Miért épp az allergiások fizetnek rá?

A kormány hétféle, gyógyszerpiacot érintő intézkedést rendelt el, melyektől azt reméli, hogy mintegy 15,8 milliárd forintot nem kell elkölteni a gyógyszerkasszából - mondta lapunknak Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője.

A változások egy része érinti a betegek pénztárcáját, mert csökkent az orvosságok árához járó támogatási kulcs. Ezen belül olyan területeket kerestek, ahol a termék ára az emberek többségének megfizethető marad.

Ezek szerint - tegyük hozzá - az allergiás megbetegedések hivatalosan nem tartoznak ebbe a körbe. Idetartozik, hogy három terápiás csoport kiemelt támogatása szűnt meg, ezeknél gondolták úgy, hogy viszonylag elviselhető nehézségekkel jár, ha drágábbakká teszik őket.

A betegek számára az új rendszer némi előnnyel is jár, mert már a háziorvos is felírhatja majd az allergia, az asztma és a gyomorfekély gyógyszereit. A rossz hír, hogy jóval drágábban, mint eddig. Molnár Márk szerint eddig sok beteg azért kereste fel a szakrendelőt, mert ha a szakorvos írta fel például a gyomorsav-csökkentőt, akkor a készítmény árához 70, illetve 90 százalékos, míg az enyhe allergiagyógyszerekéhez 50 százalékos támogatást adott a biztosító. Április elsejétől viszont a háziorvos által felírt gyomorsavcsökkentők árához csak 55 százalékos támogatás jár.

Az allergia és az asztma elleni szerek közül azoknál, amelyek vény nélkül, gyógyszertáron kívül is beszerezhetők, a biztosító júliustól megszünteti a támogatást, más részüknél pedig 25 százalékra mérsékelte azt.

Az április elseje előtt kizárólag a szakorvosok által rendelt, azaz emelt támogatással felírt allergiára, asztmára, illetve gyomorsavra ható szerek - az átállást megkönnyítendő - még április hónapban kiválthatók a korábbi térítési díjakon. Minden más esetben viszont az új árat kell fizetni a patikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.