Bajnai: Egy évem, egy kormányom és havi egy forintom lesz

Feltételekkel bár, de elfogadta az MSZP elnöki tisztségére való jelöltséget Lendvai Ildikó, akit a megyei vezetők is támogattak. Lendvai leendő pártelnökként Kiss Péterre és Szekeres Imrére is támaszkodni akar, a frakcióvezetést Mesterházy Attilára bízza. Az MSZP-frakció lapzártánk idején jóváhagyta Bajnai Gordon válságkezelő csomagját.

Lendvai Ildikó mögé sorakozhat fel az MSZP a vasárnapi kongresszuson, miután - konszenzusos jelöltként - egyedüli aspiráns a megüresedő pártelnöki székre. Gyurcsány Ferenc múlt szombati lemondása a pártelnöki tisztségről heves vitát váltott ki az MSZP-ben, s a lobbicsoportok kétfelé szakadtak: voltak, akik Kiss Pétert (illetve Lendvait), mások Szekerest támogatták.

A megyei elnökök tegnapi tanácskozása előtt kirajzolódtak az erővonalak: Lendvai Ildikó elnökségét támogatta Borsod, Győr-Moson-Sopron, Tolna, Komárom-Esztergom és Somogy megye; Lendvai mellett Kiss Pétert is vezetőnek ajánlotta a legtöbb régiós szövetség. Ugyanakkor szinte mindegyik megyétől kapott jelöléseket Szekeres Imre is, ugyanakkor érkeztek ajánlások Mesterházy Attila alelnökre is.

A megyeiek ülése után az MSZP vezérkara sajtótájékoztatón jelentette be a döntést. A tájékoztatón jelképesen felsorakozott Lendvai Ildikó frakcióvezető mellett Kiss Péter és Mesterházy Attila alelnökök, illetve Szekeres Imre elnökhelyettes is. Lendvai bejelentette, hogy mindhárman visszaléptek a javára, ezért vállalja a pártelnöki jelölést, de csak feltételekkel.

Az egyik ilyen volt a pártegység megőrzése és erősítése, ezért Kiss és Szekeres munkájára is egyenrangú partnerként számít, egyfajta ügyvivői testületként működve. Ehhez kongresszusi jóváhagyást is kérnek majd, de mindez nem jelenti, hogy alapszabály-módosítással új posztokat hoznának létre: a testületi megerősítés szimbolikus.

Lendvai bejelentette azt is, hogy a frakcióvezetői posztot átadja Mesterházy Attilának. Lendvai hangsúlyozta, hogy a megyei vezetők kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy Gyurcsány Ferenc munkájára továbbra is szükség van, ezért felkérik, hogy lássa el a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztét. Ezt eddig Lamperth Mónika elnökhelyettes töltötte be; Gyurcsány az erre való igényét a hét elején jelentette be. Lendvai szerint Gyurcsány a Táncsics élén tovább építheti a baloldali ideológiát. (Az alapítvány az MSZP legfontosabb szervezeteinek egyike, évi 500 millió forintos állami támogatással - a szerk.)

Tegnap ülésezett az MSZP választmánya is: Simon Gábor, a párt parlamentjének számító testület ülése után közölte, hogy meghallgatták Bajnai Gordon kormányfőjelöltet. A választmány jóváhagyását adta a jelöltre és programjára egyaránt. Bajnai Gordon kormányfőjelölt ezután az MSZP-frakció ülésén vett részt, ahol leszögezte: Az aláírásoknak nincs alternatívája, írásos támogatás nélkül nem veszem igénybe a kongresszus idejét". Kijelentette: egy kormánya, egy éve és havi egy forintja lesz.

Több felszólaló megkérdőjelezte a "Bajnai-szerződés" szükségességét, de támogatásáról biztosították a csomagot és a kormányfőjelöltet. A tanácskozáson volt olyan felszólaló, aki rákérdezett arra: igaz-e, hogy az SZDSZ vétójogot helyezett kilátásba a Bajnai-kormány minisztereivel kapcsolatban. Bajnai és Lendvai Ildikó ezt cáfolta.

Több kongresszusi döntést is megtámadtak szocialisták az MSZP országos etikai és egyeztető bizottságánál - írta a Hírszerző.hu. Az egyik az EP-listát érinti, s azzal érvel, hogy Gyurcsány Ferenc lemondásával érvénytelen az általa előterjesztett lista is. Egy beadvány pedig azt kifogásolja, hogy elég volt az érvényes szavazatok fele plusz egy voks adott tisztségek elnyeréséhez, holott az alapszabály szerint a küldöttek felének szavazata plusz egy voks szükséges az érvényes mandátumszerzéshez.

Lendvai Ildikó előre, Kiss Péter visszalép
Lendvai Ildikó előre, Kiss Péter visszalép
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.