Bajnai, Gyurcsány és Stumpf - 1990-ben

Még a "demiszes időkben" kezdődött Gyurcsány Ferenc és az őt várhatóan a kormányfői székben hamarosan váltó Bajnai Gordon kapcsolata - derül ki Debreczeni József Az új miniszterelnök című könyvéből, amelyben a most leköszönő Gyurcsány maga vall többek között Bajnaival való viszonyáról is. E szerint Bajnai, aki "nem KISZ-es", a közgáz diákjaként 1987 őszén maga szervezi az akkoriban nagy feltűnést keltő menzabojkottot, ezt követően a Független Hallgatói Tagozat elnökévé választják, de a veszprémi ifjúsági parlamenten ő a határozatszövegező bizottság elnöke is. Gyurcsány, aki ekkor a Demisz alelnöke (később az Új Nemzedék első embere), hosszas esti beszélgetéseket folytat Bajnaival is, időnként pedig együtt fociznak.

A kormányfőjelölt a könyvben így fogalmaz Gyurcsányról: "karizmatikus figura volt. Később is, bármilyen közegben bukkant fel, mindig nagyon gyorsan irányító pozícióba került". Debreczeni könyve szerint Gyurcsány később annál a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft.-nél helyezkedik el, amelyet mások között Bajnai György, a jelenlegi kormányfőjelölt édesapja alapított.

A kötetben az olvasható, hogy Gyurcsány itt sajátít el számos, később fontos tudást: a mérlegelemzéstől az adózásig, a számviteltől a jogi szabályozásokig. A könyv kiemeli, hogy a Creditumhoz nem Bajnai Gordon ajánlja be, csak hónapokkal Gyurcsány alkalmazása után találkoznak ismét a cégnél, ahová akkor Gordont is felvették - apja közbenjárására.

Debreczeni könyvében Bajnai úgy fogalmaz Gyurcsányról: "hihetetlen mennyiségben szívja fel az információkat, s aztán szintetizál. Nagyon gyors az agya, pillanatok alatt konstrukciókat hoz létre. A kilencvenes évek elején is baromi gyorsan tanult - mindenkitől mindent. A végtelenségig nyitott volt". A kötet egy másik érdekes megjegyzése, hogy Gyurcsány később Bajnait próbálja rávenni egy közös cég alapítására, aki azonban ekkor kap ajánlatot a Wallistól, így nemet mond. Bajnai később a Wallis vezetőjeként ajánlatot tesz Gyurcsány egyik cégének megvásárlására (Perfekt Rt.), ám azt végül Erdős Ákos veszi meg.

Debreczeni könyvében olvasható az is, hogy Gyurcsány 1990 őszén találkozik - feltehetően először - személyesen Horn Gyula pártelnökkel, akinek a bennfentesek prezentálnak hármat a legtehetségesebb "fiatalok" közül, Gyurcsány mellett Bajnai Gordon és Stumpf István, az Orbán-kormány későbbi kancelláriaminisztere van jelen. Debreczeni megjegyzi: "a találkozónak nem lesz folytatása; ahogy hallottam: nem azért, mintha Hornnak nem tetszettek volna a fiatalok, inkább azért, mert a fiataloknak nem nagyon tetszett Horn..."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.