ha a benyújtott pályázatban szereplő fejlesztések megvalósulnak.

Megerősítette mindezt Kajdi Ákos, a beruházások lebonyolításában közreműködő Váti Kht. területi irodájának vezetője is. Mint mondta, az uniós támogatásban részesített projektek utólagos módosítása sértené az esélyegyenlőség elvét. Kajdi Ákostól megtudtuk, hogy az elmúlt három évben a közoktatás-fejlesztési beruházásokra az országban 360 pályázó nyert el összesen 104 milliárd forint uniós támogatást. Az irodavezető tájékoztatása szerint a bodajkiakon kívül eddig egyetlen pályázó sem "adta vissza" az elnyert támogatást.

A bodajki döntés nem csak a közoktatásban egyedülálló: a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség illetékesének tájékoztatása szerint a Közép-Dunántúlon az elmúlt két évben elbírált összes uniós pályázaton eddig még egyetlen nyertes sem mondott le utólag a támogatásról. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára szintén nem tud a bodajkihoz hasonló esetről. Mint mondta, nem is tart attól, hogy az elnyert pályázati támogatások visszaadása tömeges jelenséggé válhatna. Hozzátette: bár a bodajki példát részleteiben nem ismeri, de tapasztalatai szerint a megfelelően előkészített pályázatok benyújtói a folyamatosan szigorodó jogszabályok és a gazdasági recesszió ellenére is fel tudják használni az általuk elnyert uniós támogatásokat.

Elmarad a kisváros történetének legnagyobb beruházása, a helyi általános iskola és óvoda tervezett felújítása és bővítése
Elmarad a kisváros történetének legnagyobb beruházása, a helyi általános iskola és óvoda tervezett felújítása és bővítése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.