A többség szerint kellenek a megszorítások

A lakosság tisztában van azzal, hogy Bajnai Gordon miniszterelnökké választásáról szavaz a parlament április 14-én. Ez derül ki a Szonda Ipsos országos reprezentatív mintán végzett telefonos felméréséből. A kutatás április 1-jén készült, ezer személy megkérdezésével.

A részletek: a megkérdezettek szinte mindegyike (97 százaléka) hallott arról, hogy Bajnai Gordont jelöli az MSZP a miniszterelnöki székbe. Azt is viszonylag sokan, 68 százaléknyian tudják, hogy a miniszterelnök-jelölt előállt egy válságkezelő programmal. A válaszadók háromnegyede úgy gondolja, hogy a gazdaság rendbetételéhez mindenképpen szükség van megszorításokra. A tekintetben megosztott a közvélemény, hogy az új kormány tevékenysége milyen hatással lesz az ország helyzetére.

Az MSZP-szavazók kétharmada hisz abban, hogy javulni fognak a dolgok, ha Bajnai kormányra lép. Óvatos várakozásaik vannak a politikailag bizonytalanoknak, de a mérleg valamelyest náluk is pozitív irányba billen (27 százalék szerint javul a helyzet, 17 százalék szerint romlik). A Fidesz-tábor szkeptikus: 37 százalékuk kedvezőtlen változásokra számít, 16 százalékuk kedvezőre.

Mára a lakosság többsége, 57 százaléka úgy gondolja, hogy az ország jelenlegi helyzetében csak adóátrendezésre van lehetőség, mivel az állam bevételei nem csökkenhetnek. A megszorítások elkerülhetetlenségének belátását jelzi az is, hogy a megkérdezettek hattizede szerint a Fidesz is a megszorítások bevezetésére kényszerülne, ha kormányra kerülne. A megkérdezettek 70 százaléka szerint a Fidesz most kétharmados többségbe kerülne a parlamentben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.