'Nagykoalíciós' politikusi játszmák perekkel

Vesztegetésért jelentette fel egymást Dombóvár polgármestere és a város egyik képviselője - ők amúgy az elmúlt években többször perlekedtek.

Szabó Loránd, Dombóvár szocialista polgármestere, és Naszvadi Balázs, a város fideszes képviselője az elmúlt hét évben többször bonyolódott perrel végződő vitába. Legutóbb Szabót el is marasztalta a dombóvári bíróság. A március 17-én született ítélet kimondta: a polgármester az egyik testületi ülésen alaptalanul állította Naszvadiról, hogy a dombóvári kistérség területfejlesztési tanácsának vezetőjeként hatmillió forinttal megkárosított 16 települést. Szabót a bíróság - nem jogerősen - százezer forintra büntette.

A szocialista politikus fellebbezett, ám ha jogerősen is rágalmazónak minősül, akkor elveszíti városvezetői posztját, mivel a bűncselekményt a tisztségével öszszefüggésben követte el.

Naszvadi szerint Szabó - érezve ezt a veszélyt - meg akarta vesztegetni őt. Először március 11-én tett ajánlatot: a fideszes városatyát foglalkoztató jóléti alapítvány vezetőjétől azt kérte, vegye rá Naszvadit, hogy vonja vissza feljelentését. Cserébe a polgármester azt ígérte, hogy az alapítványnak a dombóvári önkormányzattal szemben fennálló másfél milliós tartozását a város elengedi.

A március 17-i ítélet után Szabó további ajánlatokat tett: kétmillió forintot ígért Naszvadinak a pertől való elállásért, valamint azt, hogy a szocialisták irányította dombóvári képviselő-testület kinevezi őt tanácsnokká. A pénzt március 20-án a polgármester sofőrje elvitte és átadta Naszvadinak. Erről és a megbeszélések egy részéről kép- és hangfelvételt készített a Hír TV, mivel Naszvadi az ő segítségüket kérte a leleplezés érdekében.

A fideszes városatya március 19-én a Legfőbb Ügyészségen, majd 20-án, a pénz átvétele után a dombóvári rendőrkapitányságon is feljelentette Szabó Lorándot, vesztegetésért. Majd egy nappal később Szabó is feljelentette Naszvadit, ugyancsak vesztegetésért.

A feljelentések tényét megerősítették a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon, ám ennél többet nem mondtak. A vizsgálat - az ügy társadalmi súlya miatt - fokozott ügyészi felügyelet mellett folyik. Megkérdeztük Szabó Lorándot a fentiekről, ám ő nem kívánt nyilatkozni. Azt a polgármester elismerte, hogy a kétmilliót valóban ő küldte Naszvadinak, s a célja az volt, hogy álljon el a pertől.

Az általunk megkérdezett önkormányzati jogászok úgy vélik: Szabó Loránd a saját pénzéből kárpótolhatja perbeli ellenfelét, és kérheti, hogy vonja vissza feljelentését, ám amikor ugyanezért tanácsnoki posztot ígér, vagy Naszvadi alapítványának adósságelengedést helyez kilátásba, akkor közpénzből akarja perbeli ellenfelét kárpótolni, s ez bűncselekmény. A helyi testület hétfői ülésén szerepelt is a tanácsnoki előterjesztés, ott azonban váratlanul levették a napirendről.

A dombóvári fideszesek mostantól minden testületi ülésen felszólítják Szabót, hogy mondjon le a posztjáról. A polgármester viszont - miként tudósítónknak nyilatkozta - nem mond le, s bízik abban, hogy a vesztegetés gyanúja alól sikerül tisztázni magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.