Lendvai az elnökjelölt

A hagyományokhoz híven egyetlen jelöltjük lesz a szocialistáknak a hétvégi kongresszusra, de ez szinte az egyetlen mozzanat, amely a tradíciókra emlékeztet. Gyurcsány Ferenc váratlan lemondását követően, szokatlanul nyitott konfliktusok után Lendvai Ildikót ajánlják pártelnöknek a kongresszusi küldötteknek. Ezzel egyrészt elfogadták Gyurcsány akaratát, aki ugyanis két napja Szekeres Imre elnökké választása ellen érvelt e körben szokatlan keménységgel, másrészt mégsem lett egészen igaza, mert Szekeres, a másik esélyes Kiss Péterrel együtt egy új, több mint helyettesi-alelnöki státusba kerül, ügyvezetők lesznek.

Gyurcsány Ferenc az adott körülmények között a lehető leghátrább húzódva a párt Táncsics Alapítványának kuratóriumi elnöke lesz - a tervek szerint. Lendvai Ildikó frakcióvezetői helyét a fiatal Mesterházy Attila veszi át. Ha a kongresszus is így akarja mindezt. S ha a küldöttek elfogadják Bajnai Gordont a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének. Egyelőre Bajnai diktál feltételeket. Tegnap minden szocialista és liberális képviselő megkapta Bajnai politikai nyilatkozatát, amely helyzetértékelést és válságkezelő intézkedéseket tartalmaz. Ezek - a Gyurcsány-kormány által már bejelentett lépésekkel együtt - mintegy hatszázmilliárd forint költségvetési megtakarítást ígérnek. A már megismertekhez képest új tételként találtuk a nyilatkozatban a táppénz összegének a bér hatvan százalékra csökkentését. Mindezt az MSZP és az SZDSZ képviselőinek aláírásukkal kell vállalniuk, ami jogilag nem kötelezi őket semmire, politikailag azonban elkötelezi a parlamenti többséget a program mellett. A szocialisták tegnapi frakcióülésén senki nem jelezte, hogy nem írja alá a nyilatkozatot. Ténylegesen a szignóknak ma délután kettőig kell a dokumentumra kerülniük. Az SZDSZ képviselői a szocialisták vasárnapi kongresszusa után mondják ki a végső szót. Feltételük leegyszerűsítve: Bajnai, igen, Gyurcsány, nem.

A két párt a Szonda Ipsos felmérése szerint számíthat az emberek valamiféle megértésére: a megkérdezettek hetvennégy százaléka ugyanis megszorításokat is támogatna.

A miniszterelnöki székre pályázó gazdasági miniszter és az ajánló párt vezetésére kandidáló frakcióvezető
A miniszterelnöki székre pályázó gazdasági miniszter és az ajánló párt vezetésére kandidáló frakcióvezető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.