A benzint a polgármester hozza

Az április elsejétől induló Út a munkához program célja, hogy a kistelepüléseknek olcsóbb legyen foglalkoztatni a helyi állástalanokat, mint segélyezni őket. De sok helyen olyan embereket kell felvenni, akik életükben még nem dolgoztak. Így törnek a szerszámok, párolog az üzemanyag, és veszélyes eszköz lehet egy betonkeverő is.

A segélyekből élők számának csökkentése az Út a munkához program célja. Április elsejétől az önkormányzatoknak a korábbi 10 helyett 20 százalékos önrészt kell fizetniük, ha munkaképes embereket részesítenek segélyben, de csupán öt százalékot, ha munkát adnak nekik. Ez azonban korántsem csupán elhatározás kérdése, legalábbis ez derült ki a munkanélküliséggel leginkább sújtott borsodi országrészben.

- Ha esős nyár jön, lesz elég munka, mert sűrűn kell kaszálni az árokpartot - mondta érdeklődésünkre Vajtó János taktaszadai polgármester. A 2200 lelkes, Szerencs környéki faluban 198 ember kap segélyt, közülük 150-nek kellene munkát találni. (Az 55 év felettiek nem kötelezhetők munkára, az általános iskolát be nem fejezett 35 évnél fiatalabbak pedig képzésben vesznek részt.) Április elején 34 ember kezdi csinosítani a települést, velük három hónapra köt szerződést az önkormányzat, így a tél beálltáig még a többiekre is sor kerülhet. Tizenöt korábbi segélyezett jelezte, hogy nem tud részt venni a munkában, mert sikerült elhelyezkednie. Vajtó János szerint ők korábban feketén dolgoztak, munkaviszonyukat most kényszerűségből legalizálják.

- Amikor áttekintettük, kinek adunk munkát, találtunk egy 50 évnél idősebb asszonyt, aki fiatal pályakezdőnek minősül, hiszen még soha, egyetlen napot sem dolgozott - mondja Vajtó János. - A harmincas generációból már nem is számoltam, hányan tartoznak ide.

Legyesbényén százötven segélyezettnek kellene munkát találni, de a polgármester számításai szerint az érintettek harmada egészségügyileg alkalmatlan - nem egy közülük remegő kezű alkoholista -, rájuk napszámosként sem tartanak igényt a helyi gazdák. Másik harmadukról most derült ki, hogy például lejárt, elveszett igazolványaik pótlására sem képesek önállóan.

- Ezeket az embereket nem szabad egyetlen órára sem felügyelet nélkül hagyni, csak azt nem tudom, hogy ha én nem érek rá, a hivatali apparátust alkotó négy előadó hölgy melyikét küldjem ki hozzájuk - fogalmaz meg egy újabb kételyt Hlivják László polgármester. - Tavaly nyáron egyszer magukra hagytam a közhasznú munkásokat, pont akkor jött ki a munkaügyi felügyelőség. Azt látták, az emberek rövidnadrágban, lyukas tornacipőben betonoznak, a keverőhöz a nyitott ablakon vezetik ki az áramot, mindjárt jegyzőkönyvezték is, milyen balesetveszélyes körülmények között folyik az önkormányzatnál a munka. De arra is volt példa, hogy a dolgozó eladta a kaszát. Amikor közöltem vele, hogy levonjuk az árát a béréből, egy órán belül visszahozta a szerszámot.

- Azt az embert, aki tizennyolc-húsz éve nem dolgozott, csak le-föl zavargathatom a faluban, akkor sem tudok vele épkézláb munkát végeztetni - véli Felházi József, a 859 lakosú Vámosújfalu polgármestere. Felidézi, hogy a közelmúltban kiküldött három embert ásni, két órán belül ketten azzal tértek vissza, hogy eltörött a szerszám nyele.

A vámosújfalui polgármester a saját autójával viszi az üzemanyagot a kisgépekhez is. Tapasztalatai szerint, ha otthagyja a benzint a kannában, az üzemanyag eltűnik. De az sem garancia, ha saját kezűleg tölti fel a motoros fűkaszát, mert megtörtént, hogy miután elment a helyszínről, a gép kezelője az üzemanyagot áttöltötte a kismotorjába.

Ónodon az a cél, hogy mind a 208, segélyből élő embert foglalkoztatni tudjuk - közölte tudósítónkkal Bacsó János polgármester. A településen idén januárban az országban az elsők közt kezdődhetett meg a foglalkoztatási program, amelyet már tavaly előkészítettek. A polgármester szerint erre azért volt szükség, mert a közhasznú foglalkoztatás utófinanszírozású, így előre meg kell teremteni az anyagi feltételeket. Ónodon jelenleg 104-en dolgoznak a segélyezettek közül, április elsejétől további 38 embert vesznek fel, harminc esetében pedig zajlik az ügyintézés.

A település vezetője úgy véli, két évre elegendő munka van az önkormányzat kezelésében lévő területeken. Eddig az elbozótosodott területeket irtották az emberek, egyebek között a vásártéren, valamint a temető környékén. A kivágott nyesedéket a dolgozók hazavihették tüzelőnek. A tavaszi feladatok között a csapadékvíz-elvezető rendszer kitisztítása és helyreállítása szerepel, fásításba kezdenek, majd következik a virágosítás, a fűnyírás, a kaszálás és a járdák felújítása. Mindezeken túl valamennyi önkormányzati intézmény kapott kisegítő erőt, például a hivatalban az irattározásban is segítenek közcélú foglalkoztatottak. A segélyezettek közül a törvény szerint negyvenöten mentesülnek a munkavégzés alól, de a közeljövőben nekik is ajánlanak munkát Ónodon, ennek elvállalása önkéntes lesz.

Közmunkások dolgoznak Tiszalúcon
Közmunkások dolgoznak Tiszalúcon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.