Válság, amelynek nincs pártállása

Kilencven százalék fölötti arányban támogatta az MSZP kongresszusa Bajnai Gordon kormányfőjelölését és Lendvai Ildikó pártelnökké választását - ez valamivel több, mint amennyivel Gyurcsány Ferencet választották meg elnöküknek két héttel ezelőtt. A távozó elnök elköszönt az MSZP-től, szavai szerint nem örökre. Kormánya ellen az MSZP-frakció ma benyújtja a konstruktív bizalmatlansági indítványt.

Nem számított senki meglepetésre az MSZP tegnapi miniszterelnökjelöltet és pártelnököt választó kongresszusán, mindkét posztért egyetlen, deklaráltan támogatott jelölt indult. Az is csak a papírformát igazolta, hogy Bajnai Gordon a szavazatok majd 93 százalékát, míg Lendvai Ildikó közel 91 százalékát kapta a titkos voksoláson. A támogatottság aránya különlegesen magas: emlékezetes, hogy a kormányfői posztról lemondó Gyurcsány Ferencet a két héttel ezelőtt kongresszuson nagy lelkesedéssel, és 85 százalékkal választották meg pártelnöknek.

Árfolyamszakértők

Az érkezők és a távozó - Bajnai Gordon, Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc a kongresszuson
Az érkezők és a távozó - Bajnai Gordon, Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc a kongresszuson

A kongresszust Gyurcsány Ferenc távozó pártelnök-miniszterelnök rövid beszéde nyitotta. Ebben a kormányfő közölte, hogy Bajnai Gordont ajánlja miniszterelnök-jelöltnek. Programjáról és személyéről nem beszélt részletesen, mondván mindkettő ismert az MSZP előtt. Hangsúlyozta, hogy nemcsak Bajnai személyéről kell szavazni, hanem arról is: képes lesz-e a párt kitartani az új kormány mellett, képesek lesznek-e megvédeni Bajnait akkor, amikor támadások érik.

Gyurcsány szerint az MSZP-nek azt kell világossá tenni Bajnai támogatásával, hogy vállalja a küzdelmet. "Hölgyeim és Uraim, Magyarország következő miniszterelnöke, Bajnai Gordon" - ezekkel a szavakkal hívta színpadra várható utódát Gyurcsány Ferenc.

"Kivezetni Magyarországot a válságból. Védeni a munkahelyeket, a családok otthonát, megerősíteni a gazdaságot és egyben tartani az országot. Ez a célom. Ezért állok alázattal, büszkén és elszántan a kongresszus előtt" - kezdte felszólalását Bajnai Gordon. A kormányfőjelölt közölte, hogy nem szónok akar lenni, s ezért nem fog fájó, de jótékony hatású védőoltásról beszélni, inkább eredményes válságkezelő lesz.

"Ezért én az igazság legpőrébb és talán legkegyetlenebb megfogalmazását mondom: a magyar embereknek most aközött kell választaniuk, hogy elveszítik az állásaikat, vagy átmenetileg lemondanak a jövedelmük néhány százalékáról. Ez nem retorika (...) Az elmúlt hat hónapban a tízmillió árfolyamszakértő országa lettünk. Hétszázötvenezer család otthonát finanszírozzák ma devizahitelek és több mint egymillió család autóját. Ha a forint árfolyama tovább gyengül, ki védi meg a fedelet a fejük fölött? Ne tévedjünk: a válság újra és újra megtorolja az önámítást és nem hagyja, hogy megkerüljük az egyenes választ" - mondta Bajnai.

A kormányfőjelölt kijelentette, hogy miniszterként sürgette a válságkezelés mélyebb, hatékonyabb módját kabineten belül. Olyannyira, hogy egy hónapja közölte Gyurcsány Ferenccel: ha nem tudja meggyőzni a kormányt arról, hogy sokkal komolyabb válságkezelő lépéseket tegyenek - kiszáll. "Most úgy hozta az élet, hogy hozzáfoghatok annak a válságkezelő programnak a teljesítéséhez, amelyben hiszek... Ha nem kezeljük a válságot, a válság fog kezelni minket" - folytatta Bajnai.

Kicsi magyar euró

A miniszterelnök-jelölt szerint a belpolitikai viszonyok úgy teszik tönkre az életet, ahogy egy csepp méreg megmérgez egy teljes kutat. "Olyan megosztott lett az ország, mintha nem is egy nemzet lennénk, hanem egymással háborúskodó régimódi törzsek. Osztályozzuk is egymást: ez fideszes, ez szoci, vagy éppen ez fasiszta, ez meg komcsi. A politika része az életünknek, de az élet nem a politikáról szól. Az élet munkáról, családról, barátságról szól" - mondta, hozzátéve: a válság immár az ország lelki épségét veszélyezteti.

Bajnai hangsúlyozta, hogy az eddig végrehajtott és megkezdett változásokat megőrzi és tovább viszi. Majd Gyurcsányt méltatta: "ül itt a széksorokban egy ember - döntéseinek egyetlen közös nevezője Magyarország érdeke volt. Ez az ember nemrégiben azt mondta, ő nem akar akadály lenni - ha tényleg csak ezen múlik, hogy az ország érdekében végre összefogjanak, és együtt dolgozzanak azok, akik eddig miatta nem voltak hajlandók, ő elhárítja ezt az akadályt. Nem hiszem, hogy sokan lennének képesek erre. Ezért a döntéséért is tisztelem Gyurcsány Ferencet" - mondta, szavait pedig hosszas taps követte.

Ezt követően üzent a szocialista frakciótagoknak is, akiktől korábban azt kérte: aláírásukkal adjanak garanciát a legfájóbb lépések megtételéhez. Bajnai rámutatott, hogy az aláírt nyilatkozat csak a megszorításokat tartalmazzák, a program ennél jóval több. "E pontokat aláírni bizonyára nehéz szembesülés, lelki válság volt minden egyes szocialista képviselőnek. De abban a küzdelemben, amely most ránk vár, csak az Egri Csillagokat tudom idézni: inkább kevés oroszlánra, mint sok nyúlra van szükségem. De oroszlánból is kell legalább kétszáz ahhoz, hogy a küzdelmet sikerre vigyük. Ezért köszönöm a szocialista párt képviselőinek, hogy aláírásukkal vállalták ezt a nyilatkozatot" - mondta a kongresszusi küldöttek között ülő frakciótagok felé fordulva.

Bajnai szerint a program végrehajtásának végén az euró áll. "A magyar euró, ami lehet, hogy kicsi lesz, és sárga is, de nem lesz savanyú - és a mienk lesz" - fogalmazott, derültséget és tapsot kiváltva. Bajnai Gordon beszédében többször is hangsúlyozta, hogy nem akar ideologizálni, nem akarja megmondani, hogy milyen legyen a modern magyar jobb-, vagy baloldal. "Ez nem a baloldal és nem a szocialisták programja. Ez a program egyszerűen a józan ész parancsa, a felelősség programja. Nincs világnézete, nincs pártállása. Ahogy a válságnak sincs" - fogalmazott.

Példás szolidaritás

Bajnai Gordon ezt követően azt mondta: az MSZP volt az, amely húsz éve biztosította a békés átmenetet, közreműködött a köztársaság demokratikus keretei kiépítésében, hozzájárult Magyarország Eerópai uniós és NATO-csatlakozásához, s 1995-ben egy hasonló nehéz helyzetben vállalta a válságkezelés útját és a térség éllovasává tette az országot. Ugyanez a párt kész arra is, hogy végre megoldja a pártfinanszírozás és a képviselői költségtérítések szimbólummá vált ügyét.

"Önök személyes ügyet csinálnak abból, hogy egy ilyen helyzetben ne maradhasson üres jelszó az, hogy ťa politika igenis magán kezdiŤ. A szolidaritás ebben a helyzetben fontosabb, mint bármikor" - mondta, majd hozzátette: " igenis máshogy fáj havi 72 500 forintból lemondani 5000 forintról, mint egymilliós keresetből elveszíteni százezret." Ez utóbbi mondata többekben megütközést keltett, mondván erősen téves úgy beállítani a szocialistákat, mint akik havi egymilliót keresnek.

Ezzel együtt tény, hogy a képviselői költségtérítések ügyében az MSZP képviselői konkrét lépéseket tesznek. Szanyi Tibor és Török Zsolt képviselők jelezték, hogy ezentúl minden költségükről számlát adnak le a Parlament gazdasági osztályán - ha kell, ha nem. Egyúttal kezdeményezik, hogy az adótörvényből - amely feles többséggel is elfogadható - vegyék ki azt a passzust, amely a képviselők fizetésének adómentességét biztosítja.

A kapus nem cselez

Bajnai beszédében jelezte, hogy a válság idején az államnak, a jómódúaknak és a politikai elitnek kell szolidaritásból példát mutatnia. "Ebből a háromból az állam takarékosságáért tudok felelősséget vállalni a következő egy évre. A politika gesztusát, az MSZP felajánlását legfeljebb üdvözölni tudom, kikényszeríteni nem. Ezt önök tudják megtenni Magyarországért" - mondta. Bajnai szerint annak, aki válságot kezel: két nagy ellensége lehet. "A csodavárás és a reményvesztettség. Pedig varázslók nincsenek, csak szemfényvesztők. (...)

Nem azért kell megcsinálni a válságkezelő programot, hogy szeressenek minket, hanem, hogy újra bízzanak. Ha egy év múlva azt mondják majd az emberek: ťEzek a válság kellős közepén se dobtak el kaszát és kapát, ezek tették a dolgukat, pedig az elején egy ország morgott rájuk, és bár nehéz volt, de megúsztuk, hogy tönkremenjen az országŤ, szóval, ha a válságkezelő kormány búcsújakor ezt mondják majd az emberek, én elégedett leszek" - fogalmazott, majd hangsúlyozta: csak egy évre vállalkozik, nem lesz politikai vetélytársa senkinek. Végül - utalva arra, hogy futballistaként kapus volt - azt mondta: kizárólag csapatjátékkal lehet eredményt elérni. "Kapus vagyok. Nem fogok cselezni, nem török csatár szerepre. Védeni fogok".

A jelölt beszédét követően Hiller István, a jelölőbizottság elnöke ismertette, hogy a pártelnöki posztra többen kaptak jelölést, de mind visszaléptek Lendvai Ildikó javára. "Azért vagyunk itt, hogy újrakezdjük és folytassuk. Akárhogy is dörzsölték néhányan a kezüket: nincs vége a magyar baloldalnak" - mondta pártelnökjelölti beszédében Lendvai Ildikó, hozzátéve: "szerettek volna ránk számolni, talán ránk is számoltak. De felkeltünk és újraindulunk, ahogy annyiszor már". Lendvai kifogásolta, hogy a "demokrácia őreinek" egy szava sem volt, amikor az elmúlt napokban egy miniszterelnök-jelölt (Surányi György) arcképe sárga csillaggal jelent meg egy hetilap címoldalán (Magyar Fórum), de akkor sem emeltek szót, amikor a jelöltek házai előtt szerveztek tüntetéseket a radikálisok.

Gyurcsányról szólva azt mondta: vele és tőle élte meg a magyar baloldal egyik legszebb időszakát. Nem szégyellik azt az utat, amelyet vele jártak be, ahogyan nem szégyellik Gyurcsányt sem, hanem büszkék rá. Később úgy fogalmazott, nem elég egy távolbalátó kapitány, szervezett csapat is kell. "Amikor láttad, hogy ez így nem megy, minden poszton ott voltál: futottál a gépházból a kapitányi székhez. Mikor már nem volt mivel fűteni a gépezetet, magadat gyújtottad lángra, hogy menjen a hajó. Szép út volt, kapitány. Köszönjük neked! És igen-igen, csak azért is tovább, kapitány!" - mondta Lendvai, szavait taps kísérte. Az új pártelnök megismételte, hogy a jelölést csak azzal a feltétellel vállalta, hogy Szekeres Imrével és Kiss Péterrel háromfős ügyvezetői testületet alkotnak a párt élén.

Húsz év házasság

"...Az elmúlt húsz évben nem gondoltunk még válásra. Emberölésre igen, de válásra nem" - utalt az utóbbi napok belső viszályaira Lendvai, majd közölte: nem akar hatalomkoncentrációként frakcióvezető is maradni, ezért maga helyett Mesterházy Attilát javasolja erre a posztra. Beszédét ismét Gyurcsányhoz fordulva zárta, mondván a távozó kormányfőre szüksége van a baloldalnak, ezért arra kérték, hogy legyen a Táncsics alapítvány elnöke, vállaljon szerepet új szellemi energiák kiszabadításában. "Tudom, hogy segít abban is, hogy minél többen legyünk, akik átviszik a fogunkban tartva a magyar baloldalt a túlsó partra. Mert van túlsó part" - fogalmazott Lendvai Ildikó.

Búcsú - egy kicsit

A beszédek után a küldöttek szavaztak Bajnai Gordonról és Lendvai Ildikóról, az eredményt Gyurcsány Ferenc ismertette.

A miniszterelnök ezek után búcsúzott: nem örökre és nem is teljesen megy el, közölte. "Egy időre csak, és egy kicsit". Mint mondta, az elmúlt években sokat változott; politizált a rendszerváltás előtt, sok illúzió fűtötte, huszonévesen hibás gondolatok, nézetek rabja volt; "megjártam a politikai kanosszát". Gyurcsány azzal folytatta: nem született miniszterelnöknek, sem pártelnöknek. "Egy álmokat szövő, néha csetlő-botló, olykor szenvedélyes ember lettem". Távozásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nincs benne sértettség, harag.

Megköszönte szövetségeseinek, illetve ellenlábasainak, hogy "együtt dolgozhattak". Kitért arra is: sokan biztatták, hogy alakítson új pártot, ami szerinte dőreség volna. A továbbiakban Gyurcsány az új kormány válságkezelési programjának támogatását, illetve a válságon túlmutató vízió kialakítását tartja a fő feladatnak, miközben kemény küzdelmet jósolt a jobboldallal. Reményét fejezte ki, hogy nélküle is lesz ereje az MSZP-nek a demokratikus küzdelemre a jobboldali radikalizmussal. "Jó ideig ez az utolsó nyilvános beszédem, de nem azért mert megsértődtem. Azért, hogy azokat hallják, akinek most van felelősségük. Ne kelljen összehasonlítani az én mondataimat az övékével. Őrizzük meg a baloldal egységét, veletek maradva, a baloldal győzelméért" - fejezte be Gyurcsány Ferenc.

Fotóztatták magukat

Havas Szófia ezt követően - véletlenül - miniszterelnökként hívta színpadra Bajnai Gordont, aki ismét megköszönte a bizalmat és azt, hogy "ebből a felelősségből egy picit megoszthatok". Lendvai Ildikó, immár megválasztott pártelnökként felidézte, hogy az ellenzék mindenért Gyurcsányt tette felelőssé. "Kiderült, hogy nem vele van a baj, hanem velünk. Hogy létezünk (...) Talán a választójogot is el kell venni, nehogy a szavazófülkében Kovács néni rárontson a nemzetére" - fogalmazott az új pártelnök, hozzátéve: a szocialisták vállalják a válságkezelést. Kézfelemelést kért a kongreszszustól, hogy erősítse meg a parlamenti frakciót a program végig vitelében.

A kongresszus végén elénekelték az Internacionálét, a küldöttek közül pedig többen fényképeztették magukat Bajnai Gordonnal. Gyurcsány Ferenc kisebb ajándékokat, virágcsokrokat kapott. Ma az MSZP benyújtja a miniszterelnök leváltásához szükséges konstruktív bizalmatlansági indítványt. A tényleges kormányfőcserére április 14-én kerülhet sor. A miniszterelnök-jelölt a héten véglegesíti programját és minisztereit. Abból, hogy beszédében többször is eltolta programjától az MSZP-t, többen arra következtetnek, hogy a meghatározó szocialista miniszterek sem maradnak a válságkezeléshez érdemben nem kapcsolódó tárcák élén.

Szerény menü

A tanácskozásra ezúttal a Budapest Kongresszusi Központban került sor - itt tartották korábban az MSZP azon pártértekezletét, amely a világgazdasági válságra adott válaszokat kereste. Akkor kisebb botrány kerekedett abból, hogy a küldötteknek lazaccal és vadhúsokkal teli svédasztalt szolgáltak fel. Most a zárt ajtók mögött ezúttal csirkemellet és rizst kaptak a küldöttek - azt is jegyre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.