Nincs türelmi idő: sztrájkok, tüntetések a következő hetekben

Sztrájkokkal, demonstrációkkal tiltakoznak a következő hetekben a szakszervezetek a munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedéstervezetek ellen. Holnap "Döntsön a nép" szlogennel lesz tüntetés a Hősök terén az előre hozott választásokért.

Döntsön a nép - Civilek a demokráciáért szlogennel hívja a Hősök terére az MSZP kongresszusának napjára, vasárnapra a Civil Összefogás Fórum az embereket azzal a céllal, hogy minél többen követeljék az előre hozott választásokat. Fricz Tamás politológus, a Demokratikus Politikai Kultúráért Alapítvány elnöke szerint békés és rendezett, de radikális tüntetésre készülnek. S bár a szocialisták kongresszusának napjára időzítették az akciójukat, a hétfői napra szeretnének nyomást gyakorolni, ekkor terjesztik ugyanis a parlament elé a Gyurcsány Ferenc által javasolt konstruktív bizalmatlansági indítványt.

Kossuth tér, 2008. november 29. - Bérükért és a 13. havi fizetésükért tüntettek
Kossuth tér, 2008. november 29. - Bérükért és a 13. havi fizetésükért tüntettek

A tiltakozó akciók a következő hetekben várhatóan folytatódnak. Sztrájkokat szervez például május 1-jére a Liga Szakszervezet. Gaskó István, a konföderáció elnöke lapunknak azt mondta: nincs ok arra, hogy megváltoztassák elhatározásukat, míg ugyanis korábban a kormány a válság kezelésére egy viszonylag mérsékelt javaslatot terjesztett a parlament elé, azóta a helyzet romlott, hiszen a miniszterelnök-jelölt, Bajnai Gordon drasztikus programot hirdetett. "Tehát sokkal több okunk van e pillanatban tiltakozó akciókra, mint három hete, amikor az akciók szervezésébe fogtunk" - fogalmazott Gaskó. A munka ünnepén, május 1-jén Budapesten demonstrációt tartanak, munkahelyi szervezeteik pedig országszerte sztrájkokat szerveznek. Felvetésünkre, hogy május 1-je ünnep, vagyis munkaszüneti nap, az érdekvédő azt mondta: a szerveződési területükön jellemzően folyamatos a munkarend, így a vasúton, az egészségügyben, a villamosenergia-iparban és a közúti közlekedésben is lehet munkabeszüntetésre számítani.

Egyelőre az MSZOSZ-nél sem merült föl, hogy lefújnák az április 18-án a Kossuth térre meghirdetett demonstrációjukat - tudtuk meg Pataky Péter elnöktől. Igaz, időközben lekerült a parlament napirendjéről a tiltakozás eredeti "tárgya", a tervezett adócsomag. A legnagyobb szakszervezeti szövetség eredetileg április 4-ére kezdeményezett közös szakszervezeti tüntetést, később azonban arra hivatkozva halasztotta el két héttel, hogy lehetősége legyen az új kormányprogram megismerésére.

Az új miniszterelnök-jelölt kiadáscsökkentő tervei ugyan a közszférában dolgozókat sem kímélik, a köztisztviselőket és közalkalmazottakat tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma azonban még nem döntött, részt vesz-e a közös szakszervezeti demonstráción. Korábban nem tervezték, hogy ott lesznek a megmozduláson, de a helyzet azóta jelentősen megváltozott - mondta lapunknak Varga László, a SZEF elnöke, hangsúlyozva: csak olyan javaslatot támogatnak, amely a társadalom egészét egyenlő és elviselhető mértékben terheli, amelynek tisztán látszik a célja és értelme, és a későbbi kompenzálásra is kitér. Elfogadhatatlannak tartják azokat a vállalkozásösztönzési javaslatokat is, amelyekkel úgy engednek át jövedelmeket a vállalkozásoknak, hogy nem kötik például foglalkoztatási garanciához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.