Újabb tűz Tatárszentgyörgyön

Ismét lángra lobbant egy ház Tatárszentgyörgyön kedd hajnalban, a cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesének otthona. Nem történt személyi sérülés.

- Ez volt a visszavágás azért, mert februárban, a Csorbáékat ért támadáskor nem hagytam, hogy a rendőrség eltussolja az ügyet, és balesetnek állítsa be a gyilkosságokat, hanem lehívtam a roma vezetőket Tatárszentgyörgyre, és kiálltam a cigányokért - mondja Horváth Lídia, a Pest megyei település cigány kisebbségi önkormányzatának elnökhelyettese, akinek Bajcsy-Zsilinszky utcai családi háza kedden, hajnali két óra körül gyulladt ki. A tűzoltók elsődleges vizsgálata szerint a tüzet szándékos gyújtogatás idézte elő. Az elkövetők valamilyen égésgyorsító anyagot használtak. Ezt a megállapítást megerősítették a helyszínre érkezett Pannon Kutyás Mentőszolgálat munkatársai is, a kutyák egyértelműen jelezték a gyúlékony anyagot. A rendőrség rongálás miatt indított vizsgálatot.

A tűzben senki nem sérült meg. Horváth Lídia és élettársa, Sztojka József hétfő este kilenc órától a roma járőrszolgálat tagjaiként a falu biztonságát vigyázták. A szolgálatot azt követően hívták életre, hogy február 23-án eddig ismeretlen tettesek felgyújtották Csorba Róberték házát a tatárszentgyörgyi faluszélen, s a menekülő apát és ötéves kisfiát lelőtték. A cigánysor lakói attól félnek, megismétlődhet a támadás, ezért esténként járőröznek.

Horváth Lídia házát - amely mindössze 250-300 méterre van a kettős gyilkosság helyszínétől - nem először éri támadás: ismeretlen tettesek tavaly december 31-én és idén január 5-én is megpróbálták felgyújtani, de csak a melléképületek égtek le, s a tüzet sikerült eloltani. Most a családi ház kiégett, a berendezések megsemmisültek.

- Nem tudom, hol alszunk ma, a lakásban nem lehet megmaradni a füsttől, az ágyunk is odavan - mondja az asszony.

A romák közül többen látni véltek egy árpádsávos zászlóval haladó fekete dzsipet, amilyenhez hasonló a februári támadás idején is feltűnt a faluban. Mások szerint ez csak szóbeszéd, hiszen hajnali kettőkor, a kivilágítatlan utcában, egy elsuhanó autóból nemigen lehetett felismerni a zászló színét vagy mintáját. Az egyik szomszéd arról beszélt: Horváth Lídia a házuk megvásárlásakor hitelt vett fel, de annak részleteit az utóbbi időben már nem törlesztette. Ezért a kölcsönt adó takarékszövetkezet árverezési eljárás alá vonta a házat.

- Ez igaz - ismerte el Horváth Lídia. Szavai szerint az árverezésre májusban került volna sor. A tartozás összegéről nem nyilatkozott, élettársa viszont közölte: 2,4 millió forintos hitelt vettek fel házvásárlásra. Az ingatlanra biztosítást is kötöttek, a biztosító - a berendezésekkel együtt - 4,8 millió forintra értékelte a lakást.

Sztojka József úgy fogalmazott: élettársát és őt tanúként hallgatták meg kedden a rendőrök, de volt olyan érzése, mintha a gyújtogatással részben őket gyanúsítanák.

- Nekünk ez a ház az életünk, eszünk ágában sem volt kárt okozni - mondta Sztojka. Horváth Lídia viszont arról beszél, hogy most már legszívesebben szabadulna a háztól, így az árveréssel jobban járna, mivel piaci áron úgysem találna rá vevőt.

- Tatárszentgyörgy nem az a hely, ahol mostanában házat vesznek az emberek - mondta.

Berente Imrénét, a település polgármesterét nem sikerült elérni, hivatalában azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a falu vezetője a nyomozás lezárásáig nem nyilatkozik.

Megtudtuk: hétfő este Tatárszentgyörgyön Iványi Gábor metodista lelkész és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a Csorba családnak átadta azokat a játékokat és ruhákat, amelyek a Wesley János Lelkészképző Főiskola márciusban meghirdetett jótékonysági akciója során gyűltek össze az életben maradt két gyerek számára. A Magyar Antirasszista Alapítvány kétmillió forinttal bankszámlát nyitott annak elősegítésére, hogy az otthontalanná vált család mielőbb visszaköltözhessen a házába. Horváth Lídia, a cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese szerint nincs összefüggés az ajándékozás és az ő házának megtámadása között, az adományozás ugyanis szűk körben történt, s annak időpontjáról csak az érintett családok tudtak.

Mohácsi: Az uniós biztos fölveszi a kapcsolatot a kormánnyal

- Ha ebben az országban felderítetlenül és büntetlenül maradnak a Molotov-koktélos támadások, gyilkosságok, akkor nincs más választásom: nekem is politikai menedékjogot kell kérnem egy olyan államban, ahol a törvényesség uralkodik - mondta tegnap Tatárszentgyörgyön Mohácsi Viktória SZDSZ-es EP-képviselő. Közölte: az elmúlt másfél évben huszonnyolc, Molotov-koktélos támadás ért romákat. Hat halálos áldozat van. Több helyen felajánlottak jogi képviseletet a sértetteknek, de hiába kérték, a rendőrség a tanúkihallgatások idején egyetlen alkalommal sem értesítette a jogi képviselőket. Mohácsi szavai szerint így fordulhatott elő az is, hogy jogi képviselő nélkül hallgatták meg a februári tatárszentgyörgyi ügy egyik sértettjét, a hatéves Biankát is. A képviselő közölte: tegnap minderről konzultált Jacques Barrot, a kisebbségi jogok uniós biztosa kabinetfőnökével, és azt a választ kapta, hogy az uniós biztos felveszi a kapcsolatot a magyar kormánnyal.

Horváth Lídia a sajtót tájékoztatja
Horváth Lídia a sajtót tájékoztatja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.