Elmentek a falig

Az MSZP és az SZDSZ újabb egyeztetése után ismét a szocialistáknál a labda: a párt vezetőségének kell eldöntenie, támogatja-e Bokros Lajost vagy az előre hozott választásokat választja - harmadik lehetőség ugyanis egyelőre nem látszik.

Konszenzusgyanús helyzetet feltételezett pénteken, hogy a reggel fél 9-re meghirdetett szocialista elnökségi ülést három órával elhalasztották. A köztes időben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyeztetett új kormányfőjelöltjével: Takács Jánossal. Az Electrolux Lehel vezetője tegnap más ügyben is hivatalos volt a Parlamentbe: az Innovációs Díj átadásán kellett volna megjelennie, de végül az elismerést egyik helyettese vette át.

"... vagy olló"

Fodor Gábor az SZDSZ ügyvivői ülése után: Bokros, Takács 8:3
Fodor Gábor az SZDSZ ügyvivői ülése után: Bokros, Takács 8:3

Információink szerint az MSZP könnyű menetre készült. Állítólag a pártelnök arról tájékoztatta őket, hogy az SZDSZ elnökével megállapodtak Takács személyéről. "Már szerveztük a sajtótájékoztatót, amelyen bejelentjük Takács kormányfőjelöltségét, estére pedig összehívtuk a frakcióülést. Akkor kezdett el remegni a gyomrunk, amikor az SZDSZ ügyvivői testületének ülése elhúzódott. De azt, hogy Bokros Lajost fogják javasolni, nem gondoltuk" - fogalmazott lapunknak az egyik elnökségi tag.

- Nem bizalmatlanok vagyunk, csak komoly aggályaink vannak Takács János alkalmasságával kapcsolatban - ezt még kora délután mondta lapunknak az egyik, Fodor Gábort támogató SZDSZ-ügyvivő. A testület másik tagja szerint már így is tovább húzták a jelölési vitát a kelleténél. Surányi György visszakozása után azzal kellett volna kiállniuk, hogy "Békesi, Bokros vagy olló". Az ügyvivői testület domináns álláspontja végül az lett, hogy még pénteken dűlőre kell vinni a miniszterelnök-jelölés ügyét.

Az SZDSZ ügyvivői testülete le is szavazta Takácsot. Csak Eörsi Mátyás, Fodor Gábor és Horn Gábor támogatta, nyolcan - köztük nemcsak Kóka János frakcióvezető, hanem olyan elkötelezett "fodoristák" is, mint Gulyás József és Szent-Iványi István - ellene voksoltak. Ezen nem lehet csodálkozni, tudva, hogy állítólag a szocialisták küldték át nekik az Electrolux vezetőjének életrajzát, mert többségük nem ismerte.

Kevéssel később Fodor Gábor - kétpárti egyeztetés után - újságírók előtt kijelentette: Bokros Lajost ajánlják az MSZP-nek. Eredetileg Surányi Györgyöt, Békesi Lászlót és Bokros Lajost tartották alkalmas miniszterelnöknek, de mivel Surányi és Békesi nem vállalta a jelöltséget, maradt Bokros.

Az SZDSZ ügyvivői testülete Gyurcsány Ferenc múlt szombati leköszönése óta napi rendszerességgel ülésezett. Több forrásunk szerint Bokros nevét mindegyik tárgyaláson felvetették, mégpedig az ő felhatalmazásával. Ezzel is igyekeznek cáfolni azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Bokrost csak kényszerből húzták volna elő a "rojtos" kalapból. Gulyás József már március 13-án azt nyilatkozta, hogy válságkezelő kormányra van szükség, e tekintetben sem Bokros Lajossal, sem a csomagjával nincsen gondjuk.

Fodor Gábor egyik pártbeli támogatója úgy vélte, az SZDSZ elnöke engedékenyebb volt a szocialistákkal folytatott tárgyalások, illetve a belső tanácskozások során, mert tartott attól, hogy ha felrúgják az asztalt, annak a pártra nézve is beláthatatlan következményei lehetnek. Végül azonban kénytelen volt belátni, hogy az SZDSZ már elment a falig. Érzékelte a "legyen már vége a bohózatnak" hangulatot - de mégis Takácsra, pontosabban nem is őrá, hanem a jelölésekor érvénybe lépő csomagra szavazott (erről a csomagról nem sikerült részleteket kiderítenünk). Takács elutasításával és Bokros javaslatba hozásával liberális forrásaink egybehangzó állítása szerint "vége a castingnak" - a keresgélést befejezték: jöjjön, aminek jönnie kell.

Sándor Klára frakciózna

Csakhogy: Sándor Klára nem ért egyet az SZDSZ ügyvivői testületének döntésével. A párt parlamenti képviselője az MTI-vel közölte, hogy meglátása szerint Takács János korábban azt a programot adta elő, amit az SZDSZ évek óta képvisel. Sándor Klára hangot adott annak a reményének, hogy a frakció elé kerül az ügy, s ez esetben a képviselőcsoport támogatni fogja Takács jelölését. Ennek megvan a maga jelentősége, hiszen a parlamentben ők szavaznak. Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes erre azt válaszolta: nem gondolja, hogy az ügyvivői testület döntése után a frakció elé kerülne Takács János jelölésének ügye.

A Takácsról, illetve Bokrosról a liberálisokkal folytatott egyeztetés után az MSZP vezérkara magára zárta az ajtót. Feldúltan fogadták a szabad demokraták ajánlatát. Válaszlépésről, lehetséges megoldásról nem döntöttek. Ma reggel a Jókai utcai pártszékházban ülnek össze újra. Az elnökségi ülés után Bárándy Gergely, a hétvégi kongresszuson megválasztott új elnökségi tag tájékoztatta a sajtót.

Közölte: a szocialisták nem értik a liberálisok döntését, de tudomásul veszik és a következő napokban javaslatot tesznek a "teendőket illetően". Ezúttal tehát nem úgy fogalmazott a szocialisták képviselője, hogy tovább kell keresni a megfelelő jelöltet. S hogy mi a teendő? Ezt illetően egyelőre tanácstalanok. Bokros elsősorban a programja miatt elfogadhatatlan a frakció jelentős része számára. Az egyik elnökségi tag azt mondta: "ha a Reformszövetség csomagját dermesztőnek neveztük, hát az övé vérfagyasztó".

Az elnökség bizonytalan, hogy vajon az SZDSZ elment-e a falig, vagyis hogy található-e még olyan név, amelyben megegyezhetnek. A zártkörű tanácskozáson megoldásként ismét felmerült valamelyik erős szocialista jelölt önálló indítása a bizalmatlansági indítványba csomagolva, a liberálisok támogatása nélkül. Matematikailag ugyanis biztosítható többség ilyen indítványhoz is.

Hol a vége?

Úgy tudjuk, hogy utolsó lehetőségként ezúttal már érdemben elhangzott az előre hozott választás lehetősége is. Ezt azonban elnökségi tagok véleménye szerint a szombati, miniszterelnöki lemondással egy időben kellett volna "bedobni"; így még a határozottságot és felelősségtudatot mutatta volna. "Most viszont, ha belemegyünk egy előre hozott választásba úgy, hogy még egy-két hónap érdemi válságkezelésre sincs lehetőségünk, politikailag leírhatjuk magunkat" - fogalmazott lapunknak egy vezető szocialista elnökségi tag, hozzátéve: ha a szombati elnökségi ülésen nem tudunk megoldást találni, "itt a vége".

Suchman Tamás szocialista képviselő tegnap este az ATV Fórum című műsorában azt mondta: "...Az ámokfutás, amit jelöltállítás címén adtunk elő, óriási károkat okozott a magyar baloldalnak, a szociáldemokráciának, az érintett embereknek, az országnak." Szerinte a miniszterelnöknek oldalt kell lépnie, és a kormány vezetését át kellene adnia a kijelölt kancelláriaminiszternek, a politikai tárgyalásokat pedig a szocialista párti elnökhelyettesnek, ne vegyen részt a miniszterelnök-jelöltről szóló egyeztetéseken. Hozzátette: "Új pártelnököt kell választania az MSZP-nek."

Szanyi Tibor lapunknak jelezte, támogatja Suchman elképzelését. Szerinte azonban Gyurcsánynak nem kellene lemondania a pártelnöki tisztről, de hagynia kellene a második vonalat, hogy megoldást találjon. - A jövő heti kongresszuson egy sor kérdést újra kell nyitni, akár személyi kérdéseket is - fogalmazott lapunknak Szanyi, hozzátéve: az előre hozott választást és Bokros Lajos kinevezését is el kell kerülni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.