Építőipar kontra lakástámogatás

Egy napon dönthet a parlament az építőipar válságkezelő csomagjáról és a lakástámogatás szigorításáról.

Az új miniszterelnök megválasztásával egy napon dönt a parlament az építőipari válság kezelését célzó intézkedéscsomagról. Az utóbbi szavazás végeredménye nem lehet kétséges - véli Baráth Etele szocialista képviselő, a parlament többpárti munkacsoportjának vezetője. Bizakodását a gazdasági és informatikai bizottság legutóbbi ülése is táplálja, ahol a jelenlegi kormány támogatásáról biztosította a határozati javaslatot. Az országgyűlési határozat megszületése után megnyílik az út a végrehajtási utasítások elkészítése előtt. A szakadék felé tántorgó építőipari vállalkozások szerint az utolsó percben.

A KSH szerint az építőipari termelés 16 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A lakásépítésben kétszer ekkora a visszaesés, míg a jövőt jelző szerződésállomány 50 százalékkal csökkent. Bár a gazdasági válság az építőipart jobban sújtja a többi ágazatnál, a korábban bejelentett 1800 milliárd forintos válságkezelő csomagból az ágazat címzetten semmit nem kapott - állítja a Társaság a Lakásépítésért Egyesület.

Az építőipar megmentése össztársadalmi érdek - mondta Baráth Etele. - Az ágazat nem csupán jelentős állami bevételforrást, hanem sok ezer munkahelyet is jelent. A parlament zöld lámpája után megkezdődhet a javaslatok jogszabályra fordítása. A tervek között szerepel a kirívóan alacsony ajánlati árat tevők kizárása az uniós pályázatokból, a teljesítési garanciák összegének mérséklése, az építtetői fedezet biztosítását szolgáló "Biztos kéz" program kidolgozása, az energiahatékonysági projektek felgyorsítása, a lakások felújítási munkáihoz kapcsolódó áfa jövedelemkorlát nélküli visszaigénylése, a szociálislakás-építés lehetőségeinek vizsgálata, illetve az ingatag pénzügyi helyzetbe sodródott lakáshiteleseknek egérutat biztosító Lakásmobilitási Alap létrehozása.

Könnyen lehet, hogy ez lesz a legfontosabb elem. A miniszterelnök-jelölt Bajnai Gordon programjában ugyanis több, a lakástámogatási rendszert érintő megszorítás is szerepel. Így például a lakásépítési kedvezmény - a szocpol -, illetve a forinthitelek jövőbeli állami kamattámogatásának megszüntetése. A megszorítások veszélyeztethetik az építőipari válságkezelő intézkedések hatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.