Az MSZP-frakció után a szabad demokraták fele is elég Bajnainak

A szocialista frakciótagok közül mindenki leadta a Bajnai Gordon tervezett intézkedéseit tartalmazó politikai nyilatkozatot, egyetlen, jelenleg külföldön tartózkodó képviselő kivételével, - jelentette be tegnap Tóbiás József frakcióigazgató. Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester tegnap tudatta: Bajnait támogatja, de a programját nem. (Gyurcsány Ferenc, bár külföldön van, aláírta.)

A dokumentum szövege szerint a képviselők az ország iránti felelősségtől vezetve aláírásukkal vállalják, hogy a válságkezelő program végrehajtásához az Országgyűlésben megteremtik és biztosítják a felelős többséget; az intézkedéseket megszavazzák, és azokhoz módosító indítványt kizárólag a kormánnyal történt előzetes egyeztetést követően nyújthatnak be.

Tóbiás József frakcióigazgató a már aláírt Bajnait támogató nyilatkozatokkal
Tóbiás József frakcióigazgató a már aláírt Bajnait támogató nyilatkozatokkal

Az MSZP tehát "hozta magát". Hozza-e az SZDSZ? A párt stratégiai döntéshozó szerve, az országos tanács (ot) vasárnapi döntésén múlhat a Bajnai-kormány megalakítása, avagy az előre hozott parlamenti választások kiírása. Az előzetes jelzések szerint Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltnek - ha egységes támogatásra nem is számíthat - nem kell attól tartania, hogy a testület megfúrná a párt vezetőségének, illetve frakciójának többségi, támogató döntését.

Az SZDSZ vezetősége pénteken azt javasolta a frakciónak, hogy várja meg az ot döntését, s ha az igenlő, akkor írják alá a Bajnait támogató politikai szándéknyilatkozatot. Erről Fodor Gábor pártelnök beszélt a vezetősége pénteki ülését követő sajtótájékoztatóján.

- Az országos tanács bárhogyan dönthet - mondta újságírói kérdésre válaszolva Fodor, aki a szakértői kormány támogatása mellett fog érvelni az ülésen. Ha máshogy dönt a testület, "akkor annak alá kell vetnünk magunkat, akkor előre hozott választás lesz Magyarországon".

Az ot egyszerű többséggel dönthet Bajnai támogatásáról vagy elutasításáról, mivel a párt vezetősége a múlt vasárnap csak javaslatot fogadott el, s nem végső döntést (utóbbi esetben az ot-tagok kétharmada megváltoztathatná a támogatói döntést). Forrásaink arra számítanak, hogy meglesz a támogatás. Ha ez valóban így lenne, akkor a képviselőcsoport tagjai - legalábbis a többségük - aláírhatják a Bajnai-támogató nyilatkozatot. A 19 fős frakcióból három képviselő nem támogatta Bajnai jelölését, és mindhárman (Béki Gabriella, Gulyás József, Velkey Gábor) fenntartják álláspontjukat.

Fodor hangsúlyozta, hogy a Bajnai-féle "papír" még nem a kormányprogram, csak annak előfeltételeit tartalmazza. Az SZDSZ a konstruktív bizalmatlansági indítványról a kormány programjának, valamint összetételének ismeretében, annak figyelembe vételével dönt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.